1/2 l vody
250 – 350 g hladká mouka
120 g Hera
120 g Zlatá Haná
špetka soli
1/2 prášku do pečiva (není nutný)
6 vajec
krém na naplnění dle chuti
Vodu smícháme se solí a přivedeme k varu, přidáme tuk a počkáme až se zcela rozpustí.
Potom postupně přisypáváme mouku a za stálého míchání jí dáme tolik, až se těsto nelepí na okraje nádoby a vařečku (já jsem míchala metlou). Těsto musí být tužší a hladké.
Těsto necháme vychladnout a do chladného těsta postupně vmícháme prášek do pečiva a vejce. Doporučuji dávat postupně vždy po dvou, jinak se to hodně matlá. Pokud vejce dáte do těsta horkého, srazí se vám, a věnečky zůstanou placaté.
Těsto přendáme do sáčku na zdobení s větší zubatou hubičkou a na pečící papír tvoříme kolečka. Ta je dobré si podle nějakého hrnečku předkreslit. Věnečky je možné dávat těsně vedle sebe, nabydou směrem nahoru, do šířky skoro ne.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, potom snížíme teplotu a asi 10 minut dopečeme.
Během pečení není dobré otevírat příliš troubu, jinak věnečky spadnou.
Necháme schladnout tak, aby se daly vzít do ruky a zubatým nožem rozřízneme napůl.
Věnečky z odpalovaného těsta pekla poprvé v životě: Jana Macůrková
Máš chybu v nadpisu. Podle slovníku Bramboračky to jsou „Tloutkové věnečky.“
Moc je nedělám, neb mám kamarádku, která je má výborné a vždycky nějaké přinese. A to chutnají dvojnásob.
Ale je to asi jediná chyba, kterou měly….Já jsem měla vždycky z odpalovaného těsta hrůzu, nejsem zase taková kuchařka, jak by se mohlo zdát, ale povedly se a zítra je nesu do školy.
Holky, co mi to děláte… včera biskupsķý chlebíček, dneska věnečky a zítra pravděpodobně umřu vod ty neukojený mlsnosti… ??? tak bych prosila i nějaké zdravé recepty. Někdo tady posledně sliboval čočku, nevíš vo tom něco??? ???
Ještě budu dávat jeden recept na zítřek, tak se podívám, co mi kalendář nabízí. Abys nemusela vypínat počítač….??
Čočku mam připravenou 🙂
Já na sladké vůbec nejsem, ale jsou chvíle , však to znáte … chvíle na větrník ??
Větrník nééé!!! Tedy ne, že ne, ale nepřipomínat! Já bych si tak dala, to je jediný zákusek, na který mě utáhnete vždycky. Ale když jsem viděla ty chudinky malé, tak mě přešla chuť. Někde jsem viděla recept na větrník na plech…..ách…?
No, to je tak, když to jedna po sobě nepřečte. To jaro má na mně neblahé účinky…
Zapomněla jsem napsat, že jsem se koukala na větrníky v obchodě…a fakt byly malé.
Omlouvám se vám všem….
Já si na tohle těsto nikdy netroufla. Připadá mi dost pracné s nejistým výsledkem. Ale mám je ráda. Kamarádka z odpalovaného těsta dělala i jiné zákusky, ale ona měla ruce cukrem sypané snad už v kočárku. Pekla úžasné dorty různých tvarů a zdobila je nádhernými výtvory z mandlového těsta, krémů…… měla se tím živit a netahat bedny v krámě s potravinami.
Asi jsem přehlédla, ale jak se dělá ten žloutkový krém dovnitř?
Budu trošku oponovat receptu, resp. množství mouky. U odpalovaného těsta je sakra důležité dodržet poměr surovin, jinak můžete místo věnečků z trouby vytáhnout sušenky. Mám léty mnohokrát vyzkoušený recept: 90 g sádla, 250 ml vody a špetku soli přiveďte k varu. Vstypte 140 g hladké mouky a usilovně míchejte, až se na dně vytvoří bílý povlak. Dejte vyskytnout a jedno po druhém pečlivě zašlehejte 4 vejce. Z této dávky je cca 20 věnečků o průměru 6 cm. Krém : 3/4 l mléka, 2 pudingy, 1 máslo, cukr a rum. Já navrch potírám polevou z citronu a pudrového cukru. Největší dávka, kterou jsem pekla, byly rovné dvě stovky ?.
… dejte vystydnout…
A nezdálo se Ti v noci o nich??
Ani ne, peču ráda ?
Tak tentokrát se ohradím a důrazně – já měla tenhle recept, jak vidíš, tak se mi povedly, ale mouky jsem musela dát o dost víc. A mimochodem recept se sádlem dělá moje dcera a má tam mouky taky o dost víc než ty. Sádlo se chová navíc úplně jinak. A srovnávat recept se sádlem a s Herou nemožné. Ty tam máš 90 g sádla, já 240 g tuku, takže té mouky musí být víc. Když jsem nasypala těch 250, jak bylo v receptu, tak to bylo řídké, že kdybych do toho přidala ještě ty vejce, tak jsem z toho mohla dělat akorát tak palačinky.
A ještě – ty jich z várky máš 20, já měla 30 + 25 větrníčků, 2 labuťky a 20 podlouhlých banánků.
Jano, já jsem nenapsala ani slovo o tom, že Tvůj recept je špatný. Jen jsem upozornila na nutnost dodržet poměry surovin a připojila jsem na oplátku svůj vyzkoušený recept. Pokud jsi v tom hledala něco jiného…. ?
No a proti tomu jsem se právě ohradila – u spousty receptů, kdybych dodržela postup a poměr, tak bych měla něco úplně jiného, než co jsem zamýšlela. Oo stačí použít jiný druh mouky a to nemám na mysli jen záměnu polohrubé za hladkou ap. ale i jen dva různí výrobci a víš dobře, co to dokáže napáchat za šílenosti.