(920) Batátové knedlíky

Recept poslala Jarybarka a píše k němu:

Tak jsem si naplánovala bramborové knedlíky a na poslední chvíli jsem zjistila,že mám pouze 2 brambory. Nakoupit daleko a auto v servisu.

Dost přidrzle se na mě ve špajzce šklebily 2 batáty.Tak jsem je popadla překrojila na 3 kusy, aby velikosti odpovídaly těm dvěma bramborám a všechno jsem spolu uvařila
v osolené vodě.
Pak už klasika:

vychladlé oloupat, nastrouhat (strouhám na velkých slzách)
200 g hrubé mouky
200 g dětské krupičky
– dělám podlevočni, tak těch 400g je jen orientačních.
1 vajíčko
trochu soli.

Zatímco z hmoty hňácám knedlíky, už hřeju osolenou vodu, aby tam žbluňkly co nejdřív.
Vařím tak 10-12 min. Dělám knedlíčky menšich rozměrů. Průměr ne víc  než 4-5 cm
S uzeným kolenem a pekingským zelím byly ty oranžové knedlíky docela dobré.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

36 komentářů: (920) Batátové knedlíky

  1. lakysa22 napsal:

    Ono to i dobře vypadá!
    A děkuju za ten nápad strouhat na velkých slzách…co jsem si zničila lis, který nevydržel ani první stisknutí se trápím na těch malých.

  2. Devětapadesátka napsal:

    Vypadají moc dobře ?Nejsou nasládlé? U nás dnes byla včera chycená štika na másle s bramborem a zakyskou (jen špetku soli a pár kapek olováče).

  3. Jiřina napsal:

    Hned bych si dala. Celý život strouhám na malých slzách, nikdy mě nenapadlo strouhat na velkých a to nás doma bývalo 5-6 i s dětmi. Štvalo mě, že je to taková piplačka, ale bramborové těsto miluji, chci udělat šulánky s mákem, tak hned vyzkouším. Teď nedávno jsem poprvé ochutnala batáty. Nakrájela jsem je s bramborama a dala upéct do trouby. Pochutnala jsem si, takže i knedlíky budou dobré.

  4. kvetula.v napsal:

    Před lety jsem lis na brambory po babičce vyhodila. Byl už dost nehezký a navíc jsem měla hoooodně dlouhé období, kdy jsem brknedlíky nevařila. Když jsem je po letech pak zase zkusila, provedla jsem přesně dle rady jedné staré paní, co jsme spolu čekaly u zubaře- strouhám na velkých slzičkách , dávám jen dětskou krupičku a povrch nastrouhaných brambor zlehka posypu kypřícím práškem.
    Batáty máme rádi, zas tak sladké nejsou. Dosud jsem je dělala jen pečené, jako kořeněné hranolky na plechu a nebo půl napůl s bramborama na brkaši. (Občas brkaši nebo i vařené brambory oživím společným povařením se špalíčkama mrkve).
    Udělat brknedl s batátem mne nenapadlo, určitě zkusím.
    Díky za tip! 😎

  5. Vera M. napsal:

    Decka , já mám jediný problém – na 400g brambor a 1 vajíčko dávám JEN 100g dětské krupicky a knrdliky jsou sice jemne , ale akorát a zde je na 1 vajíčko 400 G ….

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Ad batáty: jasně, jsou zdravý, mají vysokou nutriční hodnoru, ale pokud jde o mne – chutná jako jako mrkef. Nastavit s nima brambory na kaši nebo knedlíky prima, mají stejný složení – ale zas jaksi cenově jsou někde jinde. Přiznávám, že jako takový mě nijak extra neoslovily.

  7. Ivana P. napsal:

    Odkud vlastně přišel výraz „podlevocni recept“?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..