1 menší králík vcelku
2 velké cibule
100 g špeku
2 lžíce oleje
5 – 6 větších jablek
sůl, oregáno
příloha – rýže
Králíka omyjeme, nasolíme a položíme dopekáče vcelku. Posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, posypeme oregánem a naplníme naosminky nakrájenými jablíčky. Zbylou cibuli a jablka položím kolem do pekáče. POkapeme olejem a pečeme doměkka (asi 1,5 – 2 hodiny.) Ke konci pečení rozpečená jablka položíme na maso, aby chu´t pronikla dovnitř do masa.
Podáváme s rýží nebo bramborem.
Autorka dnešního receptu: Jana Macůrková
Recept je už na zítra, protože nevím, jak budu stíhat. Marodíme a suplujeme jak o život.
Já bych doplnil, že jablka by měla být mírně kyselá( ne výrazně sladká). Dá to masu zajímavý šmrnc.
Řekla bych jen, že jsi taky pěkně rozmlsaný…..ale samozřejmě jablíčka byla nakyslá a králík zmizel jak pára nad hrncem.
Zrovna dneska si říkám , ze už dalšího inženýra bych nevydržela a sup , je tady . Holky , mějte slitování s nama samotnýma. A to nemůžu delat inženýra ani na Velikonoce , přijede dcera s dětmi ( kromě jiných ), ale ti mají doma kralicka mazlíčka, takže toto excelentní jídlo nepřipadá opět v úvahu
Neboj, teď nadlouho ušrum – tohle byl poslední z mrazáku, co jsme zabíjeli v prosinci. A další budou až někdy v červenci.
Tak králík s jabkama mně úúúplně vypadl z hlavy, nevím proč. Tak to budu muset brzo napravit. Dělávala jsem ho na velkém množství cibule proložené jabkama a šmrncnuté česnekem a tymiánem. Nejlepší příloha čerstvý chleba. Hmmm, příští víkend. 😉
Tedy děvčata, vy mi dáváte s těmi králíky. Jak už jsem psala u sekané z králíka, já bych jej mohla kdykoliv a závidím všem, kteří je chovají s úspěchem, protože si pamatuji, že prý to není tak jednoduché, protože králíci prý trpí nemocemi, takže se musí často očkovat a nevím co ještě (no to víte, jsem holka z paneláku, takže o tom moc nevím). Každopádně všem chovatelům přeji, ať se chovu daří a vy si můžete pochutnávat.
Takhle jsem o něm nikdy ani neslyšela, ale protože kdejakého tvora s jablky už jsem pekla, i tohle se musí zkusit…
Boye, jestli se přidáš ke králíkům na talíři …..!!! Já můžu jen tiše závidět. Janu bych okomentovala takto: Končí sezóna králíků, začne sezóna hub. Jani měj slitování. Já mám králíka tak z obchodu, houby jsou bohužel na tom stejně. Ale to je moje chyba, když na chalupě začíná kratičká sezóna hub, jsem na dovolené. Třeba se to ale letos změní. A výsledkem bude, že houby nebudou ani v té kratičké sezóně.
Jéje zase králík! Už to fakt nepřehánějte nebo mě donutíte dobelhat se někam do super-hyper a koupit tam nějakého chrchlouše kdoví čím krmeného. Před Velikonocemi má být za slušnou cenu v LIDLu, tak už jsem uvažovala, že ho koupím. Zadní běhy vykostit a usmažit jako řízky, přední do polévky s ostatními kostmi a odřezky, hřbet na česneku s listovým špenátem a brknedlíkem. Hlavu naštěstí nemá!
S jablky jsem jedla jen kachnu a jednou někdo z mých přátel pekl jehněčí, obložené nakyslými jablky, taky to nebylo špatné.
v penny mívají v mrazáku králičí stehna …je jich 5 na kilo a myslím, že okolo 140Kč
Hmmm, to by šlo i cenově. Ze dvou řízky, 3 upéct…..
Našla jsem chřestové kousky v plechovce, tak si dělám krémovou polévku. Už se na ní těším, bytem se právě rozvoněla cibulka na másle a za chvíli bude hotovo. Při vybalování jsem konečně našla ten smoothie mixér, byl v poslední krabici a už jsem si dělala starosti, že někde zmizel v propadlišti dějin. Takže si večer konečně udělám nějaký zdravý zeleninový koktejl. Dneska to bude bezmasé pondělí.
Katy, ode dneška je v Lidlu chlazený čerstvý králík 159,-/kg, alespoň u nás Brno-Slatina.
Ahoj všichni – králíky jsem nikdy nejedla,anébrž je tchyně vraždila za kuropění a když jsem vstali a šli provádět hygienu do koupelny byli tam přes vanu na tyči přehození jako mrtví novorozenci – kdo někdy viděl králičí prdýlku a hřbítek,jistě mi dá za pravdu…Ale jinak všem dobrou chuť !!!!