1,5 kg vypeckovaných švestek
300 g třtinového cukru
1 lžička mletého zázvoru
3 stroužky drceného česneku
2 nasekané chilli papričky (nemusí být)
10 mletých hřebíčků
2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
1/2 hrnku červeného vinného octa
1/2 hrnku červeného vína
2 lžíce utlučených hořčičných semínek, podle chuti asi 2 lžičky soli
Švestky pokrájíme na menší kousky a smícháme s cukrem.
Dusíme, dokud se švestky téměř nerozpadnou, přidáme ostatní ingredience a dále dusíme do zhoustnutí.
Na konci podle potřeby ještě okyselíme, dosladíme nebo dosolíme. Plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme víčkem dolů. Necháme vychladnout. Podáváme nejdříve po týdnu k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
S přebytkem švestek experimentovala: Jana Macůrková
Mé hlubokosklonění před každým, kdo dokáže stát v tomhle počasí u sporáku.
My máme doma 27° přes den, v noci to spadne o stupínek. V jedné kanceláři včera bylo 33°, ve druhé dnes je klima, a tak 25°.
Nevím jak to zvládnu, ale v sobotu odlétám s děťátky na Rhodos (dárek ke kulatinám). Tam je nejlépe v polovině září, ale kvůli dceři pracující ve školství jsme museli už teď.
Krásnou dovolenou přeju, tam si užiješ pohodu. Je tam totiž krásně. My tam odlétáme 10.8. Už po několikáté do stejného, trošku odlehlejšího hotelu, takže klid a mír a relax, vynikající jídlo a milí lidé.
Miluju Rhodos a nejméně jednou za rok tam musím. Jedeme do Kolymbie. Je to tam super. Pokaždé se vydáme na Prasonisi a letos chci už konečně na Filermos. O Rhodosu bych Ti mohla vyprávět.
My se 11.8. vracíme. A také odlehlý hotel, klid a pohoda. Jestli my nejedeme do stejného . . . .
Kiotari, hotel Stafilia Beach. Jsme tam moc spokojení a fakt se těším.
My Kolymbia (Kolympia) hotel Loutanis. Vy budete ještě pod Lindosem, tam musím jet každý rok lodí. Pokud budete mít auto, sjeďte do Prasonisi až úplně na jih. Jezdí tam i veřejná doprava. Stojí to za to. Na jedné straně moře jak Tálinský rybník a přejdeš úžinu 200m a tam vlny.
Jj, taky jezdíme do Lindosu lodí. Na Rhodu byli letos i mladí, vzali si auto a v Prasonisi byli a přesně jak říkáš. Líbilo se. A protože byli koncem června, stihli ještě motýlí údolí. Hlavně mrňousi na to vzpomínají.
Milé dámy, pozdravujte Rhodos. Od mládí byl jedním ze tří mých cestovatelských snů: řecké ostrovy, Kavkaz a Skandinávie. Podařil se mi jen ten Kavkaz a je jisté, že zbylé dva sny zůstanou nesplněné…
Já mám už hodně dlouho sen a tím je Madagaskar (kvůli plazům), ale jet samotnou by mne nebavilo a dát za dva 250 000 se mi nějak nechce. sice vím o človíčkovi, který tam za tuhe cebnu pořádá 3 týdenní poznávací pobyty, ale vidím to na ČR maximálně na Chorvatko, které mi také učarovalo (ostrov Murter – městečko Tisno.
Do Chorvatska jsme jezdili dlouhá léta. Před 12 roky jsem s ním skončila, protože tam už je to o něčem jiném. Je tam draho a cestu autem nebo autobusem by moje záda nezvládla. Takhle sednu do letadla a za necelé 3 hodiny jsem na místě. Na pláži neřvou rádia a pláže jsou tak dlouhé, že každý si najde svých 50-100 metrů kde je sám. A vyberu si jemný nebo hrubý písek, oblázky, podle chuti. A vyhovuje mi mentalita Řeků, pohoda, žádný stres.
Už jsem vzdala cokoliv, co se musí vařit, péct a jinak tepelně upravovat. Včera mi z toho vedra bylo tak zle, že jsem si kapky na srdce brala snad 3x, abych přežila. Doma v některých prostorách až 35°, nehnul se lísteček, fofrník jen honil ten horký vzduch a prach a kočičí chlupy, hrůza. Ráno bylo pošmourno, pak se vyjasnilo, vyjela jsem vyřídit nutné věci a cestou jsem chytla dost ostrou bouřku. Ovšem asi s 10 kapkami na m2. Ale aspoň profukuje okny, takže se vzduch trochu vyměnil. Ale i tak – v kuchyni mám brutální vedro a tak jsem ráda využila nabídky Vietnamského bistra, které vaří přímo excelentně. Dala jsem si půlporci a úplně stačilo.
Já se taky přidávám ke kňučilům.
Na druhou stranu to švestkové čatný mě fakt zaujalo.A až budou české švestky a trochu chladněji pustím se do toho.
Předevčírem jsem dělala broskvový džem a to jen ze dvou kg.
Jani máš můj obdiv za ten švestkový maraton.Nicméně už se těším až bude něco od masa.
Tak to si musíš ještě chvilku počkat (do úterý), když je možnost dát sezónní recepty, volila jsem tenhleten maraton. Maso koupíš vždycky. čerstvé ovoce jen když je.
Teď jsem přišla z venku. Chybělo málo a zase jsme plavali. Zase bordel. Už toho mám tak akorát. Za-raný jézeďáci, mák a oves s peluškou. Omlouvám se za neslušné slovo, ale musela jsem si někde ulevit.