(680) Bublanina naruby

Na celý velký plech

7 vajec
7 lžic cukru krupice
7 lžic oleje
7 lžic vařící vody

1,5 hrnku polohrubé mouky
mražené jahody
Na plech položíme pečící papír, na něj rozložíme jahody (nerozmrazujeme).
Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, opatrně přidáme olej a vařící vodu a vmícháme polohrubou mouku. Těsto musí být asi tak husté jako na lívance.
Jahody zalijeme těstem a hned vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 1/2 hodiny až je těsto na povrchu růžové a nelepí se na špejli.
Necháme vychladnout, překlopíme na tác a sundáme pečící papír.
Rozkrájíme na kousky a potom už jenom bráníme vlastním tělem, aby na nás alespoň kousek zbyl.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (680) Bublanina naruby

  1. a.rena napsal:

    Je to čtrnáct dní, co jsem vydolovala poslední balíček zmrazených jahod a dělala jahodovou bublaninu – podobnou. Asi byl moc horký plech, páč se vypařila okamžitě – na jedno mrknutí okem.

  2. Katyp50 napsal:

    To vypadá skvěle. Nemám mražené jahody. Nemám mražené žádné ovoce. Měla jsem plný mrazáček, byly tam jahody, fazolky, borůvky…. spousta pytlíčků a mističek (např. vynikající sugo – kamarádovi uzrála spousta rajčat, pesto z medvědího česneku…). Jenže pak se ten malý zázrak rozhodl zastávkovat a než jsem na to přišla, všechno to shnilo. Tak jsem ho vyčistila, vydesinfikovala s tím, že se na něj někdo přijede podívat (byl 1,5 roku starý). A pokud ho neopraví nebo bude oprava nerentabilní, tak ho jednoduše vyhodím. Když opravář dorazil, zapnul přístroj a ozvalo se známé vrnění, do půl hodiny byl krásně namražený. Tak nevím! Funguje dodnes a bez problémů.

  3. lakysa22 napsal:

    Jahody!! Poslední mražené jsem dala do tvarohového dortu. Sice tam mám ještě çerný rybíz …pouvažuju.
    Ale buď už mě pronásleduje ten Němec, nebo mám vidiny…nebylo tu v noci něco jiného?????

  4. lakysa22 napsal:

    Tak jsem koukla zpět, a je to ten králík…budu se muset nad sebou vážně zamyslet.?

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Cokoliv jiného, ale jakákoliv tepelná úprava jahod mi přijde jako zvěrstvo 🙂

    • blahovka.h napsal:

      Když jich máš v mrazáku 30 kg, tak Ti to jako zvěrstvo nepřijde. Se šlehačkou k lívancům se to nedá spotřebovat. Poháry uděláš párkrát a co pak? Jahodové želé na buchtu se dá, ale jsou výborné horké na zmrzlinu jako maliny. Na ozdobu se moc použít nedají neb nedrží po rozmrznutí tvar.
      Z jahod dělám marmeládu, suším je (papouch by se po nich utloukl i po sušených malinách), dávám do mrazáku zčásti rozmačkané a zčásti celé. A hlavně jich co nejvíc sežpapáme ze záhonu rovnou do pusy.

    • Devětapadesátka napsal:

      Mám to stejně. Sice do tvarohových knedlíčků dávám jahodu, ale ty se vaří tak krátce, že se ? nestihne uvařit. A navrch štědře nandám syrové jahody s cukrem, tvaroh a máslo nebo šlehačku. Tak to je zatim jen sen. Teď realita dnešního oběda: dva klasy vařené kukuřice ?, k tomu vaječná omeleta plněná směsí zelených fazolek, rajčat a cibule utopených v bešamelu. No to nevymyslíš. A takové kulinářské skvosty jsou tu normální.

  6. Katyp50 napsal:

    Na čas jahod se moc těším, na čas chřestu se moc těším, na čas malin, borůvek, rybízu….. se moc těším. Už aby to bylo.
    Nikdy nezapomenu jak jsme na chalupě s maminkou sesbíraly jahody a po opláchnutí a naporcování jsme na ně daly smetanu z krajáče mléka, uloženého ve sklepě (chodily jsme si pro čerstvé přímo nadojené k Dolní Lammerové, k Horní Lammerové jsme chodily pro kozí). Smetany se vysráželo vždy pár cm a byla dokonalá. Pak jsme se lehly do postele, povídaly si a mlsaly ty jahody. Občas to tedy mělo i své následky a to pak byla docela hoňka – sejít z půdy, odemknout chalupu, přejít zápraží, odemknout kůlnu, taktak stihnout místnůstku se srdíčkem ve dveřích a zase to celé opakovat při cestě zpátky. V noci za tmy jsem se vždycky bála. Dokud jsme neměli elektřinu tak se chodilo se svíčkou nebo s lucernou. Jen nesměl foukat vítr. Pak byl člověk v té absolutní krkonošské tmě naprosto ztracený. Sousedi to měli horší – jejich kadibudka byla kus od chalupy, ta naše trůnila aspoň v té kůlně.

    • Vera M. napsal:

      Moje mamka byla moc moc moc milá hezká a hodna . A silena . Nesměli jsme si omyvat jahody ?. Ze už nebudou tak dobre . Proste když jsou z jejího záhonku, jsou Ok . No nebyla super ? Chtěla pro nás to nejlepší ! Přesvědčena o své pravdě , jinak žádné béčko , studovana na tu dobu . Asi taková babinka Betty Mc Donald a taky brzy vdova

      • BOYE napsal:

        Jaja, to znám. Taky jsme ze zahrady nic nemyli. Padaná jablka a hrušky jsme leštili o kalhoty (hláška“nejlepší jsou na zadku leštěný“ se drží už třetí generaci) a jen když „kakal ptáček“, tak jsme myli. A hrozny – pod hadicí, páč v nich byly pavučiny. Nikdy nikomu nic nebylo.
        Zato kupovaný teď myju i mýdlem. Tedy jahody ne, ale mám pocit, že by to klidně snesly…
        Jo a v rámci záchvatu boje proti škodlivinám na ovoci jsem zakoupila cosi na mytí ovoce. Vřele doporučuju všem, kdo nemáte doma kurare a chcete otrávit celou famílii. To je snad lepší čistý jar a neoplachovat. No, hlava mi nebere, proč to vonělo jak citronový přípravek na podlahu a krbové rošty…

  7. Jiřina napsal:

    Tak tuto buchtičku určitě vyzkouším, sice mražené jahody nemám, ale mám maliny, to by taky mohlo být dobré.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..