(640) Francouzské palačinky

Palačinky (cca 8 ks)
2 lžíce másla
10 dkg hladké mouky
250 ml mléka
3 vejce
sůl

Rozpustit máslo, přidat mléko, mouku, vejce, sůl a vše promíchat tyčovým mixérem.
Těsto nechat stát aspoň 15 minut.
Palačinky smažit na pánvi potřené máslem. Palačinky jsou tenké a opravdu netrhají se.

Špenátová náplň
15 dkg sýr Gouda na posypání
400 g čerstvý špenát
10 dkg anglické slaniny
3 stroužky česneku
1 kelímek zakysané smetany
sůl, pepř

Čerstvý špenát proprat, nechat okapat a listy nakrájet.
Na pánvi opéct nakrájenou anglickou slaninu, přidat špenát, osmahnout, osolit, opepřit a přidat prolisovaný česnek. Podlít vodou a cca 10 minut dusit. Na zahuštění přidat zakysanou smetanu.

Palačinky potřít špenátovou náplní, zatočit a pokládat do zapékací misky nebo pekáče. Nakonec posypat strouhaným sýrem a zapéct v troubě cca na 170°C pěkně do růžova.

Rwecept nám poslala: Věrka Veverka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (640) Francouzské palačinky

  1. IvaC napsal:

    Moje dcera miluje palačinky se špenátem a přiznám se,že do těsta nedávám máslo a to
    je teprve asi to ONO.Udělám a já jsem zase jedla palačinky plněné tvarohem,dané do pekáčku a zalité vajíčky s vanílkovým cukrem.Taky to bylo dobré i když na sladko.

  2. BOYE napsal:

    Šupnu to sem, protože by to u původní debaty zapadlo: Vedli jsme řeč u brokolicového nákypu o bramborách se sýrem. Před chvílí jsem byla na špionáži na PŽ a je tam krásná brambora se sýrem. Žádný velký objev, ale je moc hezky udělaná a chuť mě popadla. Dneska je nerada, ale musim pochválit… I když ten druhý recept – na bublaninu z mražených třešní – mi připadá zcela zbytečný a klíďo si počkám, až budou čerstvé…
    Po té, co mě vytočilo sushi v misce, je dnešní erteple zázrak! Kdo nemáte etické a technické bloky, jukněte 🙂

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Ahoj, na discordu jsme měli dost často pocit, že když o něčem píšeme, tak se to za pár dní objevilo na PŽ. Věřím, že i zde musí být nějaký špion, který donáší, seč nerada přiznávám. Jo, mám barvu na vlasech (barvím se od 28 roků, tuším, že jsem to psala, ale zopakuji, tatíkovi zjistili rakovinu, já byla v šestinedělí a během 14 dnů jsem zešedivěla. Jako tatík tu vydržel dalších 15 roků, tak vždy, když si barvím vlasy, tak říkám: Tati, za toto můžeš ty. …… Dnes již nežije, ale věděl to (Jani, vím, že jsi mi ty smajlíky poslala, ale víš jak …. jsem hrozná)

      • BOYE napsal:

        Já poměrně nedávno uvažovala, že se asi začnu barvit. Tedy spíš jsem řešila dilema, zda ponechat intelektuálské šediny, nebo se drsně omladit… V té době jsem mírně změnila životní koncept a tak asi před měsícem a půl mi došlo, že šediny zmizely! A to, zcela beze srandy podotýkám, že rozhodně nemám menší starosti ani nejsem zdravější. Tak budu muset zapátrat, kdy se ta barva začala vracet. Co je toho příčinou… Kdyby s každým šedým vlasem odpadlo taky deset deka špeku, byla bych už holka jako lunt! 🙂 No, tak to nevyšlo.

        • blahovka.h napsal:

          Jenom jestli na tom nejsi jako já. Padají mi zásadně ty šedivé. A tím můj porost ubývá. Takže šedin málo, ale vlasů čím dál tím míň :-).

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Jsem se zasmála, děkuji.
          Vím, že je to i starostech (a že jich nemám zrovna málo), ale až to zjistíš, tak písni, co bych za to dala, kdybych neměla od 28 roků šediny, tak třeba dcérenka bude mít lepší život (hele ftip, vážně). 28 už jí bylo pár ročků tomu nazad a šedivá není.
          A ta kilka? Představ si, jak bys byla vrásčitá, kdybys měla o pár kilo míň ……. v určitém věku už to není o tom, zda mám skvělou váhu, ale o tom, aby dobře vypadala, ne?

