Recept poslala Jarybarka a píše k němu:
Tak jsem si naplánovala bramborové knedlíky a na poslední chvíli jsem zjistila,že mám pouze 2 brambory. Nakoupit daleko a auto v servisu.
Dost přidrzle se na mě ve špajzce šklebily 2 batáty.Tak jsem je popadla překrojila na 3 kusy, aby velikosti odpovídaly těm dvěma bramborám a všechno jsem spolu uvařila
v osolené vodě.
Pak už klasika:
vychladlé oloupat, nastrouhat (strouhám na velkých slzách)
200 g hrubé mouky
200 g dětské krupičky
– dělám podlevočni, tak těch 400g je jen orientačních.
1 vajíčko
trochu soli.
Zatímco z hmoty hňácám knedlíky, už hřeju osolenou vodu, aby tam žbluňkly co nejdřív.
Vařím tak 10-12 min. Dělám knedlíčky menšich rozměrů. Průměr ne víc než 4-5 cm
S uzeným kolenem a pekingským zelím byly ty oranžové knedlíky docela dobré.
Ono to i dobře vypadá!
A děkuju za ten nápad strouhat na velkých slzách…co jsem si zničila lis, který nevydržel ani první stisknutí se trápím na těch malých.
Vypadají moc dobře ?Nejsou nasládlé? U nás dnes byla včera chycená štika na másle s bramborem a zakyskou (jen špetku soli a pár kapek olováče).
Ne, olovo to nebylo, byl to olivový olej. Tak.
Jani jsou jen lehce nasládlé ale mě to nevadi.
Mě se po delši době zadařilo na rybách .Kapr 60cm4kg a candát 56cm.To jsem se hodně prsila.
Tak nevím,co je větší provokace – houby, nebo ryby?
Rybolovka nejsem, ale ryby můžu všech druhů v množství víc než malém. Tak kdyby náááhodou jste se na ně nemohli už ani podívat….. 😉
Jejda, Ty jsi hvězda! Manžel přinesl tu štiku 80 a kapra 69. Zas je co kuchtit ?
Kapra si nech, s candátem sem a to rychle….???
Hned bych si dala. Celý život strouhám na malých slzách, nikdy mě nenapadlo strouhat na velkých a to nás doma bývalo 5-6 i s dětmi. Štvalo mě, že je to taková piplačka, ale bramborové těsto miluji, chci udělat šulánky s mákem, tak hned vyzkouším. Teď nedávno jsem poprvé ochutnala batáty. Nakrájela jsem je s bramborama a dala upéct do trouby. Pochutnala jsem si, takže i knedlíky budou dobré.
Vzhledem k tomu, že jsem si pořídila mlýnek na maso, tak drobné brambory melu na něm. Na nejjemnějším sítu. A v pohodě.
Před lety jsem lis na brambory po babičce vyhodila. Byl už dost nehezký a navíc jsem měla hoooodně dlouhé období, kdy jsem brknedlíky nevařila. Když jsem je po letech pak zase zkusila, provedla jsem přesně dle rady jedné staré paní, co jsme spolu čekaly u zubaře- strouhám na velkých slzičkách , dávám jen dětskou krupičku a povrch nastrouhaných brambor zlehka posypu kypřícím práškem.
Batáty máme rádi, zas tak sladké nejsou. Dosud jsem je dělala jen pečené, jako kořeněné hranolky na plechu a nebo půl napůl s bramborama na brkaši. (Občas brkaši nebo i vařené brambory oživím společným povařením se špalíčkama mrkve).
Udělat brknedl s batátem mne nenapadlo, určitě zkusím.
Díky za tip! 😎
Já je chci na jaře zkusit zasadit, tak jako brambory. Uvidíme, co to udělá. Někdy v zimě si je koupím, nechám naklíčit a potom už budu jen čekat, co vlastně vyroste.
Tak pokud máš dost velký pozemek aby se měly kam plazit…. Hele já jsem docela zvědavá na reportáž od klíčení, sázení až po sklizeň. Mělo by to udělat na zahrádce i parádu. Mít kus pozemku, určitě bych to taky zkusila. Já se s batátama seznámila už jako bezzemek.
Při pobytu ve Španělsku jsme koukali, jak u jednoho domu pěstovali cukety – plazily se jim po plotě. Pěkné kousky. Ten plot byl asi 4m nad ulicí, tak si to mohli dovolit.
Já je mám v truhlíkách s muškáty, vypadá to moc hezky.
