(936) Listové těsto podle Haderach – VZK 214

400g hladké mouky,
360 g studeného másla
200 ml studené vody
1 žloutek,
špetka soli,
1 lžička citronové šťávy

Do velké mísy proseji mouku.V odměrce vidličkou promíchám studenou vodu, sůl, žloutek a citronovou šťávu.Do mouky nakrájím tvrdé máslo na větší kousky. Promíchám je, aby se moukou obalily.Do mísy vliji tekutinu z odměrky. Promíchám nejprve vidličkou, až se mouka s vodou začne slepovat do těstovité konzistence. Pak začnu hníst rukama, ale jen tak, aby se mouka s vodou dál spojovala v lepivé těsto. Kousky másla se nesnažím rozmačkávat, měly by zůstat vcelku. Není ale nutné zas tak moc dávat pozor, protože jak je máslo tvrdé, tak se hned tak nerozmáčkne. Hnětu tedy a mačkám těsto dohromady, až se spojí v kouli těsta. Ta není kdovíjak úhledná, těsto samozřejmě není zatím hladké, prostě je to lepkavě těstovitá hmota s kousky másla.
Kouli těsta zabalím do potravinové fólie a hned s ním do lednice, na půl hodiny.Po hodině (no co, no) těsto vyndám a rozválím. Na vále těsto podsypávám moukou, ale jen nejnutněji, abych do těsta nezapracovala moc mouky. Válím jen v jednom směru, a to od sebe a zase k sobě. Vzniklý přibližný obdélník přeložím na třetiny – krajní třetinu přehnu doprostřed a přes ni přeložím protilehlou třetinu.
Složené těsto pootočím o 90° a postup zopakuji. Takže válečkem od sebe a k sobě, až mám obdélník, který opět složím po třetinách. Zabalím do fólie a dám do lednice na hodinu.Po hodině těsto vyndám a udělám to samé, co v předchozím bodě – tedy dvakrát těsto rozválím a složím. Dám zabalené ve fólii na hodinu do lednice.A takto to opakuji, vždy po hodině. Celkem provedu 5 válecích operací, takže celkově bochník těsta rozválím a přeložím 10x. Na konci už je těsto hladké a pružné. Zabalím do fólie a nechám v lednici do druhého dne, kdy ho zpracuji. Dá se samozřejmě i zmrazit.

Foto ilustrační, autor: Vlastimil Macůrek.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (936) Listové těsto podle Haderach – VZK 214

  1. lakysa22 napsal:

    Domácí je domácí…zaujala mě tam ta citrónová šťáva, a pak ještě maličkost – kde lze sehnat silného a ochotného pomocníka, který radostně a s písní na rtech bude válet?? Samozřejmě aspoň čtyři dávky, aby bylo co zamrazit. Zatím – nejsou lidi…

    • BOYE napsal:

      …bych ti mohla dohodit silného a ochotného pomocníka, který radostně a s písní na rtech se bude válet…
      Mně napadlo: Nešlo by k tomu využít strojek na válení nudlí? Léta po něm toužim a tohle by mohl být další důvod…

      • blahovka.h napsal:

        Já už píšu Ježíškovi. Nikdy mi to až tak nevadilo, ale od té doby, kdy jsem válela a krájela těsto z osmi vajec, tak jsem se zasekla a od té doby je v polífce kapání a fleky jsou kupované. Takhle za dlouhých zimních večerů budu tvořit těstoviny. Kupované nám moc nejedou.

        • BOYE napsal:

          Já mám pocit, že Ježíšek má už několik let něco proti nudlim… Už jsem mu i vyhrožovala, že prozradim, jak to s těmi dárky je. A stejně nic. Budu si ho muset koupit sama.
          Jojo, taky už mě nebaví kapání. Onehdy jsem se vybičovala, zadělala ze dvou vajec a nepředloženě dětem popsala, jak jsme si pekli válené odkrojky na plotně. Sotva mi zbylo na jednou do polifky pro tři lidi. Ostatní prý byly ODKROJKY!

          • blahovka.h napsal:

            To jsem jako malá taky dělala, udělaly se na tom puchýře, někdy až černé, ale to nevadilo. Kradla jsem babičce placky, které sušila na přehozu na posteli. Dneska plotna není a na plynovém hořáku to jde blbě :-).
            Máš už nějaký aparát vyhlédnutý?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..