          • BOYE napsal:

            Já to neřešila nikdy. Vrásčitá opravdu nejsem 🙂 a mám výhodu – mně nevadí stárnout, pokud mi bude fungovat hlava. Klíďo budu ježibaboidní, když soběstačná. Když ne, tak těch dětí mám tolik, že se o mě snad někdo trochu postará… Založíme veselej starobinec, bude tam hrát bigbít, Make Love Not War a s kytkama ve vlasech a chodítkem v rukách budeme pronásledovat toho Němce, co nám bude schovávat věci…

          • Vera M. napsal:

            No a tady už není vlákno, tato odpověď Boye 20.2.2018 ve 21.52 by se měla vytisknout a zarámovat a vyhlásit Jakýmsi heslem nás všech pionýrek. Ty mas tak osvěžující a osvobozující příspěvky !!! Člověk se cítí pod psa a pak napíšeš a ono to sedí jako dupka na hrnec , je to přesně tak a je to vtipné . Dekuji , já si teda ten příspěvek určitě vytisknu a mám kdesi takovou korkovou nástěnku . Tu výkopu , tam si to Prispendlim, Jo !

  3. BOYE napsal:

    K palačinkám: Špenátovou náplň my rádi. Nezapékáme. Placky mizí. Pokud na nich nesedím, tak je to jedno z jídel, které se často nedočká kultivovaného servisu. Určitě to znáte 🙂
    Já peču palačinky spíš italského typu. A velkou hromadu. Do litru mléka dávám max tři vejce, mouku dle kvality a potřeby (těsto řidší), nedávám máslo. Nechám odležet nejméně hodinu a pak peču placky tenké jako papír (no, skoro 🙂 ). Mažu pánev tak pod každou čtvrtou. Když se skládají na sebe, krásně zvláční. Pak může být náplň i pěkně tučná.
    Francouzský model dělám jen když mají posloužit jako moučníček…

  4. Devětapadesátka napsal:

    Já to mám stejně jako Boye, ale na rozdíl od ní nemám na čem sedět. palačinky dělám jen když jsou tu vnuci a nestíhám jakoukoliv zásobu vytvořit. Než dosmažím jednu, už stojí u plotny oba dva, v rukou třímajíc vyleštěné talíře, v očičkách hlad a vyčítavý pohled, proč mi to jde taaak pomalu, když oni téměř umdlévají hlady – nejlépe poté, co jich předtím každý snědl aspoň pět. Bohužel u nich vede nutella, ale u nás není a tak je baští jen pocukrované. Zapečené jakkoliv se u nás nechytily, i když já bych si s tím tvarohem dala, a ještě bych si je vylepšila třeba malinami ???. A jinak do těsta dávám také máslo, jsou vláčnější.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Fšecky kuchatky zdravím, to předně
    ale musím napsat, že moje vnučka (naprosto úžasná, dokonalá, roztomilá ….. ale to fšecky babičky chápete, že?) miluje cokoli zamotané, tím i palačinky (děkuji za recept, až tu bude, tak vyzkouším), ale kromě toho i ty šílené syrové ryby, co propagují japonci. Tož jsme měly spolu vádu, páč nemohla pochopit, že já je vyrobit neumím a tady u nás, na vesnici, je prostě nikdo nedělá, že? (kočky moje, opět smějící se smajlík, páč jsem jí potom uklidnila ZOO v Jihlavě)

    • BOYE napsal:

