(650) Česnekový bok

1/2 kg bůčku
sůl
česnek v množství více než malém

Recept je na pondělí 26.2.2018.
Maso uvaříme vcelku skoro do měkka (aby se nerozpadalo) ve slané vodě. Necháme trochu vystydnout, hodně potřeme česnekem prolisovaným a smíchaným se solí a ještě navíc obložíme česnekem na  plátky nakrájeným. Necháme v chladu rozležet a podáváme nakrájené na tenké plátky s chlebem, hořčicí, okurkou, jak kdo má rád.

Recept podle kamarádky Jitky z Rynoltic připravila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 komentářů: (650) Česnekový bok

  1. Vera M. napsal:

    Nevím, co to se Mnou udělá , ale chci to ?‍♀️????

  2. evca napsal:

    Dělám něco podobného. Uvařím v osolené vodě a po vystydnutí pak pomatlávám následujícím. Lžičku granulovaného česneku (nebo stroužky nalisovaného) lžíci pálivé papriky,sojovou omáčku nebo ústřicovou, na hrubo drcený barevný pepř. Omatlám a nechám uležet. Koření různě podle chuti nebo momentální dostupnosti obměňuji.

    • Katyp50 napsal:

      Já to dělám obdobně: ještě hodně horký (aby směs dobře nasákla) opatlávám různými kořeněnými pastami, které vytvořím z česneku, papriky, chilli, drceného pepře, prostě všeho, co je pikantní a bůčku dodá tu skvělou chuť. Nedávám sojovku nebo ústřicovou, to mi k tomu nějak nesedí, ale koření rozpatlám v černém pivu. Pak pevně zabalím do fólie a šup s tím až dozadu do lednice, aby se to nesežralo dřív, než se to odleží.

  3. jarybarka napsal:

    Jedna naše prateta dělala podobně.Vykostěný bůček osolila a hojně potřela česnekem.Pevně za rolovala nacpala do plechovky zavíčkovala a zavařila.

  4. Devětapadesátka napsal:

    Za mě, protože mám odjakživa odpor ke všemu tučnému, brekeke ?

  5. Devětapadesátka napsal:

    Jedinej bůček, kterej pozřu, je uzenej, čerstvě vytaženej z udírny. Ale nesmí bejt moc prorostlej a stejně si k němu dávám pořádnej kus chleba a křen.
    Tfuj, ta nespisovná čeština nevypadá dobře, ale k tomu uzenýmu bůčku mi nějak nejde psát olalá, ten tučný bok opravdu, ale opravdu nejím… ?

  6. hrabeboto napsal:

    Děláme to podobně. Bůček (kéž by byl hodně tučný) po uvaření obalit v rozmačkaném česneku , posypat grilovacím kořením ,zabalit do alobalu a nechat 3-4dny v lednici uležet. Musí toho být alespoň dvě štangle. Žádná oslava se bez toho neobejde.

  7. raduna.ha napsal:

    Holky, holky. Co mi to děláte. Po týdnu, kdy jsem neměla vůbec chuť na maso
    /já vyhlášená masařka/ a odbývala se jen – brambory s kefírem, palačinky,
    fazole, vaječné řízky a max. chleba s máslem a plátkem šunky….., jsem
    dostala neuvětilnou chuť na vepřové výpečky se zelím kysaným. Bohužel
    budou až zítra, v Po je u nás řeznictví zavřeno.
    A k receptu. Při vaření bych přidala trochu nového koření, kuličky pepře,
    třeba i bob. list. A ač jsem česneková, už bych nedávala plátky, jen
    rozetřený česnek a potom maso dala na chvilku zapéct jak píše Lakysa.

  8. 60anda napsal:

    Bůček mě nikdy vařit nenapadlo. ( Manželovi ho na svačiny peču). Připomíná mi to ovar při zabíjačce, taky se vaří. Já , která už jako dítě jsem měla odpor ke všemu tučnému a k masu všeobecně, jsem ovar jedla, ale musel být z lednice a nakrájený úplně na tenko a posolený. Občas si ho takto dám i dnes.

  9. Vera M. napsal:

    Holky , ale pozor ! Ji některá z vás podhrdli ? To se jen vaří a jak je to výborne

  10. IvaC napsal:

    Myslí se tím lalok neboli podbradek?Dřív to manžel baštil,což jsem nechápala,protože se to třáslo tukem,dnes už jeho rodiče prase nechovají a v krámě to není k sehnání a už by to ani nejedl.

  11. Vera M. napsal:

    Prodává se pořad v Globusu a na čerstvý chlebik štědře osoleny, opaprikovany a opepreny, pro mě mnamka . V lete jsem donesla na grilovacku a ženské , chlapi , jen se zaprasilo . Já jsem ale úplně blázniva , já jim úplně všechno ( jen ne hmyz , to určitě ne , to je Brekeke )

  12. a.rena napsal:

    Podbradek – jedna velká dobrota! Pěkně osolit, opepřit, položit na chleba a nebe v hubě. Asi mě ukamenujete, ale nejlepší pro mě je čerstvě vytažený z polévky. Studený samozřejmě taky. A ještě škvarky, čerstvě vyuzený podbřušec (ten bude v sobotu), klobásky, vlastně cokoliv ze zabijačky…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..