1 kg kapií
0,5 kg červených paprik
10 stroužků česneku
lžička oregana nebo jiného koření
lžička soli, 1 lžíce cukru
1 polévková lžíce feferonkového oleje
nebo 1 – 2 feferonky podle chuti
1 dl slunečnicového oleje
2 lžíce octa
Když jsem zavařovala kapie, tak některé byly tak dlouhé, že se mi nevešly na délku do sklenic. Měla jsem tedy asi 1 kg odřezků.
Kapie i papriky nakrájíme na malé kousky, podlijeme asi 1 dl vody a podusíme, až jsou úplně měkké. Přidáme ostatní ingredience s výjimkou oleje, a necháme ještě asi 10 minut vařit.
Rozmixujeme na kaši, a pokud je směs řídká ( což u mne nebylo) vrátíme do kastrolu a ještě odpaříme. Nakonec vmícháme olej.
Naplníme do skleniček a 15 minut sterilujeme.
Hodí se k pečenému nebo grilovanému masu, nebo jako podklad pod pizzu.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Toto může být moc dobré, nevím, zda by mi tam nevadilo to, že slupky z těch paprik nebyly předem oloupány. Když nakládám kapie, odřezky dávám do sklenice doprostřed mezi ostatní dlouhé papriky.
Někdy ještě začátkem šedesátých let se prodával v malých konzervách paprikový protlak. Rádi jsme ho kupovali. Při otvíraní jedné té konzervy nám její obsah vystříkl po celé kuchyni a nejvíc na strop. Hodně dlouho jme tam měli památku, až teprve po několika letech se skvrny podařilo zamalovat.
Já vlastním jeden mixér, který už má spíš historickou než užitnou hodnotu, ale na tohle je skvělý. V něm rozmixuješ snad i beton. Vzhledem k tomu, že jsem ty papriky dusila hodně dlouho, tak je rozmixoval na hladkou pastu, ve které ty slupky zmizely a nejsou vůbec znát. Nejdřív jsem zkoušela takový ten ruční, potom tyčák, ale ani jeden nebyl dost důkladný, až ten starý normální (s nádobou nahoře).