Na klasickou dortovou formu potřebujeme:
130 g Hera nebo máslo
50 g cukr
200 g hladká mouka
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva
Vypracujeme hladké těsto, kterým vyložíme dno formy a dáme upéci dorůžova.
Dále potřebujeme: cca 3 kg jablek,
3 vanilkové nebo ovocné pudinky
5 lžic cukru (podle kyselosti jablek)
a cokoliv na ozdobení celého dortu.
Jablka oloupeme rozkrájíme a rozvaříme na hustou kaši ( letos se musí spíš přilít trochu vody, jak je sucho, tak mají málo šťávy). Přidáme cukr. Potom do horké kaše vlijeme trochu vody, do které jsme rozmíchali pudink (já měla ananasový) a ještě za stálého míchání povaříme.
Směs nalijeme na dortový základ a v ledničce necháme do druhého dne ztuhnout.
Dozdobíme podle své fantazie – já měla Oetkerův pudink za studena, nakrájíme na porce
a potom už jenom chráníme vlastním tělem, aby na nás kousek zbyl.
Dort pekla: Jana Macůrková
Toto dělávám také, ale na dno dortové formy vyskládám piškoty. Do jablíček dávám vanilkový pudink, má lepší barvu.
Ale je to rychlé a výborné, to souhlasím.
Ona ta barva hodně závisí na barvě a odrůdě jablek. Zkusila jsem ho udělat z panenských a ta barva byla krásně růžová, z těhle Čisteckých je béžová.
Věřím, že je to i odrůdou, ale ten pudink také udělá dost …… aspoň mi to tak přijde. ☺
Šoupla jsem ten recept hned dcerunce, je to zas jiné, než s piškoty. Nejvíce tam v Německu (a předtim i u mě ) frčely jogurtové lívanečky od Haderach. Toto je také vynikající osvěžení a se šlehajdou, jeeeee….