(792) Švédský jablíčkový koláč

180 g obyčejné hladké pšeničné mouky
175 g másla
4 lžíce vody, mléka, nebo smetany
1 lžička cukru

5-6 nakyslých pevných jablek
2-3 lžíce cukru
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička mleté skořice
Smíchat všechny ingredience na hladké těsto. Nechat odpočinout v chladničce
asi 1 hodinu. Vyválet těsto a vyplnit s ním koláčovou formu.
Oloupat jablka, rozkrojit je napůl, vyjmout semeník a nakrájet půlky jablek na stejné plátky. Smíchat bramborový škrob, cukr a skořici a obalit v tom jablka. Poskládat plátky jablek do kolečka na těsto ve formě a vše péct asi 25 min.
Podávat zchladlý koláč ozdobený snítkou máty s našlehanou šlehačkou, nebo vanilkovým krémem. Je výborný i jenom tak.
Pozn: já jsem pod jablíčka natřela korpus tvarohem smíchaném s trochou cukru a 2 bílky.

Recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (792) Švédský jablíčkový koláč

  1. Imelda napsal:

    Ten koláč vypadá nádherně. Jablek bude letos na zahradě dost, budu ho dělat často. Díky za recept.

  2. Jiřina napsal:

    Koláč vypadá nádherně, ani se nedivím, že rychle zmizel. Myslím, že ten tvaroh pod jablíčkama ho značně vylepšil. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..