4 vejce ( žloutky+bílky)
150 g moučkového cukru
Citronová kůra, vanilkový cukr
1.5 dcl oleje
0.5-1 dcl mléka
200 g polohrubé mouky
1 lžíce kakao
1 prášek do pečiva
Marmeláda (pikantní) na potření korpusu
Krém:
3x mascarpone 500g
1x kysaná smetana (250g)
1x tvaroh (250 g)
Moučkový cukr, vanilka
Zbytek:
Čerstvé jahody
3/4l ( – 1l) Džus Relax – Multivitamín červené ovoce (nebo jiný dle chuti)
4x (-5x) Dort želé
Šlehat žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronová kůrou, pak přidat olej, polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko (postupně do konzistence medu). Pak opatrně přidat vyšlehané bílky. Na vymazaný a vysypaný hluboký plech.
Vyhřátá trouba na 180°C, péct cca 15 -20 min.
Krém:
Našlehat mascarpone, přimíchat kysanou smetanu a tvaroh. Osladit moučkovým cukrem dle chuti, vanilka.
Želé:
Za použití džusu a dort želé připravit dort želé dle návodu. Moje vychytávka je, když není čas na chladnutí směsi, že na začátku si nechám hrnek tekutiny stranou studený a po převaření směsi (dle návodu) se vmíchá hrnek studené tekutiny a směs začne tuhnout za chvilku.
Vychladlý korpus potřít marmeládou a krémem, poklást jahodami a nechat vychladit (Bude lépe tuhnout želé). Polít džusem s dort želé. Nechat vychladit. (zbytek želé do misky a sníst)
Recept poslala: Peříčko (Ivana P.)
Vzhledem k počínající sezoně jahod dávám přednostně recept s jahodami.
Omlouvám se za zpřeházení receptů, chtěla jsem tam dát Bezovou limonádu (VZK), ale nějak jsem to zašmodrchala a tak jsem musela něco přečíslovat. Asi už do toho důchodu potřebuji jako sůl. Takže je limonáda až čtvrtá a ne nazačátku, jak by měla být.
Já cokoliv s jahodami! Mňam. Už na zahradě budou, tak se těším. Už to začne. Honza doveze fazolky, očistím je, oblanšíruju a dám zamrazit na horší časy. Jahod bude zatím tak do talíře se smetanou a cukrem, pak se to rozjede víc. Pokud nebude jeho zahrada stačit, koupím na trhu v Želkovicích 2 lísky jahod a zpracuju je. Má tam trs rebarbory, tak udělám pečenou rebarboru s pomeranči a pomerančovou šťávou, koláč a něco zavařím jako polotovar na zimu. Ze sklepa sem dotáhnu ten maličký mrazáček a dám si i něco zamrazit do podzimních a zimních sorbetů a zmrzlin. A začne hrášek, pomalu už rajčata, asi budu mít dost práce. Ale to mi nevadí.
Nooo, dobře to máš naplánované, děvče pilné
Však si někdy uděláš výlet a můžeš přiložit ručku k dílku. Aspoň třeba ochutnávat, nechci Tě vykořisťovat.
Klidně můžu i přiložit ruku k dílu, ono bude pak o to víc chutnat 🙂 Jo, říkal Dušan, že pro tebe něco má a že si prý pro to přijedeš. Tak kdypak zavítáš do Loly?
Hned kousek za Mostem směrem na Žatec jsou vlevo pole, kde je možnst samosběru jahod za celkem slušnou cenu.
Díky za tip! Toho využiju!
Já si včera nemohla vzpomenout na tu vesnici – je to u obočky na Nemilkov.
K čemu,prosím,se hodí pečená rebarbora s atd.?Nikdy jsem to neslyšela a zajímá mně to i kyž na zahradě jí nemám,Ale dá se koupit.Děkuji…….
Pečenou rebarboru jsem dělala párkrát poté, co jsem nevěděla, co s ní a bylo mi jí líto vyhodit nebo nechat ladem a BMLP koláč tvrdě odmítal. Oloupeme, nakrájíme na 5 cm špalíčky (můžeme kratší nebo ještě překrojit napříč) a na 1 kg jsem dala asi 30 dkg cukru (dnes třtinový). Pak se to celé zalije trochou vína (bílé nebo růžové) a přidá se kůra ze dvou pomerančů a šťáva z nich vymačkaná. To celé se promíchá, aby se obalily ty rebarborové kousky a vloží do skleněného nebo keramického pekáčku a nechá péct – při 120° cca 1,5-2 hodiny. Po vychladnutí lze konzumovat do palačinek, na sladká jídla, jako kompot nebo jen tak se šlehačkou. Je to opravdu moc dobré a stojí za vyzkoušení.
Já dnes večer jen pár jahod s tvarohem, ale až narazím na voňavé bude se džemovat..??