Tak je pustím k sousedovi, ten tam má takový bordel, že ani nepozná, že mu tam rostou batáty.
Já jsem si před jarem objednala pepino.Vysela a vzešla mi jedna rostlinka.Tak jsem ji opatrovala a hlídala když povyrostla už se mi zdála podezřelá.Vypadala jako okurka.Nevím jak má přesně vypadat pepino znám jen z obrázků.Myslím že toto je nějaká okrasná mini dýně.Narostly 2.
Bylo to poslane z Činy?? ale
Koktejlová rajčata se povedla těch bylo požehnaně.Dala jsem sazenice i mladým na zahradu a oni měli obrsklizeň.
Pepino vypadá jako rajče – tedy rostlina, plod je oválný, zelený, s rezavým jemným žíháním. Trpí na mšice, ev. molice. Chuť neznám, mně nikdy ani nevykvetlo, tak jsem ho přestala pěstovat.
No a tak to jsem vedle jak ta jedle.Vyrostly mi nějaké pididýně?.Tak už asi druhy pokus nebude.
Jarybarko …. nevím jak Vy, ale já znám Pepino jen prezervativy ….. asi budu hodně stará, co? ☺
No tě prsk tak to zase neznám já?Pepino se dá vygooglit asi to bude velký rozdíl.Ale pobavila jsi mě.Směju se tu jako blázen.
To jsem ráda, smíchu není nikdy dost ☺
Usmevko, bomba!! ???
Ani kdybys to pepino nafoukla, tak takové velikosti nedorůstá.
Decka , já mám jediný problém – na 400g brambor a 1 vajíčko dávám JEN 100g dětské krupicky a knrdliky jsou sice jemne , ale akorát a zde je na 1 vajíčko 400 G ….
Já bych to jako problém nebrala Věrko. Já totiž ani nevím, jaký poměr brambor a krupičky tam mám. (ani v receptu není váha brambor) Prostě nasypu si krupičku, na ni nastrouhám brambory, posolím, lehce posypu kypřicím práškem, klepnu vajíčko, prohňácám a pak přidávám krupičku abych měla těsto akorát. Těžce podlevoční recept , ale jedlé to je 😉
Já dávám 80 dg brambory, 25 dg hrubá mouka, 15 dg krupička, 2 vejce, sůl.
Kdoví, jaká máte, holky, vejce. Já M z Lidlu, žloutky mají pěkné, oranžovoučké. Já tento recept zapsala od Kluků v akci, dělali ho tenkrát speciální ke kachně a červenému zelí a do toho těsta na knedliky nasypali : pepř, majoránku, slaninu a drc. česnek.
Věrko tohle je podlevoční recept a podle mých zkušenosti 1 vejce stači.Klidně i na půl kg mouky.Ty brambory těsto udrži pohromadě.
Ja ani recept na brknedlíky nemám.
Já dělám ODOKA či z pytlíku, tak nemůžu sloužit
Kdysi jsem dostala řadu od profi kuchaře: do bramborového těsta přidat lžíci octa a do vody na vaření knedlíků taky. Jak známo, v kyselé vodě se brambory nerozvaří.
Pravda, také přidávám ocet, ale chtěla jsem být ftipná …. hele, dnes nemám den ☺
Ad batáty: jasně, jsou zdravý, mají vysokou nutriční hodnoru, ale pokud jde o mne – chutná jako jako mrkef. Nastavit s nima brambory na kaši nebo knedlíky prima, mají stejný složení – ale zas jaksi cenově jsou někde jinde. Přiznávám, že jako takový mě nijak extra neoslovily.
No ja je koupila a právě už byly doma dlouho a tak jsem je s radostí šoupla do knedlíků.Samotné jako přiloha mi taky nejedou.Brambory jsou zkrátka brambory.
je to tak
Odkud vlastně přišel výraz „podlevocni recept“?
Nevím, kde vzniknul, ale asi jako fšecky výrazy …
Já používám výraz VODVOKA, či dalčí jiné, ale ftomto případě je nejlepší adminka = Marcelka, ta nám ty překlepy nějakou dobu na PŽ i archivovala.
Ten můj miluje buchty v sobotu ráno, či v neděli ráno do postele s kávičkou (já škřivan, on sova), tzv. hrnkové, ale já ty hrnky již nemusím, páč to mám VODVOKA, či PODLEVOČNÍ ☺
díky :o) á si nebyla jistá, jestli to není podle nějakého receptu z Podlevoče :o)