(659) Velikonoční briošky

600 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
150 g cukr
1 kostka droždí
3 žloutky
150 g máslo
mléko
rozinky
Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto (asi jako na vánočku), necháme dobře vykynout, s tím, že alespoň jednou těsto propícháme a necháme kynout znova.
Z vykynutého těsta tvoříme uzly, malé bochánky, vrtule, šneky a vůbec všechny tvary, které nás napadnou. Potřeme bílkem a pečeme cca 1/2 hodiny.

Tradiční veikonoční pečivo pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (659) Velikonoční briošky

  1. raduna.ha napsal:

    Vypadají velmi, velmi jedle. A to těsto Jani propícháme, nebo promícháme. 🙂

  2. lakysa22 napsal:

    Mám dotaz : tuk se tam nedává?

  3. lakysa22 napsal:

    Já dělám mazance i vánočky :
    750g polohrubé mouky, 150 g cukru, 150 g tuku (máslo), 3 tloutky, 3/8 l mléka,
    40 g kvasnic, citronová kůra, vanilkový cukr, mandle, hrůzinky, špetku mletého hřebíčku a muškátového oříšku, sůl.
    Jemnější těsto, kde je místo mléka smetana, více vajec, cukru i tuku nedělám, víc nám chutná to hutnější.
    Občas jsem dělala briošky i mimo Velikonoce, letos nevím, jestli se trouba umoudří….

  4. Jiřina napsal:

    Já ještě k tomu těstu, které se propichuje, u nás bylo zvykem jakékoliv kynuté těsto několikrát přemísit když kynulo a pěkně vařečkou nadzvedávat, až se tvořily bubliny a těsto bylo pěkně nadýchané. Jak píšeš, Janičko, stačí místo přemísení jen propíchat vidličkou?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..