Tenhle recept mi poslala Alenka z Velimi s tím, že jí ho naučil kamarád Josef.
Já k tomu dodávám, že vím, že houby porostou asi opět až na podzim, ale nedalo mi to, vás trochu pozlobit.
Budeme potřebovat asi dvacet pevných hub velkých tak 10 – 15cm, nejlépe hřibů nebo podhřibů. Nehodí se měkké babky a podobná žoužel.
Abych množství dobře odhadla, vybírám si při čištění ty správné kousky, pečlivě je prohlédnu, aby se mi do té dobroty nedostal slimák nebo brouk ošklivák a hned si je podélně překrojím a odložím do pekáčku. Ten na obrázku stačí pro dva nenažrance nebo tři normální jedlíky.
Pak si připravím trochu másla nebo oleje, anglickou slaninu, grilovací koření, smetanu ke šlehání a zapnu troubu na 250°C.
Slaninku nakrájím na kostičky a opeču na másle přímo v pekáčku.
Pak do něj vrátím houby posypané grilovacím kořením nebo paprikou, solí, pepřem a česnekem nebo nějakou jinou směsí, kterou máte rádi. Měla by být trochu ostřejší, a když houby předem opereme a nenecháme uschnout, lépe na nich kořeníčko drží.
Pak houby zaliju smetanou na šlehání.
…vrazím to do rozpálené trouby… a na hodinu můžu jít hrát karty nebo se opalovat nebo míchat zeleninový salát…
Po cca hodině má pekáček na stěnách božskou hnědou připáleninku a houby jsou dobře propečené. Šlehačka zmizela a nechala po sobě sosík jménem – nebe v hubě…
Pekáček připravuji pouze lidem, kteří si to zaslouží, s vařeným bramborem nebo chlebem a předem si odložím na stranu jednu porci pro sebe, protože když to neudělám, ani neochutnám
Přejeme Vám dobrou chuť! Jana a Alenka
Já se omlouvám za dnešní pozdní zadání receptu, ale porucha nebyla na mé straně, ale na straně Webuzdarma. A ještě jednou se omlouvám za provokaci, ale ten recept mi tu leží od zimy.
Alenka má obrovské mínus, že tento recept nedodala loni v létě. Ježkovi voči , to by byla žranice. Vypadá to naprosto dokonale.
Velký souhlas, musí to být mňamózní. Už aby nějaké ty dobré houby rostly.
JE to chuťová fantazie. Přesně tento recept mám uložený a loni jsem houby hojně podle něj dělala a vůbec se nám nepřejedly. Tak snad se příroda umoudří, pošle na nás déšť a houby na podzim porostou. I když… loni byla u nás hub nadúroda, tak doufám, že si nedají pauzu.
To musí být dobrota nebeská!! Já do lesa ne a ne, snad se zase smilujou sousedi… Možná je nalákám na recept výměnou za houby..???
Tak to musí být úžasné jídlo. Pokud porostou, je to jasný favorit.
Funím, přecpala jsem se bramboráky, už dlouho jsem na ně měla chuť. Pěkně nahrubo strouhané, křupavé a na sádle smažené………. tak si jdu za odměnu za tu námahu lehnout.
Ze sklepa jsem dotáhla další krabice, takže jsem si i popracovala, mám nárok na trochu toho flákání.
Teď jsem vyndala z trouby jablkové řezy, vyfotit mohu až to vystydne, teď jsem varovala syna, že jak do toho strčí tlapy, že mu je urazím. Voní to na celou chalupu. A už mám zaděláno na Věře slíbené zelňáky. Půl hodinky kynutí a půjdu je dát péct.
Ty mi teda děláš chutě, potforo :-B :-b
Jezismarja?. Tady si dávejte bacha , na co mate chuť , záhy to nekdo vykouzlí ???
A tak to má být…..