200 g celé neloupané lískové ořechy,
2 PL kokosový tuk,
2 PL cukr moučka,
1/2 balíčku agar (4 g),
1 vrchovatá ČL kvalitní kakao
Lískové ořechy péct 12 – 15 minut na 175 °C, občas promíchat. Ke konci pečení hlídat, aby se nespálily. Slupky buď opadají počas pečení, nebo je odstraníme mnutím v utěrce nebo v rukách. Část slupek, které nejdou dobře odstranit, klidně ponechat, dodají pomazánce výraznější chuť. Lískáče mixovat tak dlouho, až vznikne polotuhá, jemná kaše. Přidat cukr, kokosový tuk, kakao a agar rozmíchaný v 1 PL vody. Mixovat do úplně hladké konzistence. Dát ztuhnout do lednice.
Recept poslala: Henriet a já se jí tentokrát omlouvám, ale recept zapadl do složky, kterou jsem sice prohledávala asi 10x, ale recept se zatoulal……
Agar jsem ještě v obchodě neviděla, ale zkusím pohledat. Synova přítelkyně tu pomazánku miluje, tak snad bych se zavděčila.
Já spíš přemýšlím,proč ten agar?Kokosový tuk přece tuhne po zchladnutí.
Mimochodem,Lakysko,agar má být ve zdravé výživě,ale když jsem se náhodou ptala minulý týden,nějak prý dlouho už nebyl.Viděla jsem to mixovat s olejem a špetkou soli,ani to nevypadalo špatně.Ale Henrietě děkuji,protože jsem si to chtěla udělat a zapomněla na to.Takže díky.
Agar byl vlastně nápad mého muže, protože intenzivním mixováním orěchů se z nich uvolnil olej a pomatlánka byla na můj vkus trochu řídká a u prvního pokusu nepomohlo ani tuhnutí v lednici. Jinak přežije i pobyt v mražáku, taky odzkoušeno. Tedy pokud se rychle nesní ?
To mi,Henrieto,připomíná,jak jednou Ital v televizi mixoval mandle do čehosi a říkal,že kvůli tomu oleji je dobré je dát na chvíli do mrazáku,pak prý ten olej nepouští.