(937) Hříbky na smetaně

Asi 15-20 malých hřibků
sůl
kmín
sladká smetana
hladká mouka
Hříbky pečlivě očistíme. Nakrájíme na drobno a dáme vařit do 1,5 l osolené vody.
Přidáme 1/2 KL kmínu. Vaříme asi 15 min. Potom zahustíme moukou, povaříme a na konec přilejeme sladkou smstanu.
Podáváme s houskovým knedlíkem.

Do omáčky nedávám žádné  koření, aby nepřebilo chuť a vůni hříbků.

Recept poslala: Jarybarka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (937) Hříbky na smetaně

  1. blahovka.h napsal:

    Pro mě bez kmínu a trochu okyselit octem a nebo citrónem. Právě aby vynikla chuť hub. Byla minulý týden a z pětilitrového hrnce jsem zachránila jen jednu porci. Byla tady sarančata a v krabičky byly nachystané :-).

  2. kolma60pusi napsal:

    Asi se nechám pozvat…
    … tedy přesněji vyzkouším takto.
    Dělám podobně, to jest bez přídavku masové chuti, at už masového vývaru, nebo „masoxu“, jen nevařím ve větším množství vody, ale mírně podlité dusím, zahustím troškou mouky rozmíchané v mléku a dokončím trochou kysané smetany. Zkusím bez kysanky. Jen se musím spokojit s hlívou nebo žampiony z pojízdné prodejny zeleniny, můj houbař už sbírá tam nahoře…

  3. Devětapadesátka napsal:

    Houby na smetaně miluju, ale dělám je zase takhle: na másle orestuju cibulku, bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře, na to hodím nakrájené houby, nepatrně podliju, osolím a podusím. Zaliju šlehačkou se lžičkou mouky a zavařím. Na talíři zakápnu citronem a přidám lžíci zakysanky. A k tomu buď nič, nebo krajíc čerstvého chleba.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jj, také jsem dělala, dnes ráno jsem TO fšecko poslala do lesa a byla houbovka, smaženice a rezeně …. našli víc než dost, to se musí nechat, tož jsme to hned očistili, zpracovali a odvezli si to.

  5. BOYE napsal:

    U nás houbovka bublala včera, ale holky si přivezly kamarádku, která sice „žere jako tank“ (hubená jak lunt), ale na houby je alergická. No tak dneska: Jdu zadělat knedle a není droždí. Tak po letech budou z prášku, jsem si řekla. Došel prášek – dcerka pekla… Tož nakypřim sodou. Opět omyl: Mládež si dělala bombičky z kindervajec. Co dodat? Metlu nikdo nešlohnul, tak jsem je kypřila sněhem. Ale bylo to k jídlu i tak, přes záchvat vražedných oumyslů jsem se pěkně nacpala. Aby mi trochu ubylo kalorií, z části sušených jsem půl hodiny tloukla houbový prášek.
    Omajdu někdy dělám jen s trošičkou kmínu, někdy jako 59 – s kořením. Ale nedávám cibuli. Jakmile se houby sejdou se smetanou, musí toho být kýbl a s knedlíky. Když bez smetany, tak včetně cibule a ten skvělej chleba… Kujnik, jsem houbovkou nacpaná a přesto bych klidně ještě polkla tu chlebovou verzi. A syrovinku jen tak na plotně a posolenou…

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Já to dnes vyhnala do lesa, hned ráno …. nejdřív volal jeden, že zapadnul, tak jsem předala tomu mojemu a ten zařídil traktor.
      Potom se to vrátilo (kupodivu fšecko, ani jeden smrádek se neztratil) a bylo řečeno, že ten druhý si ASI urval „vanu“ …. tož ten můj opět zařizoval.
      Byla jsem asi protivná, ale pravila jsem: „Fšici jste téměř z vesnice a chováte se jako měšťáci, tož se proberte, ju?“
      Tvářilo se to jako bubáci, ale ….. pravda, hub to našlo dost, to se musí nechat. Vlastně nejvíc našla hub to moje zlatíčko ….. bylo mi řečeno, že se nemám divit, páč má blízko k zemi …. fakt jsem to chtěla dnes fackovat.

    • a.rena napsal:

      Jen tak na okraj. Proč tloukla? Proč ne v mickéru? Mickovala jsem před čtrnácti dny asi kilo sušených. Kdybych tloukla, utloukla bych se(be). Nebo někoho. 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..