vepřová krkovice
zeleninová paprika
šunka
anglická slanina
olej, pepř, sůl
cibule
stroužky česneku
Vepřovou krkovici nakrájíme na tenčí plátky tak, aby vždy dva plátky byly spojené. Když tyto plátky naklepeme, dostaneme obrovskou plochu masa.
Maso osolíme, opepříme, přehneme napůl a do vzniklé kapsy vložíme proužky zeleninové papriky a šunky. Nebo, co máme rádi…
Sepneme párátkem, lehce poprášíme hladkou moukou, srovnáme po třech do velkého pekáče na jehož dně jsme rozpustili kousek másla a doplnili 2 – 3 lžícemi oleje. (Víc řízků se do pekáče stejně nevejde). Poklademe nakrájenou cibulí a stroužky česneku.
Podlijeme 1/2 l teplé vody, a dáme do trouby upéct (asi 2 hodiny). Příloha: brambor, rýže, hranolky nebo br. knedlík. Ale kdo chce, dá si klidně jen chleba.
Obří řízky pekla: Jana Macůrková
Tomu teda říkám řízoně!!!
To víš, mamut je mamut. A blbě se porcuje na menší kousky.
Vždycky jsem zatím dělala mamuta jen s koprovou omáčkou podle paní Humlové, tohle vypadá a jistě i chutná skvěle, takže jen co uštvu mamuta, vyzkouším. 🙂
Oni jsou naštěstí docela pomalí, a jak jsou i líní, tak polehávají v každém řeznictví (asi čekají na nějakou kost) a tam se dají ulovit.
Páni, to je ale řízeček a ta vůně, cítím ji až sem …
Velmi zajímavá úprava mamuta. Málem mi zůstala utajena. Už jsem si myslela, že jsem za nějaká nevhodná slova dostala ban. Včera jsem se sem celé odpoledne až do pozdního večera nemohla dostat a teď několik hodin zase ne 😕
Nebo je závada na mém vysílači?
Ne, včera to blblo skoro celý den, chyba byla na serveru Webzdarma. Naskočilo to asi v 1/2 2 v noci. Dneska to chvilku blblo v důsledku bouřek, asi někde padly stromy do vedení. U nás byl asi 15 minut šílený vítr, v údolí se to točilo, Vlastik šel raději přeparkovat auto, abychom ráno vůbec vyjeli.
No já to pak včera někdy po 20 hod už přestala zkoušet. Dneska večer přijdu a zase nic… naštěstí pak napotřetí už to šlo.
U nás nic moc nezlobilo – trochu silnější vítr a chvíli pršelo. Takže pořád spíš savana.