180 g obyčejné hladké pšeničné mouky
175 g másla
4 lžíce vody, mléka, nebo smetany
1 lžička cukru
5-6 nakyslých pevných jablek
2-3 lžíce cukru
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička mleté skořice
Smíchat všechny ingredience na hladké těsto. Nechat odpočinout v chladničce
asi 1 hodinu. Vyválet těsto a vyplnit s ním koláčovou formu.
Oloupat jablka, rozkrojit je napůl, vyjmout semeník a nakrájet půlky jablek na stejné plátky. Smíchat bramborový škrob, cukr a skořici a obalit v tom jablka. Poskládat plátky jablek do kolečka na těsto ve formě a vše péct asi 25 min.
Podávat zchladlý koláč ozdobený snítkou máty s našlehanou šlehačkou, nebo vanilkovým krémem. Je výborný i jenom tak.
Pozn: já jsem pod jablíčka natřela korpus tvarohem smíchaném s trochou cukru a 2 bílky.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Ten koláč vypadá nádherně. Jablek bude letos na zahradě dost, budu ho dělat často. Díky za recept.
Ale byl nějaký hodně horký – vypařil se.
Již se peče, uvidíme, jak dlouho bude horký u nás ☺
Hezčí pochvalu jsem si jako kuchařka nemohla přát.
Tak ať chutná tak jak nám, je to navíc hodně jednoduchá příprava, tak se dá udělat další.
Jani, mám vyřídit poděkování, velké.
Po obědě padly poslední zbytky ☺Usoudil, že až příští víkend, jinak by se nevešel do kalhot.
Že té tvé horší polovici děkuji za pochvalu a jdu dělat další dílko – tentokrát Vídeňský koláč s třešněmi. Ale u nás bude s višněmi.
Koláč vypadá nádherně, ani se nedivím, že rychle zmizel. Myslím, že ten tvaroh pod jablíčkama ho značně vylepšil. 🙂