5 kg švestek
1 kg cukru
3 – 4 lžíce rumu
1 kávová lžička mleté skořice
Na lívance, vdolky nebo palačinky.
Receptů ma klevelu jsem našla hned několik a značně odlišných. Tenhle je asi nejjednodušší. Ještě buu zkušet jeden, ten sem pověsím asi v pátek.
Švestky vypeckujeme, pokrájíme na menší kousky (na osminky) a rozvaříme. Přidáme cukr, rum a skořici, ještě krátce povaříme a plníme do sklenic.
Pro jistotu sterilujeme asi 15 minut při teplotě 80 st.
První recept na klevelu vyzkoušela: Jana Macůrková
Já to znám jako Zwetschkenrösti, děkuji za překlad ?
u nás jsou znic většinou čvestková povidla
Nechci být za moc chytrou, ale pokud si vzpomínám, tak povidla jsou kapánek hustší. Já švestky nejradši čerstvé, když už, tak v rýžovém nákypu. A vánoční omáčka – to je něco!! Jinak je nemusím, ale syn je rád.
Prosím, jak se dělá vánoční omáčka?
Napíšu mail, nejsem si jistá, jestli se to tu už neprobíralo, nebo že by PŽ??
Přepošli to rovnu i mně, please….
Špatně jsem se vyjádřila….my děláme ze švestek většinou povidla 🙂
V čem je vaříš, já, i když je míchám, mívám problém s připalováním. Občas se zadaří, ale většinou končím s konzistencí marmelády a mírně připáleným hrncem.
Já je tedy nedělám, ale tatínek je dělával na pekáči v troubě. Klidně i několik dní ji tak na půl hodky- hodku zapnul, občas promíchal a když uznal, že jsou dostatečně husté, dal do sklenic. Nepamatuji, že by se mu někdy zkazily. Jednou našel nějaké dost dobře uleželé – nevěřila bych, ale fakt se i ve sklenici pod víčkem jakoby vysušily. Na mou radu rozmíchal a provařil v trošce vody s rumem a koláč byl excelentní 🙂
Namleté švestky v pekáči v troubě a když se to už blíží ke konci,tak je prendam do pekárny a pustím program marmeláda 🙂
Peču v troubě bez míchání, fakt se to nepřipaluje..
A už jste zkoušeli klevelu z meruněk? Naprosto luxusní. Ale chce to meruňky hodně zralé. Kdysi jsem jezdila na Moravu a vařila si jí přímo tam ze spadaných. Domů se vezly sklenice.
Tajně jsem doufala, že někdo meruňky podaruje- marně. Loni jsem jich měla hooodně, takže zásoby klasických džemů a marmelád jsou. Letos bych bývala vyzkoušela něco netradičního – s různým kořením i do páliva… No snad někdy příště… 🙂
Pár švešní (asi 3 kg) zbylo – z toho množství, co jsem měla byl 3x koláč, 1x knedlíky, něco jsem zbodla jen tak a ze zbytku udělala luxusní cosi. Prostě rozvařila jsem je a zasterilizovala do malých skleniček. Skořici tam dát mě nenapadlo. Tak příště, prý ještě budou.
Teď se tady patlám s letními jablky. Lodna jablek velikosti od pingpongového do tenisového míčku – těch je tam asi 20 ks. Takže čistím, pěchuju strouhané do sklínek, potím se a nadávám. A to prý dostanu lodnu nějakého dalšího ovoce – špendlíky, ryngle nebo blumy nebo co to je. Pletou si mě s konzervárnou. Kuchyň vypadá jak po výbuchu, chudák já.
Z těch mirabelí jsme dělala minulý týdem marmeládu. Recept bude asi v pátek. Je luxusní.
Taky jsem z mirabelek dělala skoro 50 skleniček džemu.Je moc dobrý,z těch světlých připomíná meruňky a tak jsem tam přidala trochu Amaretta místo meruňkových pecek a vanilkový cukr a tmavé jsem smíchala s ostružinou a trochou rumíku.Teď jsem dělala z ostružin a letních jablek a přidala jsem skořici,hřebíček a trochu červeného punče.Manžel vylízal hrnec,jak mu to vonělo.
Mas to krásné , perfektní . Taky tak narezavam svestky na půlky na talíř k jídlu a manžel svestky miloval nade vše .
Já švestky taky miluju, ale ty malý, český – ty bosenský mi samotný prostě nechutnaj, jen na zpracování. Ale dobře se s nima pracuje, jsou veliký, jde to rychle.
Hm, a borůvky by taky mohly být větší. . . . . 🙂
Malý český švestky jsou nejlepší. Máme na zahradě poslední strom, už chudák prosychá a muž ho chtěl pokácet. Já ho bráním vlastním tělem, nedám dokud bude jen trochu rodit.
Nedej! 🙂
Ak zkus ty borůvky zkřížit s melounem. Když budeš mít takové štěstí jako já, tak budeš mít melouny velikosti borůvek…..
Říkají o mě, že když zasadím koště, tak se do týdne zazelená, ale melouny jsem zkoušela kdysi jen jednou. Sice vyrostly, ba i jako melouny zvenku vypadaly, ale vnitřek měl blíž k okurce. Bylo to růžové, chuti nevalné.
🙂 🙂 🙂 Micurin z tebe nebude 😉
Jj, manžel se trepal jen na ty české ❤️
Hraběcí klevela.
3kg vyzrálých švestek
1/2 kg cukru
1/8l rumu
Vyloupané švestky nahrubo umeleme, vaříme 1/2hodiny.Přidáme cukr vaříme 15minut. Odstavíme, nalijeme rum, lehce promícháme a hned plníme do skleniček.
Sterilujeme 20 minut.
Pokud jsou švestky míň zralé a hodně šťavnaté povaříme(před přidáním rumu) déle.