Na 4 „nohy“ potřebujeme:
750 g hladká mouka
200 g máslo
100 g cukr moučka
5 lžic oleje
250 ml mléka + 250 ml vody
2 žloutky
špetka soli
1 lžíce octa (nemusí být)
Náplň:
250 g hladké strouhanky
300 g ořechová drť
150 g cukr moučka
1 lžíce mleté skořice
150 g rozinky namočené v rumu
strouhaná jablka (cca 6 jablek na 1 nohu)
Mléko ohřejeme, rozpustíme v něm máslo, přidáme olej a studenou vodu. Postupně vmícháme cukr, sůl, žloutky, ocet a mouku na hladké těsto. Rozdělíme na potřebný počet bochánků, každý asi 10x oboucháme o vál a necháme 20 minut odpočívat.
Z bochánku vyválíme tenkou placku (cca 1 mm), potřeme olejem, posypeme jablky a směsí strouhanky, ořechů, cukru, rozinek a skořice. Vše zarolujeme, opatrně přendáme na plech s pečícím papírem. Potřeme bílkem a pečeme do zčervenání. Pocukrujeme a nakrájíme šikmo na proužky.
Recept vyzkoušela a je výborný: Jana Macůrková
To těsto na štrúdl se mi líbí, takže zkusím taky a myslím, že zůstane v repertoáru.
Já těch noh dělala ve středu 6 a v pátek měl akorát manžel na snídani. Je fakt výborný a že mám v receptech těch štrúdlů asi 6 druhů, tak tenhle jednoznačně u mých mužských vyhrál.
No právě, mám taky spoustu receptů, ale u tohoto už při čtení jsem cítila, že je to ono.
Dobré těsto na štrůdl je i těsto s pivem,a moje maminka dělávala i podvodní těsto-mám dojem že je v něm ovšem obsažen ztužený pokrmový tuk,který se dnes moc nenosí.
Jojo, já se ztuženému tuku vyhýbám, jak to jde. Ale někdy to fakt nejde, protože některá báječnost na té ztuženosti prostě závisí… Proč už tatranky nechutnají jako v dětství? No, protože je v náplni kvalitnější tuk (a ostatní sajrajty nahradily sajrajty jiné).
Takže: Máš-li recept na ten podvodnický štrúdl, sem s ním! 🙂 Je totiž fakt dobreeej.
Ponorné těsto na štrúdl
40 dkg hladké mouky, 1 IVA (Omega), 2 žloutky, 2 dl vlažného mléka, 1 lžíce octa, špetka soli.
Vypracovat těsto a na dvě hodiny ponořit do studené vody. Pozn. Dřív byla IVA čtvrtkilová.
Ano,to je ten recept.Krásně se s těstem pracuje.
Sváteční vypadá dobře, asi zkusím na Vánoce ….. jinak dělám ten svůj, rádoby tažený. U nás teda nikdo nechce ořechy a rozinky, tak nedávám, ale strouhanku tam lupnu vždycky, to souhlas. Mám to doma rozežrané, porád si to vybírá, co mám do čeho dát a co rozhodně ne ☻
Dnes k obídku pečená krkna se zelenými fazolkami na slanině a šťouchané brambory …… dost zbylo, tož se hlašte ☺
Hlásím se o fotku a recept!
Jano,zkus ta jablka nakrájet na plátky, u nás se taky pořád strouhalo,až jsem jednou poslechla svoji rakouskou kamarádku a od té doby plátkujeme…..
To bych si ukrájela prsty, ti naši žravci jsou šílení. Ale já mám struhadlo na řepu a to je opravdu hrubé. Tak si myslím, že krájet netřeba.
já mám na struhadle plátkovač 😀
a dobrá náplň jsou taky švestky s mákem a cukrem, do štrůdlu….