1 velká cibule,
1 velká mrkev,
1 celý řapíkatý celer,
2 kg rajčat,1 lžíce soli,
2 lžíce cukru,
čerstvá bazalka,
olivový olej
Cibuli, rajčata, mrkev a celer nakrájíme na větší kousky. Na oleji mírně osmahneme cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a podusíme asi 1 hodinu. Já to dala do rychlého hrnce (něco jako elektrický papiňák). Když je vše měkké, tak propasírovat přes sítko. Opět přivést k varu, zredukovat (když se to dusí v hrnci, tak se to asi moc redukovat nemusí), osolit, osladit.Pak jsem přidala trochu čerstvé bazalky na jemno. Horké jsem naplnila do sklenic a sterilizovala 20 minut na 90 stupňů.
Recept poslala: Peříčko
Já sugo kdysi dělala, ale ….. v závěru jsem pekla v troubě.
Mno, po čtvrtečním výbuchu povidel se mi tento recept zdá lepší. ☺
Určo vyzkouším, díky
No ještě jsme dělali protlak a ten je lepší než sugo 🙂
Já mám pár sklenic kepuče od Bláhovky. Vynikající.
Až se vrátíme, tak mám v plánu zavařit základ na lečo, aby v zimě bylo, kdyby bylo potřeba. Jen mám obavy, že kepuče budu muset udělat ještě jednu várku, páč to děťátko volalo, že si ho jako odveze ☺
Protlak nedělám, u nás nějak neletí a na rajskou omáčku ho 2x do roka koupím.
To já rovnou omáčku, se vším kořením, jen bez zahuštění, a ještě zavařím. Když má syn hlad, a doma sám, tak ohřát by svedl.???
Nemůžu si pomoct a i když se to netýka suga, ale pouze rajčat jako základní suroviny, musím moooooc pochválit kečup podle Blahovky. Právě jsem dovařila první dávku a plánuju ještě minimálne jednu. Je opravdu skvělý a ani ne příliš pracny. Dík za skvělý recept.☺
Ten budu dělat příští týden. Prý tam je tolik rajčat, že se jinak ani zužitkovat nedají.
Jojo, jak je jednomu špatně a nemá čas a ani chuť cokoliv řešit jen přežít, tak se pak v lednici najednou objeví tolik nepotřebných věcí, že se nestíhá divit. Takže něco málo hodně zralých rajčat, cibule, česnek, zbylá paprika, lehce ovadlá a pár zbylých letních minijablíček. Inu všechno jsem to posekala na jemno, osmahla cibulku, přidala rajčata, papriku jablka a nechala rozbublat. Šťávy bylo tolik, že jsem ani podlévat nemusela. Přidala jsem chilli, špetku zázvoru, provensálské koření a prolisovaný česnek. Rozmickovala jsem tyčákem na pastu a když jsem to ochutnala, tak jsem měla chuť si jít uvařit těstoviny. Je to mňam!