10-12 žloutků
3x salko
1x tatra
2x vanil. cukr
1/2 l rumu
Vyšlehat (šlehat el.metlama, v žádném případě nemixovat tyčákem!!!) řádně žloutky s jedním salkem a van. cukry, postupně přidat a zašlehat to ostatní.
Já už ho teď dělám ze dvou salk a dvou tater, protože ten původní po
čase ztuhne a z lahve spíš neleze, než leze. Ale ten nový je zas k okamžité
konzumaci tekutý
Rum používám jindřichohradecký..
Recept poslala: sharka68
Toto mi podle barvy přijde jako Baileys, tam se přidával, co vím, pudink karamelový a karamelizované mléko v plechovce.
Co mi sharka68 poslala, to dávám. Ale myslím si totéž, navíc jsem loni Baileys dělala také.
Já mám recept po babičce : 5 tloutků, 100 g krupic.cukru, 1 plechovku Salka, 500 ml rumu
Tloutky našlehat s cukrem do husté pěny, tenkým pramínkem zašlehat Salko, totéž s rumem. Z tézpto dávky jsou dvě půllitrové láhve.
Ptala jsem se budoucích obdarovaných, budou-li chtít ještě karmamelový, nebo čokoládový – ta banda jedním dechem odmítla, a všichni chtějí jen tenhle. No co, mám splněno…
ne je to čistej vaječňák,barvu dělá rum..normálně je lihovej a líh je bezbarvej….
Ahoj, Decka . Já už jsem to tady psala vloni . Dělám : pullitr rumu, 1 Salko ( jakékoliv) a jednu plechovku Tatry. Žádné žloutky . Je to také dobre a hodně dlouho v lednici vydrží , protože si nikdo u nás na sladké nepotrpi . Ale chutná to fajn. Zvláště z karameloveho Salka ?
Mám recept
6 žloutků, 3 vancukry, 2 krabičky salka, 1 krabičku mléka obyčejného (krabičku od salka, používá se jako odměrka) a 1/2 l rumu s plachetničkou.
Ušlehat tloutky s cukrem, přidat jednu krabičku salka a mléko obyčejné, ve vodní lázni šlehat do zhoustnutí, potom přidat a zamíchat zbytek a při stydnutí občas míchat.
Nakonec naplnit lahve.
Florentýna má recept v Kuchařce pro dceru. Zkoušela jsem ho, jen nemaje koňak ani brendy, tak jsem přidala víc Jima Beama. Jako je luxusní, to musím napsat.
Jen musí jedna vydržet 3 týdny a neotevírat.
Ono je to o tom, co komu chutná a na co je zvyklý. V každém případku je každý lepší, než ten kupovaný, ze kterého je cítit jen ten vocas v puse ……
Ten vypadá moooc dobře, hlavně žloutky projdou tepelnou úpravou. To když je tam alkohol, přeci jen je to jistota. A jinak s kupovaným vaječňákem bude brzy utrum, protože EU zakázala v něm používat mléko. Nevím, od kdy to bude platit, ale je to zase jedna zhovadilost tzv. jednotného trhu. Pánbu s námi ?
Jj, dobrý je, dcera si pravidelně odváží 2 lahve na Vánoce, občas na Velikonoce a v létě jich také pár potřebuje ☺. Také mám raději, když vajcata projdou aspoň trochu varem, taková jistota.
A s těmi chujovinami EU ….. to nemá cenu ani komentovat. Zrovna jsem dodělala utopence (mladí si požádali) a říkala si, že EU se nelíbí ….. jestli to nebude tím, že neochutnali ty naše výborné ☺
Mně vaječňák sice chutná, ale nijak ho nevyhledávám a nepostrádám. Roční potřebu sladkých tloutků s rumem snadno pokryju užíráním krému do úlků. Jo, občas se ten koňáček hodí na polití zmrzliny, nebo jiné laskominy. Kdyby zmizel z obchodů, asi bych si ani nevšimla… Ale pokud se EU nezamlouvá, tak zmizí asi i baileys a jiné irishcreamy, ne? Protože zůstanou-li tyto, bude to znamenat, že naši zase byli papežštější, než papež. Totéž s utopenci. Utopenci nééé a zavináče (tak říkám všem nakládaným rybám) ano? Myslim, že bychom měli nadávat spíš v malostranských palácích a ve Strakovce…
Ale má tohle i své výhody: Naučí nás to partyzánsky zachraňovat lahůdky předků a donutí kreativně jednat a myslet. Jen si vemte, kolik radosti a aktivity vyvolal recept na socialisticky normovaný vlašák… A to je důkaz toho, že je-li ženská normálně chytrá, nemůže u plotny zblbnout. A když si dá jen trochu bacha, nezakrní ani kulturně a společensky. Třeba Magdaléna Dobromila, že jo?
