1 celý králík bez hlavy
čerstvě namletý pepř
150 g plnotučné hořčice
4 cibule nakrájené na kolečka
3 kuličky nového kořeni a jalovce
125 g přepuštěného másla
200 ml zeleninového vývaru
250 ml suchého červeného vina
čerstvý tymián
Králíka naporcujte na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepřete, potřete silnou vrstvou hořčice a uložte do pekáčku. Zasypte kolečky cibule, novým kořením a jalovcem. Přelijte přepuštěným máslem a nechte v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny. Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Maso jednou obraťte.
Poté odklopený pekáč dejte do trouby a pečte hodinu a půl nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečeni maso obracejte a podlévejte. Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Do sosu s cibuli přilijte víno a za stálého míchání chvíli vařte. Zjemněte máslem a podle chuti dosolte. Maso vraťte do sosu – podávejte společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatým knedlíkem.
Pozn: Proti receptu jsem omáčku lehce zahustila hladkou moukou a podávala jsem s našimi novými bramborami.
Králíka pekla: Jana Macůrková
Nejhorší na tomto jídlu bylo to, že jsem musel čekat, než se vyfotí výsledek 😀
Jakožto ochutnávač omáčky a pak i té vyfocené porce musím tentokrát místo hodnocení DD dát PD 🙂
DD = dost dobrý
PD = pořádně dobrý
Já měla dnes na výletě (Stádlecký most a Písek) VŽSSH a ten můj si dal VŽVŘB☺
VŽSSH = velmi žravý smažený sýr s hranolkama
VŽVŘPCTB = velmi žravý vepřový řízek přes celý talíř s bramborem
….. v takové zapadlé domácí hospůdce při cestě. Fakt to bylo skvělý a ta tatarka byla domácí.
Ale musím napsat (veřejně), že ten můj umí lepší smažáček ☺
Já ten VŽVŘPCTB mám pod jiným názvem – a to Sloní ucho…???
Písečanda zdraví úsměfku☺☺☺
Tomu rozumím a kdybych mohla a měla na to čas , tak bych se k Macurkum pravidelne stěhovala . Tu na Ferdu, tu na bramburky , tu na kapra
Ale letos moc malých brambůrek nebude, nějak holky, i přes to sucho rychle narostly. Už jsem kopala na dva obědy, a skoro všechny velké a musela jsem je porcovat.
Jak jsem uviděla tu nádheru, jen jsem polkla. Sice moje pěry s meruňkama byly výborné, ale toto je docela něco jiného !!! 🙂
Já budu dělat pěry s borůkami zítra. Sice nejsem z Moravy, ale manžel ano a tak některá slova jsem převzala a ani mi nepřijde divná skřidla, šufánek ap…
Já žiju na Moravě skoro celý život, ale pěry slyším poprvé, a šufánek už někdo vzpomínal…
Ale to něco s borůvkama, nebo meruňkama bych si dala!!!
Králíka ? nechám pro mužský….nepochybuju, že se jim budou dělat boule za ušima!!
Jirinko a kde je recepice ?? V sobotu přijede regiment a je třeba se vytáhnout
Jani díky za nápad. Já bych k němu hodila brkaši, ale to je jedno. Recepísek zkusím hned příští víkend, přivezeme si to naše zlato největší a to má hlad pořád ☺
A proč je to nazváno „Králík Ferdinand“? Králík se jmenoval Ferdinand? :o)
Já jsem hledala nějaké netradiční úpravy králíka a v jdné kuchařce, kterou jse mimochodem také posílala dál byl recept, který se tak jmenoval. A jestli původní autor to nazval podle jména králíka, který na úpravu položil život, to netuším.