(898) Pracharanda

Hrušky (nejlepší jsou malé koporečky nebo markytánky)
ale jde to prakticky ze všech

Kyselina citrónová nebo ocet

Hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné, opláchneme kyselinou citrónovou nebo octem a v sušičce je usušíme na křížaly.
Malé hruštičky se dají sušit v celku, nebo jen rozpůlené.
Křížaly umeleme nebo v hmoždíři rozdrtíme na prášek.

Uchováváme v suchu v uzavřené nádobě, používáme na posypání všude tam, kde je jinak používán mák.

Pokud pracharandu smícháme s malým množstvím vody a kouskem másla, používáme místo hruškových povidel na valašské frgále.

Babiččin recept osvěžila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů: (898) Pracharanda

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hruškové křížaly nemusím, nějak mi nejedou, ale toto asi může být dobré k následnému využití. Pamatuji si, že moje babička jí dělávala a sypala tím bramborové šišky, to byla mňamka.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky moje, já snad změním dnešní jídelníček ☺, normálně vidím babičku, jak šišky nandávala na talíř, sypala prachandou a polévala máslem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..