(766) Vítězný jahodový

4 vejce ( žloutky+bílky)
150 g moučkového cukru
Citronová kůra, vanilkový cukr
1.5 dcl oleje
0.5-1 dcl mléka
200 g polohrubé mouky
1 lžíce kakao
1 prášek do pečiva
Marmeláda (pikantní) na potření korpusu

Krém:
3x mascarpone 500g
1x kysaná smetana (250g)
1x tvaroh (250 g)
Moučkový cukr, vanilka

Zbytek:
Čerstvé jahody
3/4l ( – 1l) Džus Relax – Multivitamín červené ovoce (nebo jiný dle chuti)
4x (-5x) Dort želé

Šlehat žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronová kůrou, pak přidat olej, polohrubou mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko (postupně do konzistence medu). Pak opatrně přidat vyšlehané bílky. Na vymazaný a vysypaný hluboký plech.
Vyhřátá trouba na 180°C, péct cca 15 -20 min.

Krém:
Našlehat mascarpone, přimíchat kysanou smetanu a tvaroh. Osladit moučkovým cukrem dle chuti, vanilka.

Želé:
Za použití džusu a dort želé připravit dort želé dle návodu. Moje vychytávka je, když není čas na chladnutí směsi, že na začátku si nechám hrnek tekutiny stranou studený a po převaření směsi (dle návodu) se vmíchá hrnek studené tekutiny a směs začne tuhnout za chvilku.

Vychladlý korpus potřít marmeládou a krémem, poklást jahodami a nechat vychladit (Bude lépe tuhnout želé). Polít džusem s dort želé. Nechat vychladit. (zbytek želé do misky a sníst)

Recept poslala:  Peříčko (Ivana P.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (766) Vítězný jahodový

  1. Jana Macůrková napsal:

    Vzhledem k počínající sezoně jahod dávám přednostně recept s jahodami.
    Omlouvám se za zpřeházení receptů, chtěla jsem tam dát Bezovou limonádu (VZK), ale nějak jsem to zašmodrchala a tak jsem musela něco přečíslovat. Asi už do toho důchodu potřebuji jako sůl. Takže je limonáda až čtvrtá a ne nazačátku, jak by měla být.

  2. Katyp50 napsal:

    Já cokoliv s jahodami! Mňam. Už na zahradě budou, tak se těším. Už to začne. Honza doveze fazolky, očistím je, oblanšíruju a dám zamrazit na horší časy. Jahod bude zatím tak do talíře se smetanou a cukrem, pak se to rozjede víc. Pokud nebude jeho zahrada stačit, koupím na trhu v Želkovicích 2 lísky jahod a zpracuju je. Má tam trs rebarbory, tak udělám pečenou rebarboru s pomeranči a pomerančovou šťávou, koláč a něco zavařím jako polotovar na zimu. Ze sklepa sem dotáhnu ten maličký mrazáček a dám si i něco zamrazit do podzimních a zimních sorbetů a zmrzlin. A začne hrášek, pomalu už rajčata, asi budu mít dost práce. Ale to mi nevadí.

  3. lakysa22 napsal:

    Já dnes večer jen pár jahod s tvarohem, ale až narazím na voňavé bude se džemovat..??

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..