(688) Troubový guláš

1 až 1,5 kg masa (hovězí nebo vepřové) nakrájet na kostky
3 až 4 velké cibule nakrájet na drobno
5 stroužků česneku nasekat
2 lžičky gulášového koření
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky nebo chilli
3 polévkové lžíce solamylu
2 kostky masoxu
1 rajčatový protlak nebo ve stejném množství kečup

sůl dle chuti
0,75 a 1 litr vody

Podle chuti může se přidat čerstvá paprika, kozí rohy nebo feferony.

Dobrou chuť přeje Iva Dlouhá a píše k tomu:

Protože jsem dnes myla okna a potřebovala jsem uvařit něco u čeho nemusím tolik být, zvolila jsem troubový guláš.
Vše vložíme do pekáče, přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 220 stupňů. Pečeme hodinu (vepřové) a hodinu a půl (hovězí).

V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTVÍRÁME, NEMÍCHÁME A UŽ VŮBEC NEČUMÍME DOVNITŘ!!!!

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

44 komentářů: (688) Troubový guláš

  1. jarybarka napsal:

    Troubový neznám ale už teď se mi moc líbí.Přiznám se že až ho budu dělat určitě budu čumět alespoň poprvé.?.Na okna se chystám příští týden tak se to bude hodit.
    Dnes jsou na pořadu kuřeci řízky v kukustrouhance s brkaší-klasika.

  2. IvaC napsal:

    Tak takto jsem guláš ještě nedělala,ale je to dobrý nápad,vzhledem k úspoře času.
    Ale přiznám se ,taky budu poprvé čumákovat,jak to asi vypadá,díky za nápad.

    • kvetula.v napsal:

      Prozradím, jak to asi bude vypadat – jako maso, které se pečodusí. Nic na tom vidět není. Tekutiny dávám tak, aby byla s masem zároveň a nikdy se nestalo, že by byl problém. Lakysa má pravdu, že to neotvírání má důvod – zbytečně se snižuje teplota a uteče pára, která podporuje lepší měknutí, takže se prodlouží čas.

  3. IvaC napsal:

    Dnes budou noky s uzeným a se zelím a od včera bramboračka-taky klasika.

  4. lakysa22 napsal:

    Já koukovat nebudu, určitě to varování velkými písmeny není zbytečné… Protlak mám domácí, akorát si nejsem tak moc jistá tím Solamylem – na maso jsem ho dávala jen na „čínu“.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Nedejte se zmást, Naturamyl a Solamyl je jedno a totéž, je to bramborový škrob pod různými obchodními značkami.

  6. BOYE napsal:

    Holky, potvrzuju nenutnost do trouby koukat. Páč jakmile nakoukneš, ochutnáš. Nakoukneš podruhé, ochutnáš. No a než dopečeš, je tam málo…
    Troubicí guláš to opravdu zvládá sám. Potvrzuju z vlastní zkušenosti. V našem guláši jsou sice trochu jiné ingredience, ale základ cibule maso voda – ten je přeci všude stejný, no ne?

  7. Katyp50 napsal:

    Asi bych pomalila, výsledný efekt bude stejný jako z trouby, jen spotřeba energie nižší. A když už ten zázrak doma je!
    Pomalila jsem králíka s libovým bůčkem. Porce králíka jsem vložila do nádoby, zasypala hojným množstvím cibulky oprásknuté na sádle se škvarky a přidala kmín, sůl, česnek. Víc jsem toho nedávala a byl skvělý. Masíčko jako dort a krásně upečené, šťáva voněla po česneku a kmínu…… moc jsme si pochutnaly a ještě si 2 dny pochutnávat budeme. Včera byl s listovým špenátem a brknedlíkem, dnes pro změnu udělám šťouchané brambory a zítra budou zbytky opět se špenátem a brknedlíkem.
    Kočičáci obdrželi svůj díl – něco vyžebrali a to by nebyl Ťapík, aby si nepřikradl. Takže jsme si pochutnali všichni.

