(793) Drožďová polévka VZK 446

Drožďová polévka A.rena

ovesné vočky
máslo
droždí
masox
vajíčko
majoránka,česnek, pepř, sůl
hladká mouka

Nasucho opražit ovesné vločky. Na másle (tuku) zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, přidat opražené vločky, zalít vodou, (vývarem), případně masox, osolit, okořenit majoránkou, česnekem, pepřem, přidat rozkvedlané vajíčko, provařit. Letní variantu dělám takto: na másle zpěnit cibulku, nechat rozpustit kvasnice, zasypat hl. moukou a hned na to vajíčko, rozmíchat, zalít vodou, osolit, někdy přidávám mletý kmín, provařit. Přidat nudle a nezapomenout na petrtelku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (793) Drožďová polévka VZK 446

  1. Katyp50 napsal:

    Jejda to mě potěšilo! Drožďovou polévku s vločkami mám moc ráda, jako dítě mi jí dělávala maminka. Ale neopražila vločky, vařila je s kořenovou zeleninou, pak propasírovala (já je dneska jen rozmickuju tyčákem) a pak přidala to droždí s cibulkou a máslem. Provařila ještě chvíli a když to bylo horké, vlila rozšlehaná vajíčka. A dělávala výborné drožďové knedlíčky jako zavářku do polévek.

  2. Jiřina napsal:

    Kvasnicovou polévku dělám hlavně na podzim, je to naše podzimní polévka, v létě na ni nějak nemáme chuť. Na trošce oleje osmažím cibulku, na ni dám kvasnice tak 2-3 kostky
    opékám tak dlouho až kvasnice zhnědnou/oddělí se olej a kvasnice/. Pak zaliju vodou osolím a provařím. Domácí nudle uvařím zvlášť. Přidám do polévky a nakonec dám petrželku. Tím, že je tam hodně kvasnic, polévka je dost silná, není třeba ničím ochucovat.

  3. Ivana P. napsal:

    u nás se dělá drožďová bez vloček, ale se zeleninou – vlastně klasická zeleninová, akorát, že se s cibulkou osmaží ty kvasnice a k tomu sýrové knedlíčky :o)
    PS: nejdřím mi tam místo vloček padlo vložek, ale naštěstí jsem si všimla :o)

  4. Ivana P. napsal:

    Tak jsem na internetu narazila na úspornou kuchařku pro ty, co nedokáží vyjít s penězmi (vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR,) a překvapivě tam je většina jídel, co jíme doma a co je tady na Bramboračce :o) včetně drožďové polévky. kdo by chtěl, tak pošlu odkaz/pdf.

  5. IvaC napsal:

    To je smutné,moc.Když si vezmu.že je mezi nimi spousta maminek s dětmi,protože „taťka“neplatí-opravdu děs.
    Jinak se vrátím k polévce,nikdy jsem ji nejedla ani nevařila,ale díky vám ji určitě zkusím.
    Děkuji.

  6. kvetula.v napsal:

    Nevím proč, ale ač droždí mám ráda (drožďová pomazánka bývá dost často a při posledním těhotenství jsem ho snědla jen tak několik kg) , tak polévka mne neláká a tepelně upravené vločky taktéž. Ale co by mne zajímalo, kdyby mohla Jiřinka nebo někdo jiný napsat jak dělá drožďové knedlíčky, byla bych ráda. 😎

  7. Katyp50 napsal:

    Dělám to stejně, ale dávám majoránku, česnek a libeček. Pepř pochopitelně nesmí chybět. Bílý. Já ho vůbec raději do jídel.

  8. kvetula.v napsal:

    Díky moc všem třem, zkusím jen sůl a pepř – mé nejpoužívanější koření (spolu s kmínem) a možná do kousku zkusmo trochu petrtelky. Mám letos za oknem krásnej, zelenej kobereček, tak ji teď strkám kdekam 😳

  9. a.rena napsal:

    Přemýšlela jsem, jakou polévku zítra a inspirovala jsem samu sebe. Takže zítra letní varianta letní kvasnicové polévky. A k tomu čerstvý kapr, kterého chytil zeť. V sobotu začala lovná sezóna dravců, a tak zeť chytil candáta. Měl 6,5 kg. Byl na grilu a ještě zbylo, tak je zmražený, ale bude co nejdřív.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..