mnoho-li dobře vyzrálých
a vychlazených jahod
smetana ke šlehání
ztužovač šlehačky
cukrářský piškot
Co k tomu víc psát?
Snad jen Dobrou chuť !!!……
Pro vnoučata připravila
Jana Macůrková
mnoho-li dobře vyzrálých
a vychlazených jahod
smetana ke šlehání
ztužovač šlehačky
cukrářský piškot
Co k tomu víc psát?
Snad jen Dobrou chuť !!!……
Pro vnoučata připravila
Jana Macůrková
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Poslyš Jani, nepřibereš do rodiny dvě odrostlejší vnoučata? Jíme způsovně, zbytky nenecháváme a jahůdky milujeme 😉
Letos mám smůlu. Mužskej na podzim dovezl od kamaráda kompost, smíchala jsem do truhlíků s kupovanou zeminou (jako každý rok) a až když jsem přišla o všechny zasázené jahodové sazenice, dozvěděla jsem se, že byl kompost plný slepičinců. Papriky s rajčátkama prospívají dobře a já denně okukuju poslední 3 jahodové sazenice co jsme koupili chvíli před odhalením závadnosti kompostu a hned přesadili.. No vypadá to, že přežijí, ale bude li letos domácí sběr si netroufnu tipovat i když je to odrůda stáleplodící.
Za ty peníze za opakované kupování sazenic (včetně cesty do vzdálenějších zahradnictví, když ty zdejší „byly špatné“) , bych měla nejmíň 50 kg jahod 🙁
Včra a dneska jich tu proletělo několik – dvě odrostlejší a o to nenažranější a tří menší….. Ale když budeš mít cestu na Sázavu, klidně se stav, vždycky se něco obrého najde.
Slepičí hnůj je velice „ostrý“ a nejen slepičí, ale i holubí a snad i dalších opeřenců.
Tatínek ho vozil, namáčel do starého sudu s vodou a nechával asi 3- 4 týdny vykvasit. Potom ho teprve ředil asi 1 : 20 dále s vodou a tím zaléval. Ale vím, že i tak to některé rostliny nemají rády.
Nám se letos jahody doma dost urodily, ale už sběr končí. Mám zamraženo, nadžemováno, bříška všichni naplněná (už jsou třešně, maliny, rybíz, tak zpracováváme toto ovece). Dělala jsem taky rychlý pohár. Ušlehala trošku řidší Krém Olé (puding za studena), jahody trochu rozmačkala a prosypala cukrem a vrstvila jahody, krém, sekané oříšky a nahoru griliáš. Ani jsem nestihla vyfotit.