  8. raduna.ha napsal:

    Nejnáročnější pro začátečníky této přípravy guláše je – opravdu
    se nedívat pod pokličku. Už ho nedělám jinak. Já nedávám protlak,
    jen loupaná čerstvá, nebo mrazená rajčata. Se solí opatrně, masox
    to jistí. Asi tak 10 min. před dopečením zkontroluji stav šťávy a když
    tak dopékám již nepřiklopené.

  9. kvetula.v napsal:

    Guláš v troubě dělávám v hrnci. Nejdřív na plotě osmahnu cibulku, pak přidám maso a další ingredience dle momentálního nápadu a poté jde do trouby. Jeden čas jsem měla hrnce se skleněnými poklicemi a to jsem nechtěla do trouby riskovat, takže to bylo pod alobalem (tam by se blbě nakukovalo, že?) Guláš dělávám valnou většinou ještě s něčím . Posledně jsem pekla rybu – té stačí půlhodinka – a hrnec s vepřovým „gulášem“ jsem dělala současně. Po vytažení ryby a vypnutí trouby jsem vše nechala tak, s tím, že zítra uvidím. No viděla jsem – maso měkoučké, krásně uležené. Cibule dostatek, zahušťovat třeba nebylo (škrob jsem do něj ještě nikdy nedávala). Když se stane, že nemám požadovanou hustotu , nebo množství omáčky, tak to ten druhý den za chvíli na plotně dodělám a případně i dokořením. Nemusí se myslet na míchání a hlídání aby se nepřipálil a je čas na cokoliv jiného. 😎

  10. Mira napsal:

    Solamyl do guláše ne a masox už vůbec do ničeho. Omahnutá cibule i maso a pak vše do pomalého hrnce, z nouze i trouba dobrá.

  11. Katyp50 napsal:

    Ne, Ghí jsem nezkoušela, zatím na to nedošlo. Uvidíme. Ale to vážené máslo nemá chybu. Jo, Rynek mi tu chybí a to se říkalo, že tam dlouho nepřežije. Myslím, že nalákali hodně zákazníků na kvalitu za poměrně slušnou cenu. Tady je sýrárna, dobrá, to ano, ale to máslo není nic moc.

  12. Haderach Kwisatz napsal:

    Škrob najdeme i ve studené kuchyni, při výrobě omáček, instantních směsí a v mlékárenských výrobcích.

    Kukuřičný škrob je na rozdíl od bramborového škrobu jemnější a hodí se proto i na zjemnění koláčů, dortů, přípravu náplní, dezertů a ovocných omáček.

    Bramborový škrob je zase vhodnější při přípravě specialit asijské kuchyně a do bramborových těst (např. chlupaté a bramborové knedlíky).

    Kukuřičný i bramborový škrob jsou oba bezlepkové.

     

    SLOŽENÍ:

    Naturamyl:   bramborový škrob

    Solamyl:    bramborový škrob Prima A

    Kukuřičný škrob:    kukuřičný škrob

    Škrob pro přípravu masitých jídel:   bramborový škrob, kukuřičný škrob

    Škrob bramborový:    škrob bramborový prima A 25 kg

    Takze asi tak.
    Ivano, vitej 🙂

  13. BOYE napsal:

    Ptala se mě dorostenka, proč tu tak sáhodlouze krafeme o guláši, když ho udělá každá trouba… V domnění, že za dveřmi je bezpečno, vyprskla Benjamína, že jen teplá trouba… Následoval pubertální řehot. Bych je bacila…

  14. kveta.batkova napsal:

    Taky tak dělám troubový guláš a kromě něj ještě guláš mrkvový. Ingredience: 2 lžíce oleje, 1 kg libového hovězího masa, cibule dle chuti, 10 středních mrkví (nebo podlevočně) na kolečka, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml tmavého piva, 1 masox (nemusí být), sůl a pepř, 3 – 4 bobkové listy a tymián dle chuti. Maso, cibuli a mrkev opéct na oleji, přidat koření, zaprášit moukou, případně rozdrobit masox, promíchat a podlít pivem. Přiklopit a péct 2 až 2 a půl hodiny, dokud maso nezměkne. Pečeme na cca 160 stupňů. Podáváme s bramborovou nebo celerovobramborovou kaší, nebo tak, jak chceme.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..