(740) Houbový pekáček doktorky Aleny

Tenhle recept mi poslala Alenka z Velimi s tím, že jí ho naučil kamarád Josef.

Já k tomu dodávám, že vím, že houby porostou asi opět až na podzim, ale nedalo mi to, vás trochu pozlobit.

Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 – 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.

Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku. Ten na obrázku stačí pro dva nenažrance nebo tři normální jedlíky.

Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.

Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.

Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.

Pak houby zaliju smetanou na šlehání.

…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát…

Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem – nebe v hubě…

Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží, s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám

Přejeme Vám dobrou chuť!    Jana a Alenka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (740) Houbový pekáček doktorky Aleny

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já se omlouvám za dnešní pozdní zadání receptu, ale porucha nebyla na mé straně, ale na straně Webuzdarma. A ještě jednou se omlouvám za provokaci, ale ten recept mi tu leží od zimy.

  2. hrabeboto napsal:

    Alenka má obrovské mínus, že tento recept nedodala loni v létě. Ježkovi voči , to by byla žranice. Vypadá to naprosto dokonale.

  3. kveta.batkova napsal:

    Velký souhlas, musí to být mňamózní. Už aby nějaké ty dobré houby rostly.

  4. a.rena napsal:

    JE to chuťová fantazie. Přesně tento recept mám uložený a loni jsem houby hojně podle něj dělala a vůbec se nám nepřejedly. Tak snad se příroda umoudří, pošle na nás déšť a houby na podzim porostou. I když… loni byla u nás hub nadúroda, tak doufám, že si nedají pauzu.

  5. lakysa22 napsal:

    To musí být dobrota nebeská!! Já do lesa ne a ne, snad se zase smilujou sousedi… Možná je nalákám na recept výměnou za houby..???

  6. Katyp50 napsal:

    Tak to musí být úžasné jídlo. Pokud porostou, je to jasný favorit.
    Funím, přecpala jsem se bramboráky, už dlouho jsem na ně měla chuť. Pěkně nahrubo strouhané, křupavé a na sádle smažené………. tak si jdu za odměnu za tu námahu lehnout.
    Ze sklepa jsem dotáhla další krabice, takže jsem si i popracovala, mám nárok na trochu toho flákání.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..