1 velké vejce
100 g hrubé mouky nebo dětské krupičky .
Z toho vypracovat měkké těsto, které jde bez námahy vyválet .
Nechat na utěrce asi hodinu schnout, nakrájet na pruhy.
A pak se nakrájet na co nejtenčí.
Recept poslala: Věra M.
A nudličky jsou jako vystřižené a na výstavu…..
Připomnělo mi to babičku – dělávala nudle do zásoby – polévkové i široké.
A do poctivého hovězího vývaru by bylo škoda dávat kupované. Přiznám se, že já dávám drobení, ale polepšit bych se mohla..
Taky se budu muset polepšit, protože dělám jen drobení. Nudle nekupuji, připadá mi to hnusné, prostě radši to domácí drobení.
Drobení dělám z hrubé mouky, vajíčka, špetky soli, lžíce másla a špetky muškátového květu.
Decka, tohle jsem dávneji poslala Jane, spíše proto, abych ji řekla , jak mi kope v hlavě po smrti manžela. Denodenne jsem přišla z práce , v mise naslehala 3 vajca a 300g mouky do nich vypravila mackadlem na brambory. Čistou rukou ( skoro ) jsem zabalila tři balíčky do folie do lednice a večer při reklamách vyvalela kruhy , ty hned nakrajela na pruhy a tak susila . Z jednoho kruhu je cely tacek! Predesilam, ze nikdy predtim jsem nudle nedělala ( ostuda). V širokém dalekém okruhu není člověk , který by ode mě nedostal nudle … úplně jsem se zblaznila … a nyní je dělám z polohrubé , pa, V.
Mohu potvrdit, jsem jedna z těch, co nudle od Věrky dostala a vím, že nejsem sama. ?
Však “recept” je tvůj , milá Veverko ?. Před několika lety jsem byla takový trotl , ze mi Veverka musela dat návod na strouhani !! Budiž mi omluvou , ze jsem domácí nudle kupovala na trhu od jedné hodne babičky . Takže rodina spokojena a já Neumětel
Když člověk potřebuje nějak odreagovat a utéct od takové relaity, tak každá věc, která je po ruce a pomůže je vynikající. Jestliže ti to alespoň trochu pomohlo, není co řešit. Já se jen trochu omlouvám, že jsem je zařadila až teď, ale nechtěla jsem připomínat…..
Já se přiznám, že si nudle dělám odjakživa sama. Vajíčka máme vlastní, tak není co řešit, zvláště teď na jaře, kdy se slepicím zblázní hormony. Jen už je (jako kdysi dávno) neválím a nekrájím ručně, ale pomáhám si strojkem. A asi před dvěma lety jsem zkusila dát těsto vypracovat do pekárny. A to teprve jde práce od ruky! Nudle polévkové i široké. Na ty široké nadrobit polotvrdý tvaroh, osolit… Jejda, já bych si dala!
Tady u nás jsme kdysi měli paní Juráskovou a ta dělala domácí nudle z vajec kachních. Že prý jsou potom jemnější, protože kachní vejce mají víc tuku.
Taky jsem to slyšela, ale nikdy nezkusila.
To bývalo v dobách, kdy na každém dvorku bylo 20 slepic,
15 kachen a husí a hlavně hospodyně nechávaly vysedět si kuřata a kachňata doma. Takže o nějaké to vajíčko nouze nebyla. Já sice mám možnost koupit tady pštrosí, ale co s ním, když je prý jako 30 slepičích. Hergot, to by byla omeletka….???
Uděláš snídani pro celou rodinu 🙂
I z těch třiceti najednou jsem už dělala. A kačeny jsme mívali taky, čínské, ale z vajec byly vždycky kačenky. 🙂
Jojo výroba domácích nudlí s maminkou – pečlivě válené a krájené………
Pustím se do nich také, ale ne v těch vedrech. Do polévky, šunkofleky, široké s houbami a smetanovou omáčkou. Jo, to všechno chutná úplně jinak.
Jak jsem stará, tak jsem hloupá aneb nejdřív okoukni a pak slibuj.
Třešně jsou. Je jich dokonce šílené množství. Ovšem třešně ty bobule připomínají pouze tvarem, barvou a stopkou. Jinak mají velikost větších borůvek. Takže vlastně pecka obalená kůžičkou. A teď babo raď co s tím nadělením asi tak budu dělat. Udělám nějakou buchtu navoněnou třešněmi a budeme plivat pecky. Ale když z nich budu chtít vyrobit džem, tak tohle ani nejde vypeckovat. To už z toho vůbec nic nezbude. Prý rozvařit, pak přes síto přepasírovat, pecky vyhodit…….. to budu dělat tak do konce června.
Já mimořádně zítra zařadím recept na využití těchhle třešňových „rozinek“.
Byla jsem dneska u Kolína fotit a natrhala jsem si asi 3 l ptáčnic, krásně tmavých. A už se louhují. Tak ráno, stačí?
Díky za tip s krupičkou. Dávám hrubou mouku a poslední 2 roky dělám na strojku na nudle. Už mám vyzkoušeno, že za hodinu mám nudle ze 4 vajec.