(713) Žloutkové věnečky

1/2 l vody
250 – 350 g hladká mouka
120 g Hera
120 g Zlatá Haná
špetka soli
1/2 prášku do pečiva (není nutný)
6 vajec

krém na  naplnění dle chuti
Vodu smícháme se solí a přivedeme k varu, přidáme tuk a počkáme až se zcela rozpustí.
Potom postupně přisypáváme mouku a za stálého míchání jí dáme tolik, až se těsto nelepí na okraje nádoby a vařečku (já jsem míchala metlou). Těsto musí být tužší a hladké.

Těsto necháme vychladnout a do chladného těsta postupně vmícháme prášek do pečiva a vejce. Doporučuji dávat postupně vždy po dvou, jinak se to hodně matlá. Pokud vejce dáte do těsta horkého, srazí se vám, a věnečky zůstanou placaté.
Těsto přendáme do sáčku na zdobení s větší zubatou hubičkou a na pečící papír tvoříme kolečka. Ta je dobré si podle nějakého hrnečku předkreslit. Věnečky je možné dávat těsně vedle sebe, nabydou směrem nahoru, do šířky  skoro ne.

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut, potom snížíme teplotu a asi 10 minut dopečeme.
Během pečení není dobré otevírat příliš troubu, jinak věnečky spadnou.
Necháme schladnout tak, aby se daly vzít do ruky a zubatým nožem rozřízneme napůl.

Věnečky z odpalovaného těsta pekla poprvé v životě: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (713) Žloutkové věnečky

  1. blahovka.h napsal:

    Máš chybu v nadpisu. Podle slovníku Bramboračky to jsou „Tloutkové věnečky.“
    Moc je nedělám, neb mám kamarádku, která je má výborné a vždycky nějaké přinese. A to chutnají dvojnásob.

  2. Katyp50 napsal:

    Já si na tohle těsto nikdy netroufla. Připadá mi dost pracné s nejistým výsledkem. Ale mám je ráda. Kamarádka z odpalovaného těsta dělala i jiné zákusky, ale ona měla ruce cukrem sypané snad už v kočárku. Pekla úžasné dorty různých tvarů a zdobila je nádhernými výtvory z mandlového těsta, krémů…… měla se tím živit a netahat bedny v krámě s potravinami.
    Asi jsem přehlédla, ale jak se dělá ten žloutkový krém dovnitř?

  3. Devětapadesátka napsal:

    Budu trošku oponovat receptu, resp. množství mouky. U odpalovaného těsta je sakra důležité dodržet poměr surovin, jinak můžete místo věnečků z trouby vytáhnout sušenky. Mám léty mnohokrát vyzkoušený recept: 90 g sádla, 250 ml vody a špetku soli přiveďte k varu. Vstypte 140 g hladké mouky a usilovně míchejte, až se na dně vytvoří bílý povlak. Dejte vyskytnout a jedno po druhém pečlivě zašlehejte 4 vejce. Z této dávky je cca 20 věnečků o průměru 6 cm. Krém : 3/4 l mléka, 2 pudingy, 1 máslo, cukr a rum. Já navrch potírám polevou z citronu a pudrového cukru. Největší dávka, kterou jsem pekla, byly rovné dvě stovky ?.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..