(739) Ratatouille podle kuchaře krysáčka


1 lilek, 2 menší cukety, 3 čerstvé papriky, 5 rajčat, 2 cibule ( nejlepší jsou šalotky )
olivový olej
čerstvá bazalka nebo jiné koření
sůl, pepř

Byl jeden malý myšák, který se toužil stát velkým kuchařem….

A určitě ten recept všichni znáte. Jídlo sedláků, každá vesnice si ho přizpůsobovala podle zeleniny, která byla k dispozici, ale nikdy nesměl chybět lilek, rajčata, cibule, papriky….

Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme ho “ vypotit „. Potom ho omyjeme a osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a zbavíme semínek. Malá rajčátka není nutné loupat ani zbavovat semen. Pouze je rozpůlíme.
Na olivovém oleji zpěníme cibulku a přidáme ostatní nakrájenou zeleninu. Osolíme, opepříme a dusíme cca 1/2 hodiny. Neměla by nám vzniknout kaše, takže nepodléváme. Nakonec vmícháme čerstvou bazalku. Můžeme použít i oregano nebo tymián. Já použila provensálské koření, které bazalku obsahuje. Podáváme s bílým chlebem.

A ten druhý snímek je fotografován tak, jak to servíroval právě ten malý myšák ve filmu.
Takže jsem měla  a poprvé použila „videorecept“….

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (739) Ratatouille podle kuchaře krysáčka

  1. Katyp50 napsal:

    Myšák byl krysáček, nedávno ten film dávali, já ho mám moc ráda. Vlastně obojí – krysáčka i to jídlo.

  2. kolma60pusi napsal:

    Takové mišmaše (nebo myšmaše? 😉 ) mám ráda. Jen lilek nenechávám potit – hořký jsem ještě neměla, a to hořkou chuť neoblibuju (ani v pivě) a jsem na ni dost citlivá.

  3. Vera M. napsal:

    Jani , ale Já vidím v pekacku nějaké spizky ?

  4. Vera M. napsal:

    A já lilos asi neumím , pořad je hořký a divnyyyyy, slupka jakoby tvrdší a vnitřek blemc, raději dávám místo nej houby – popr . Portobello

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..