      Úsměvko, zamotané ryby je u nás oblíbený artikl. Doma je dělá Dorostenka a vůbec se s tím nemaže: Vaří úplně standardní kulatozrnnou rýži. Aby lepkala, dává kousek másla a pár lžiček jablečného octa. Pak stačí kousek avokáda, krabí tyčinka, kousek lososa, pár krevet, cokoli… A řasa mořská. My nemíváme doma celou, ale drcenou (já to sypu do polívek, do rizota). Tu rohožku, na které to Japonci motají, supluje takový ten tyčinkový čínský kalendář (2016 je prý nejlepší). Na kalendář nasype trochu řasy, udělá placku z rýže, poklade kousky toho, co zrovna má, zamotá a zabalí do folie, strčí do ledničky uležet. Nakrájí a velká sláva je na světě. Jedna tuba wasabi nám vydrží hooodně dlouho a sojovku má doma každý, komu chutná. Jo a naložený zázvor: Vietnamská večerka to jistí… A když chceme opravdicky profesionální sushi, tak si na něj zajdeme. Abychom odborníky nerozzuřinkali, tomu našemu říkáme „z uší“. A pokud jde o vnoučata malá, jedna paní v bedně dělala „sushi“ sladké. Do oslazené rýže dávala kousky ovoce, místo řasy mátu a meduňku. Parády a srandy si s tím děti užily hafo a spokojenost na všech stranách… A až zbohatneme, koupíme si sashimi filet z tuňáka, tygří krevety a kdo ví co ještě, velkou řasu a pak se vyřádíme tak, abychom se neprotivili opravdickému Japonsku. Do té doby budem „z ušit“ z toho, co je doma. Klíďo i z mrkve a tresčích jater.
      Dorostenka mi čte přes rameno a dodává, že posledně povařila i pár mořských potfor… Jde o to, aby to bylo hezky barevné. Hele, plácat španěláky, nebo jakoukoli roládu je úplně stejné a vnoučeti vyrazíš dech 🙂
      Já bych brala tu ZOO 🙂

      • IvaC napsal:

        Boyko,zbožňuju vaše „vejšplechty“ a navíc,v tak velké rodině se pořád něco děje,no prostě paráda.Jste moc vtipná.Protože jsem přesně nepochopila,co ta vaše mláďata vlastně smí a nesmí,tak od
        čvrtka jsou v Lidlu taky veganské a vegetariánské výrobky.

        • BOYE napsal:

          Díky moc! Nejen IvěC, ale i vám ostatním za podobné zprávy. Jste moc fajn, jak na nás pamatujete 🙂 .
          Pomalu se to ustaluje, Dorostenka oplývá dostatečnou inteligencí, takže si nakupuje spoustu věcí cestou ze školy podle vašich instrukcí a spokojeně si užívá výsad. Domů nosí nevídané výrobky a nám předává účtenky… A vymýšlí si vlastní jídla, když zrovna vařím něco, co fakt nemůže. Třeba to jednou zhodnotíme vydáním speciální kuchatky pro pubertální dieťáky 🙂 (ochutnat jsem nestihla, ale dneska to byly bezlepkové těstoviny s avokádem – prý chutné)… Benjamína nechtěla zůstat pozadu, tak vařila taky. Špagety s kořeníčkovou omáčkou dle vlastní fantazie. Dalo se. Jen mi furt nebylo jasné, co tam v tý kuchyni tak nahlas divně buble. Vysvětlení: Bojí se slévat těstoviny, tak používá jen tolik vody, aby se stihla vyvařit přesně ve chvíli, kdy jsou nudle al dente. Je nad moje chápání, jak to odhadne, ale funguje jí to.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Hele bezva, jen netuším, kde seženu kalendář z roku 2016 (ftip, vážně).
        Jinak moc děkuji za návod, jsi zlatíčko, vážně. Až tu na jaře bude, tak zkusím překvapit. Ještě jednou moc děkuji

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        To mi povídej, ale to ten náš prcek nechce ……. já bych byla i pro utopence, zrovna včera jsem je nakládala.
        Fšici smradi už se na ně těší, tož jsem musela dát na lednici zámek, jinak by to sežpapali a ještě by to nebylo k jídlu.
        Ale jsem dobrá, udělala jsem jim na přechodnou dobu utopence v majonéze, tak snad ti ostatní přežijí.
        A děkuji moc za ftipné komentáře, vždy se tu řežu smíchy, vážně

  6. Vera M. napsal:

    Věrus, tvoje francouzské Crepes musím vyzkoušet , když je děláš , musí být OK. A spenatova náplň myslím taky OK. Nebo ji děláte , holky , jinak ? Ať má ta hezká sojka co vyzobavat ?. A zapecene to vypadá profesionálně , u mě by po pekaci byla bitva

    • Devětapadesátka napsal:

      Jednou jsem je dělala s houbami – klasika – na máslo cibulku, trochu drceného kmínu, špetka tymiánu, pokrájené houbičky, podusit, zamotat do palačinky. Naskládat do simaxu, zakápnout máslem, posypat strouhankou z tousťáku, nasekanou petrželkou a zapéct. Bylo to výborné, ale jak jsem psala, palačky jsou u nás zavedené na sladko, takže…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..