500 g hovězího masa
500 g vepřového masa
300 g kuřete nebo krůty
1 menši hlávka bílého zeli
4 cibule, nasekané najemno
1 hrnek sušených hřibů
2 lžíce sádla
500 g kysaného zeli
ocet, cukr, sůl a kmín
100 g slaniny
sůl, mletý pepř
1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy
Nakrájíme jednotlivé druhy masa na kostky, pokrájíme hlávku zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Jednu cibuli zpěníme na lžíci sádla a na ni dáme dusit kysané zelí. V dalším kastrolu zpěníme na druhé lžíci sádla druhou cibuli. Zalijeme hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a pokrájené zelí. Dáme také dusit. Ve třetím kastrolu na sucho osmahneme slaninu, přidáme zbylé dvě cibule a trochu sádla. Pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové, až se zatáhne, pak drůbeži maso. Kořeníme a solíme dle vlastni chuti.
Pomalu dusíme do změknuti, klobásku pokrájenou na půlkolečka přimícháme do hotového masa. Do masové směsi vmícháme postupně obě zeli.
Podáváme nejlépe s chlebem.
Pozn: já jsem dělala trochu úspornější recept, co se týká času: nejprve jsem dala dusit na cibuli hovězí maso, po 1 hodině jsem přidala vepřové a houby a po další hodině kuře.
Po další půlhodině jsem přidala obě zelí a dochutila.
Přání na zařazení masa vám splnila: Jana Macůrková
No Jani, klobouk dolů
Vypadá to víc než mňamózně ☺ Až nebude takový hic, tak zkusím. Díky
No páni hodně nádobí hodně práce a času ale ta kombinace trojího masa a zelí a klobásy to je recept pro nějakou zvláštní příležitost.Slezský bigos jde rovnou do poznámek.To je recept podle mého gusta. Díky ?
Já tu mám od pátku švagrovou s mužem a tak jsem si vybrala právě tenhle recept. On vypadá složitě, ale v té úspornější variantě je to jednoduché a s chlebem luxusní oběd.
Tady ve Slezsku se děla i ze skopoveho . Tedy jen ze skopoveho . Ne kombinace s jiným masem . Dodnes cítím tu bolest v zubu , když jsem kousla do masa a byla tam nějaká Jehlickovita kostička. ???. Ve vyhlášenem motorestu. Ale bigos je moc dobre jídlo . Díky za připomenutí a co dnes vařit je vyřešeno . Mám krásnou klizku
A v Polsku se přidávají sušené švestky. Jak je vidět, tak jeden recept 100 variant a chutí.
Včera jsem dělala také „úsporný“ oběd (Jani promiň, ale ten název se mi mooooc líbí☺)
Krkovice na plátky, sádlo, sůl, koření, malé omyté brambory překrojené na poloviny – šup s tím do kastrolu a do trouby. Z kuchyně jsem utekla. Na 160 něco málo přes hodinu. Tak 20 minut před dokončením jsem tam ještě přihodila zelené fazolky.
Dělám, ale bez drůbežího. Zelí přidávám až půlhodinu před koncem, nedusím zvlášť. Je to výborné, ale dnes to nehrozí…mám tu 28°, venku 34°, dám si rajčatový salát.
Děkuju za připomenutí, jak se ochladí, recept jako když najdeš!!
Tady už hodinu prší …… to je nádhera. Dokonce se dost ochladilo, až mě zebou nohy ☺
Tady je od rána už třetí bouřka, asi hodinu dohromady pršelo, ale na záhonech to nějak ještě nezaznamenali. Ale ochladilo se a to je moc fajn. Já už jsem víc upečená a uvařená než recepty na Bramboračce.
Bouřku jsi nám neposlala, ale i tak je to příjemné.
Bylo to úmorné … teď je už docela příjemně i v kuchyni, vyvětrala jsem pořádně a stále ještě větrám.
Perfektní recept, jinak v Brně hic a žádný déšť, ale dneska bych to přetrpěla. Čučíme na Velkou cenu, tak ať ten déšť tak hodinku počká. Tolik mladých chlapců na motorkách by bylo ohroženo. Večer může pršet, ale to je asi jen moje toužebné přání.