(820) Házidlo přes bidlo aneb uhlířina

2 velké cibule
brambory
hrubá mouka
2 vejce
olej nebo sádlo, sůl

může být: slanina nebo špek
zeleninový salát nebo čalamáda
nebo dokonce tvaroh
Brambory oloupeme nebo oškrábeme a dáme uvařit do osolené vody.
Než se brambory uvaří, vypracujeme  z vajec, mouky, soli a trochy vody hladké těstíčko.
Uvařené brambory scedíme, ale vodu si ponecháme v druhém kastrolku. Do vody potom
házíme lžicí vykrájené malé noky z těsta. Když vyplavou, necháme je ještě chvíli vařit, potom ocedíme, smícháme s bramborami. Omastíme na sádle osmaženou cibulkou.
Můžeme přidat slaninu nebo špek, dokonce v jednom receptu jsem našla, že přidávali tvaroh.

Další levný recept vyzkoušela: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (820) Házidlo přes bidlo aneb uhlířina

  1. jarybarka napsal:

    Ano!Podávat v hlubokém talíři se lžící.Můj táta tohle jídlo miloval.Jen s cibulkou do zlatova.Jen si pamatuji,že mamka vařené noky v bramborách pořádně protřepala aby se trochu o balíly rozbitý mi bramborami.Sice to pak vypadalo na talíři jako kopice čehosi ale táta to tak měl nejraději. Jo a u nás se tomu říkalo uhlířka.
    Za mě je tento recept za jedna,protože mě vrátil do hodně vzdáleného dětství ?

  2. lakysa22 napsal:

    Taková „obyčejná“ jídla jsou nejlepší! Mléčná polévka se strouháním, škubánky, závin jen tak se skořicí a cukrem…babička vařila samé dobroty!

  3. Ivana napsal:

    U nás se uhlířina dělávala a stále dělá. Jen do noků dávám 1/2 prášku do pečiva ( jsou nadýchané) a noky přidávám do hrnce když jsou brambory alespoň napůl vařené. Cibulka do zlatova a občas najemno nakrájené a osmahlé uzené ( ale i bez něj). ?

  4. Katyp50 napsal:

    Nedávno jsem tohle jídlo dělala. Vzpomínka na dětství. V IKEA nebo v LIDLu když je americký týden kupuju osmaženou cibulku. Takže pak jen protřepu brambory s noky, zaliju rozpuštěným sádlem s přidaným česnekem a nasypu nahoru tu křupavou zlatou cibulku (doma se takhle udělat prostě nedá).

  5. hrabeboto napsal:

    U nás házidlo byly uvařené fleky promíchané s brambory nakrájenými na kostičky uvařenými v mírně osolené vodě. Všechno se pak na talíři pořádně omastilo sádlem s dozlatova osmaženou cibulkou. Ani k tomu nemuselo být uzené.
    Jo a mlíková polévka nebo dobře udělané plíčky- může být.

  6. Vera M. napsal:

    Víš , na takové množství ( srdce a plíce jsou fakt hodně masa ) mi ten jeden masox vždy připadal tak akorát . Já masox Jo . Když vařím maso , jinak ne . Ale co

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..