¾ kostky droždí,
1 lžička soli,
špetka cukru
2 lžičky koření podle chuti,
5 lžiček oleje,
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
voda na zadělání
Všechny suroviny promícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme nakynout v přikryté nádobě (nebo necháme na válu a přikryjeme miskou).
Pak těsto znovu propracujeme a zformujeme bochánek či veku. Uložíme na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme znovu nakynout do zdvojnásobení objemu.
Na povrchu potřeme vodou a posypeme stejným kořením, které jsme přimíchali do mouky
Pečeme pomalu do lehkého zčervenání (40-50 minut).
Jedná se o bílý chléb podobný toustovému. Podáváme k salátům nebo s máslem a sýrem či jiné jednoduché kombinaci, aby vynikla chuť koření.
Chléb vyzkoušela: Jana Macůrková
to vypadá jako maďarskej toastovací chleba….k míchanejm vajíčkům (blátíčko), je suprovej…..
Když jsem viděla obrázek, tak jsem si říkala, že se Jana minula v čase, proč že jako dělá mazanec ……. ☺
Ale teď vážně, myslíš, že by šel i z tmavé mouky? Já to bílé pečivo moc nemusím, tak proto
Asi by i šel, já v tom nějaký problém nevidím. Recept mám na světlý, tak jsem upekla jeden světlý.
Ani já, bílej chleba mi přijde jak přerostlá houska 🙂