Hrušky (nejlepší jsou malé koporečky nebo markytánky)
ale jde to prakticky ze všech
Kyselina citrónová nebo ocet
Hrušky zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky asi 0,5 cm silné, opláchneme kyselinou citrónovou nebo octem a v sušičce je usušíme na křížaly.
Malé hruštičky se dají sušit v celku, nebo jen rozpůlené.
Křížaly umeleme nebo v hmoždíři rozdrtíme na prášek.
Uchováváme v suchu v uzavřené nádobě, používáme na posypání všude tam, kde je jinak používán mák.
Pokud pracharandu smícháme s malým množstvím vody a kouskem másla, používáme místo hruškových povidel na valašské frgále.
Babiččin recept osvěžila: Jana Macůrková
Hruškové křížaly nemusím, nějak mi nejedou, ale toto asi může být dobré k následnému využití. Pamatuji si, že moje babička jí dělávala a sypala tím bramborové šišky, to byla mňamka.
Škubánky s pracharandou – to je úžasná mňamka! Ale hruškové křížaly jedině darované – srdce by mi krvácelo, že takovou dobrotu suším, ale džem, pividla, nebo kompot, to můžu. Ale stejnê nejlepší jsou ty čerstvé!!
Letos je i hrušek tolik, že mi to líto není, naopak, ty horší suším.
Já zase nějak nemusím hruškový kompot, povidla jo, už mám pár sklenic hotových ….. jak to dopadne? Skončí v Práglu ☺
Chápu, že ftom vašem železobetonovém městě nic neotrháš, páč není kde, takže rozumím Tvému stesku.
Na to je taky pracharanda určená.
Kočky moje, já snad změním dnešní jídelníček ☺, normálně vidím babičku, jak šišky nandávala na talíř, sypala prachandou a polévala máslem.