(819) Králík Ferdinand

1 celý králík bez hlavy
čerstvě namletý pepř
150 g plnotučné hořčice
4 cibule nakrájené na kolečka
3 kuličky nového kořeni a jalovce
125 g přepuštěného másla
200 ml zeleninového vývaru
250 ml suchého červeného vina
čerstvý tymián

Králíka naporcujte na šest kusů. Každý důkladně ze všech stran opepřete, potřete silnou vrstvou hořčice a uložte do pekáčku. Zasypte kolečky cibule, novým kořením a jalovcem. Přelijte přepuštěným máslem a nechte v chladu (lednici) uležet minimálně dva dny. Po dvou dnech podlijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou hodinu duste. Maso jednou obraťte.

Poté odklopený pekáč dejte do trouby a pečte hodinu a půl nebo dokud maso zcela nezměkne. Během pečeni maso obracejte a podlévejte. Maso vyjměte z pekáče a uchovejte v teple. Do sosu s cibuli přilijte víno a za stálého míchání chvíli vařte. Zjemněte máslem a podle chuti dosolte. Maso vraťte do sosu – podávejte společně, ozdobené tymiánem, ideálně s bramborovými kroketami nebo chlupatým knedlíkem.

Pozn: Proti receptu jsem omáčku lehce zahustila hladkou moukou a podávala jsem s našimi novými bramborami.

Králíka pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (819) Králík Ferdinand

  1. Pavlínka napsal:

    Nejhorší na tomto jídlu bylo to, že jsem musel čekat, než se vyfotí výsledek 😀
    Jakožto ochutnávač omáčky a pak i té vyfocené porce musím tentokrát místo hodnocení DD dát PD 🙂
    DD = dost dobrý
    PD = pořádně dobrý

  2. Jiřina napsal:

    Jak jsem uviděla tu nádheru, jen jsem polkla. Sice moje pěry s meruňkama byly výborné, ale toto je docela něco jiného !!! 🙂

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jani díky za nápad. Já bych k němu hodila brkaši, ale to je jedno. Recepísek zkusím hned příští víkend, přivezeme si to naše zlato největší a to má hlad pořád ☺

  4. Ivana P. napsal:

    A proč je to nazváno „Králík Ferdinand“? Králík se jmenoval Ferdinand? :o)

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..