(864) Slivovice

Ovoce, které připravujete do kvasu, musí být naprosto zralé.
Ovoce dávejte do kvasu vždy bez stopek a bez listů.

Na 1 l kvalitní slivovice počítejte s 15 – 18 kg ovoce.
Zabraňte přístupu vzduchu. Na povrchu kvasu se obvykle tvoří tzv. „koláč“ nebo „deka“. Vzniká vynášením uvolněných látek k povrchu kysličníkem uhličitým, který se tvoří při procesu kvašení. Pro majitele kvasu má koláč pozitivní význam. Právě on totiž přístup vzduchu znesnadňuje.

Nikdy se však oschlý nebo nahnilý koláč nesmí do kvasu po ukončení kvašení propadnout. Jakmile začne kvas vřít, je třeba ho pravidelně, alespoň každý druhý den, míchat.

Šťávu pravidelně měřte cukroměrem. Jeho stupnice udává koncentraci vodných roztoků sacharózy a pálí se od čtyř stupňů do nuly. Jakmile jsou hodnoty vyšší, kvas není na pálení vhodný. Hodnoty z malého vzorku vám změří přímo v pálenicích.

Vypálení svěřte kvalitní pálenici, jen tak máte jistotu, že slivovice bude kvalitní, bez „ocásku“ A nebudete muset mít strach z obsahu methanolu, který je na rozdíl od ethanolu jedovatý.

Počítejte s poplatkem za vypálení a s poplatkem za výrobu alkoholu.  Kvašení by mělo ideálně probíhat 6–8 týdnů, záleží na venkovní teplotě.

Pálí se z třešní, višní, meruněk, mirabelek, jablek, hrušek, švestek a dalšího ovoce, údajně nejlepší je prý pálenka z oskeruší.

Návod vyhledala: Jana Macůrková (která ale sama slivovici nepije)

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (864) Slivovice

  1. a.rena napsal:

    Tak jsem tady jediná, komu chutná slivovice? Už to tak asi je. A je to v podstatě jediný tvrdý alkohol, který piju.

  2. kvetula.v napsal:

    Moje máti pocházela z Hané, takže kvalitní slivovicu bezpečně poznám. Dědeček jí kloktával v případě nachlazení. Zajímavé bylo, že tohle kloktadlo dycky polknul. Když náhodou došlo a on byl nucen kloktat rumem, ten vyplivoval. Na můj dotaz proč, pravil, že „vypluť dobrou slivovicu by byl hřích“ . Ale stejně jako Úsměfka s alkoholem moc nekamarádím, takže pouze ve výjimečných případech nechám pajduláčka aby mi ohřál bříško. 😎

  3. hrabeboto napsal:

    Slivovice- kudy teče ,tudy léčí.
    Grog ze slivovice chutná nedobře ale stoprocentně vyléčí veškeré nachlazení.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..