100 g anglická slanina
4 vejce
50 g máslo
2 cibule,
chléb
olej
houby 500 g,
pepř, sůl, česnek
pažitka
Zbývá vám v mrazáku trocha čerstvých hub? Tak je nevyšší čas na tuhle dobrotu:
Slaninu nakrájíme na nudličky a osmahneme na másle. Na směsi tuku osmahneme cibuli a vmícháme houby (nemusíme je ani rozmrazovat). Dusíme asi 25 minut. Do takto připravené směsi přidáme rozmíchaná vejce, necháme je srazit a promícháme s nakrájenou pažitkou. Chléb opečeme na rozehřátém tuku. Topinky potřeme česnekem a podle chuti osolíme. Připravenou smaženici namažeme na topinky posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme rajčátky a můžeme podávat. Pozor je to hodně syté jídlo a chce to pivko….
Autor receptu: Jana Macůrková
Mňam! To by mohl být moc dobrý oběd, všechno doma mám, akorát místo piva musím něco vymyslet – rum asi nebude dobrá volba?
Nejbližší hospůdka a džbánek to jistí….
Hihi džbánek! Tady je móda nechávat si čepovat pivo do PETek. Minule jsme s Janou zašly „na jedno“ a nestíhaly se divit, co tam chodilo lidí s PET lahvemi pro pivo. Jak jim to může chutnat nechápu. Ale mají tu vynikající Excelent Gambrinus, hodně tmavé, 2x chmelené pivo, hořké, vynikající. Ale jen ve sklenici točené, z PETky si to nějak neumím představit
Já kdysi na doporučení pana doktora pila Plzeň a pomohlo!!
Dnes si dám půldeci piva, a do večera jsem nepoužitelná – chybí trénink.?
Jo, jo trenink muší bejt..
Podobné topinky dělám bez slaniny a nakonec zasypané sýrem nechám chvíli pod grilem. Pak teprve dozdobím třeba těmi rajčátky. Taky moc dobré.
Tohle jsme dělávaly často s maminkou v Krkonoších když rostly. Ráno po 5.00 nucený výskok z postele, rychlý čaj a kus chleba do ruky, termoska s sebou, košíčky, bandasky na nějaké ty borůvky nebo maliny a nůši na šišky na záda, nožík, holínky a už jsme mazaly nahoru do lesa. Zpátky obvykle košíky plné hub, bandasky plné lesních plodů, nůše plná šišek a když ruka zbyla, tak se do ní ještě vzala souška. Ne souška učitelka, ale kus dřeva.
Jen jsme je nedělaly se sýrem, ten byl dost vzácností, ale jen ty houby, sádlo a vajíčka.
A když rostly růžovky, tak ty se slouply, odřízla se nožka a celé hlavy se pokmínovaly, posolily a plácly na pánvičku na sádlo. Z obou stran opéct pár minut a na topinku. To jsem mohla prasknout.
Takto upravené růžovky -u nás biftečky-jen samotné! Největší lahoda!Už se nemůžu dočkat!
Před pár dny mi syn poslal MMS foto hříbka z výletu na kole v píseckých lesích a to tu 6 týdnů nekáplo.
Musím prohrabat mrazáky možná se tam ještě houbičky krčí.
Takhle se dají dělat i portobello žampiony. Nedávno jsem si je namarinovala, pak okmínovala, osolila a šup s nimi na gril.