Šmankote, žloutek, cukr a rum mě dostaly na pokraj politicko – genderových úvah. A to jsem to ani nepozřela…
Krásně pojednáno.
Někdo už nahoře psal,že kupovaný vaječňák má divný vocas.Je to pravda poněvadž už byl stejně ochuzen předělán a přizůsoben EU normám.Takže si ten správný a dobrý snadno uděláme doma.Tak jako utopence vlašák a spoutu dalšich dobrot co už zmrvili.
A díky Bramboračce si staré původni recepty můžeme pŕedat.?
lihovej..to u tohodle s rumem prostě není….
Holky holky … ctete poradne. Vajecnak nezmizi…jen se nebude smet jmenovat „liker“, bude-li v nem mleko. Takze to obejdem, stejne jako je z rumu tuzemak, z pomazankoveho nemaslo…z etikety zmizi slovo „liker“ a v regalech zustane dal. Bejli ani irskej krem v ohrozeni nejsou.
Tak jsem pohledala ten článek. Asi málo sjíždim zprávy, neb ten jsem nikdy neviděla. Nu což. Buď vypustíme slovo likér, nebo vynecháme mlíko. Další na řadu přijde řepný x třtinový cukr… Tak nám nakonec zbývá ten rum, co nesmí být rum. Jestli on ten vaječňák není tak trochu disident v kategorii chlastu. A každá, která ho připraví a dá někomu napít se proviní proti zákonům a rozhodnutím EU a musí počítat s následky. Bude se soudit, ale šance žádná v dohledné době. U evropského soudu jsou totiž zahlceni kauzama jako je přidávání mlíčka do tekutýho cukrovíčka.
🙂 🙂 🙂
V tom případku jsme ty Branibory s celou EU předběhly …. téměř fšecky to máme v domácích kuchařkách s názvem VAJEČNÝ KOŇAK ☺Jen ten obsah alkoholu netuším, snad bude minimálně 14% ☺
Když chutná, je mi šumafuk, co si EU vymyslí a jí by mělo být fuk, co si o ní myslím já….
EU rozhodla o názvu LIKÉR, tím ten náš domácí koňak je zachráněn. A i kdyby ne, tak z kvalitního rumu je Tuzemák, z kvalitního vaječného likéru bude Vaječný koňak, popřípadě jen Vaječňák.
Popravdě ho v obchodě nekupuju, tak mi to může být jedno.
Koňak to být nemůže. Obsahuje příliš málo koniny… Ale mohl by to být kravňak a tím by se rovnou přiznalo to mlíko ve složení.
…se právě obávám, že by EU mělo sakr záležet na tom, co si o ní myslíme…
Nebuď naivní ….. je jich tam snad 60 tisíc zaměstnanejch, to nemají šanci, věř mi. Hlavně Jourové neležíme ani u paty.
Já si vůbec nemyslim, že jim na našem názoru záleží. Jen jsem přesvědčená, že by mělo. A hodně.
„Ve vaječném likéru nesmí být mléko. Ve čtvrtek tak rozhodl Soudní dvůr EU. Pokud v něm mléko bude, nesmí se výrobek nazývat likér. V něm totiž podle zákona mohou být jen alkohol, žloutek, bílek, cukr, med a aroma.“
rozepsala jsem příspěvek a zřím že už tu je stejný. Přidávám se k tedy k tomu vašemu. To je ale PITOMOST co ????
No, ale Soudní dvůr EU ví víc než česká děvčata a tak si to pěkně pamatujte, mléko NIKDY, ha,ha,. Nevím jak vy , já na to rozhodnutí tedy FAKT kašlu a dál si budu vařit “ vaječňák “ jako dřív. Co vy ?????
Na tom všem je nejveselejší, že vůbec nejde o to, co si dáváme do úst, ale o písmenka na etiketách. Takže by se to mohlo možná jmenovat koňak s mlékem a vejci a bude to evropsky OK. (Při tom si představim skleničku s jiskřivou tekutinou zlaté barvy a v tom plovoucí kolečko vejce na tvrdo, ozdobené lžičkou salka.) Brekeke.
Zatím dobrý, doma si snad ještě dlouho budeme moci vařit, co chceme.
Aroma….takze v nem nesmi byt ani rum, teda tuzemak.
A Roma tam dát smíme, jo? A tuzemskýho ne-e? Přestávám tomu rozumět. Jde o pozitivní diskriminaci, negativa diskriminačních pozitiv, negativní pozici kriminálníka, nebo kriminalistu v opozici????
Myslím, že o všechno dohromady. Ale každopádně o kravinínum nekonečných rozměrů. Takže to ignorujme, vařmě a připravujme všechno, co nám chutná a neřešme to.