4 větší vařené brambory
150 g uzeného masa
nebo kvalitní uzenina
100 g polohrubá mouka
2 vejce
sůl, pepř, petrželka
2 mozarelly
kapustičky čerstvé nebo mražené
Z brambor, mouky, soli, pepře a vajec vypracujeme těsto, do kterého přidáme umletou uzeninu nebo maso (já použila kousek kuřecí šunky, proto je těsto tak světlé.
Zapékací misku vytřeme olejem nebo máslem, a pečlivě vyložíme asi 1 cm tenkou vrstvou těsta, s tím, že na okrajích těsto zvedneme až na okraj misky. Tím vznikne jakýsi pekáček – moravsky brutvánek. Poklademe natěsno kapustičkami, na ně položíme mozarellu a dáme na cca 40 minut upéci.
PS: původní recept je jmenuje borůvkový brutvánek, je sice bez masa, ale s pořádnou vrstvou fialových kuliček.
Receptem ze severní Moravy se inspirovala: Jana Macůrková
No, kdyby se mi chtělo dojít pro kapustičky, mozarellu a hňácat těsto (jakože teda fakt nechce!!!!), tak to dneska udělám. Jana dovezla hromadu uzených žebírek. Vařím je pomalu s kořením, cibulí, česnekem a 1 pěkně ostrou feferonkou. A bude jídla na dlouho. Večer obíračka. Zítra z obraného udělám zapečené brambory – vrstva syrových brambor do vymazaného pekáčku, navrch kousky obraného uzeného, smíchaného s kys.zelím a cibulkou, trochu prohřáto na pánvičce. Pak opět vrstva brambor. Nakonec se pokrm zalije trochou smetany a upeče dokřupava v troubě (u mne pomalý hrnec, tam nic nehlídám, dělá se to samo). Vývar bude částečně zamrazen, část použiju při uvaření čočky, do které vmíchám upraženou cibulku a kousíčky toho uzeného. Část vývaru bude na uzenou polévku s domácími nudličkami a zeleninou. A když náhodou ještě něco z obíračky zbude (je těch žeber fakt plný hrnec), tak si snad ty kapustičky dojdu koupit, já je moc ráda.