Drožďová polévka A.rena
ovesné vočky
máslo
droždí
masox
vajíčko
majoránka,česnek, pepř, sůl
hladká mouka
Nasucho opražit ovesné vločky. Na másle (tuku) zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, přidat opražené vločky, zalít vodou, (vývarem), případně masox, osolit, okořenit majoránkou, česnekem, pepřem, přidat rozkvedlané vajíčko, provařit. Letní variantu dělám takto: na másle zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, zasypat hl. moukou a hned na to vajíčko, rozmíchat, zalít vodou, osolit, někdy přidávám mletý kmín, provařit. Přidat nudle a nezapomenout na petrtelku.
Jejda to mě potěšilo! Drožďovou polévku s vločkami mám moc ráda, jako dítě mi jí dělávala maminka. Ale neopražila vločky, vařila je s kořenovou zeleninou, pak propasírovala (já je dneska jen rozmickuju tyčákem) a pak přidala to droždí s cibulkou a máslem. Provařila ještě chvíli a když to bylo horké, vlila rozšlehaná vajíčka. A dělávala výborné drožďové knedlíčky jako zavářku do polévek.
Drožďové knedlíčky do polévky máme raději, než játrové. Přijde mi, že polévce dodají lepší chuť
Kvasnicovou polévku dělám hlavně na podzim, je to naše podzimní polévka, v létě na ni nějak nemáme chuť. Na trošce oleje osmažím cibulku, na ni dám kvasnice tak 2-3 kostky
opékám tak dlouho až kvasnice zhnědnou/oddělí se olej a kvasnice/. Pak zaliju vodou osolím a provařím. Domácí nudle uvařím zvlášť. Přidám do polévky a nakonec dám petrželku. Tím, že je tam hodně kvasnic, polévka je dost silná, není třeba ničím ochucovat.
u nás se dělá drožďová bez vloček, ale se zeleninou – vlastně klasická zeleninová, akorát, že se s cibulkou osmaží ty kvasnice a k tomu sýrové knedlíčky :o)
PS: nejdřím mi tam místo vloček padlo vložek, ale naštěstí jsem si všimla :o)
Automatické opravy jsou zákeřné zvíře – teď jsem připravovala Den v přírodě a místo Hrusice mi padlo Brusiče. Nevím, nevím, jak by se s tím děti popraly.
taky dobrý :o)
Jé prosím , jak děláte ty sýrové knedlíčky? Jinak u nás v zelenonové polévce milujeme drožďové knedlíčky.
Tak jsem na internetu narazila na úspornou kuchařku pro ty, co nedokáží vyjít s penězmi (vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,) a překvapivě tam je většina jídel, co jíme doma a co je tady na Bramboračce :o) včetně drožďové polévky. kdo by chtěl, tak pošlu odkaz/pdf.
Já mám strach, že ti, kteří nedovedou vyjít s tím, co mají a neřeší to jinak, než dalšími a dalšími půjčkami, těm ani tahle kuchařka nepomůže.
taky myslím. jen mě překvapilo, že jsem podle stravování asi „chudý člověk“. Jediné co ….používají tam masové konzervy, protože v tech potravinových bankách čerstvé maso nemívají. ale dá se nahradit samozřejmě čerstvým :o)
Já jsem v tom případě chudá odjakživa. Ale když ony ty nejjednoduší a nejlevnější pokrmy jsou tak dobré.
Klidně si dám vařené brambory s máslem, nebo omáčku za pár korun.
Našla jsem ji – stačí zadat „úsporná kuchařka“ a vyběhne jako první. Zatím jsem jen zběžně nakoukla, ale myslím, že se tam i něco nového najde. Díky za tip!
Já doma nedávno našla „zapadlý poklad“ – malou (cca 10×7 cm) papírovou knížečku „levné pokrmy“ z r. 1989. Taky zajímavé čtení. Jsou tam ryby, zelenina, brambory, houby, luštěniny, kroupy, těstoviny a sýry a má to být jednoduché vaření pro osamělé jedince. Určitě časem ledacos vyzkouším 😎
Jo, tu mám taky. Dobrá inspirace. Zase jednou do ní musím nahlédnout.
To je smutné,moc.Když si vezmu.že je mezi nimi spousta maminek s dětmi,protože „taťka“neplatí-opravdu děs.
Jinak se vrátím k polévce,nikdy jsem ji nejedla ani nevařila,ale díky vám ji určitě zkusím.
Děkuji.
Nevím proč, ale ač droždí mám ráda (drožďová pomazánka bývá dost často a při posledním těhotenství jsem ho snědla jen tak několik kg) , tak polévka mne neláká a tepelně upravené vločky taktéž. Ale co by mne zajímalo, kdyby mohla Jiřinka nebo někdo jiný napsat jak dělá drožďové knedlíčky, byla bych ráda. 😎
Já na trošce oleje zesklovatím kousek nadrobno nakrájené cibule, rozdrobím 2 kostky kvasnic a nechám rozpustit a přepražit. Odstavím, do vychladlého rozklepnu vejce, přidám pepř, majoránku a zahustím strouhankou.
Květuško, dělám přesně jako „60anda“, jen nedávám majoránku/to podle chuti, třeba ti bude chutnat/.Můžeš taky zkusit přidat trochu česneku, ale ty kvasnice jsou dost výrazné. Já když knedlíčky dělám, tak větší dávku a zamrazím a podle potřeby beru.
Jo a dle chuti přisolím.
Dělám to stejně, ale dávám majoránku, česnek a libeček. Pepř pochopitelně nesmí chybět. Bílý. Já ho vůbec raději do jídel.
Díky moc všem třem, zkusím jen sůl a pepř – mé nejpoužívanější koření (spolu s kmínem) a možná do kousku zkusmo trochu petrtelky. Mám letos za oknem krásnej, zelenej kobereček, tak ji teď strkám kdekam 😳
Přemýšlela jsem, jakou polévku zítra a inspirovala jsem samu sebe. Takže zítra letní varianta letní kvasnicové polévky. A k tomu čerstvý kapr, kterého chytil zeť. V sobotu začala lovná sezóna dravců, a tak zeť chytil candáta. Měl 6,5 kg. Byl na grilu a ještě zbylo, tak je zmražený, ale bude co nejdřív.