(977) Chlupaté knedlíky

4 velké vařené brambory
4 velké syrové brambory
1 vejce
polohrubá mouka
sůl

rozpuštěné sádlo se špekem
nebo osmažená cibulka
nebo uzené vařené maso

Všechny brambory nastrouháme, ze syrových, pokud jsou hodně mokré vymačkáme přebytečnou vodu přidáme vejce,  sůl a přisypáváme polohrubou mouku tak, aby vzniklo vláčné těsto.
Namočenou lžící vykrajujeme kousky, která házíme do vařící vody.
Vaříme asi 5 minut, scedíme (spíš vylovíme) a mastíme sádlem se škvarky
a přidáme uzené masíčko.

Doporučená příloha: vychlazené pivko
Mají pouze jednu nevýhodu – nikdy nezbydou.

Recept na přání zveřejnila: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (977) Chlupaté knedlíky

  1. a.rena napsal:

    Jo, tyto dělávám taky, jsou fakt moc dobré. I jako přílohu. Takové zelí a pečené maso nebo uzené k nim…

  2. jarybarka napsal:

    Tyto půl na půl dělala našich sousedka a byly skvělé.Pak se sousedé odstěhovali a bylo.Diky za recept strašně ráda je zkusím.

  3. Veverka napsal:

    Také dělávám, a potvrzuji, jsou opravdu moc skvělé, i jako příloha. Chlupaté knedlíky dělávala moje maminka, vždycky jsme se na ně těšili, teď je dělá i dcera a vnuci se mohou za nimi urvat.

  4. olinamusilova napsal:

    Tak chlupaté knedlíky jsem dělávala hodně často, místo polohrubé mouky hladkou napůl se Solamylem a bez vajíčka, to není třeba, protože by knedlíky byly moc tuhé. Syrové brambory je třeba zpracovávat rychle, aby nezmodraly.

  5. BOYE napsal:

    Zase lehce mimo, ale přeci jen o knedlíkách: Znáte ty hádanky, jak Karel má psa, Eda mele maso, Jarda miluje Janu… Kdo z nich chová rybičky? Tak dneska jsem takhle vařila. Admina si poručila chlebové knedlíky, já k nim chtěla houbovku, Benjamína nejí houby a Dorostenka nemůže mouku… Takže: Uvařit houbovku, část odebrat, pak teprve přidat bešamel. Do kastrolku s jeho zbytkem vlít základ bezhoubové omáčky, uvařit rýži pro bezlepkouna a nezmrvit knedlíky, který dělám prvně v životě. Když se do toho vecpe věta o sklovatění cibule a sólové vaření bešamelu a zároveň dušení hub, čínského zrna, vaření vody na knedlíky a dva hrnce s omáčkama, nějak mi to nevychází na počet plotýnek standardního vařiče. Navíc každých dvacet vteřin je třeba vyhodit nejméně jednu kočku na balkon – jen pro to, aby oběhla dům a nějaký dobrodinec jí pustil dveřma zpátky. Do toho všeho je třeba bedlivě sledovat průběh jakési hry mezi tetičkou Benjaminou a jejím synovcem, tedy potažmo mým vnukem a k tomu citlivě chápat a hodnotit zvuky bublajícího ucha chořící Dorostenky. Báječný sobotní podvečer…
    Hurá! Jsme po večeři, bylo pochváleno a tak smím teď pařit na compu. To se mám, co?
    A protože to vyšlo, před sež…jedením vyfoceno, za chvíli budu Heleně posílat ty knedle. Až to sem pověsí, věnujte mi tichou vzpomínku. Děkuji vám z plných plic. 🙂

  6. sharka.68 napsal:

    moje máti by tě hnala, do chlupáčů žádný vařený brambory nepatřej,dělaj se ze syrovejch ….

    • olinamusilova napsal:

      Chci lehce oponovat, drbáky jsou půl na půl vařené se syrovýma, syrové brambory nastrouhat na jemno, hodně vymačkat, vymačkanou vodu nechat v misce, usazený škrob vrátit zpátky do brambor, přidat hladkou mouku napůl se Solamylem, osolit, opepřit a zamíchat. Přesný poměr nepíšu, protože už dělám od oka. Pak vyzkouším hodit jeden knedlík do vařící vody, když má snahu se rozpadnout, přimíchám ještě trochu škrobu.

    • vojtovahelena napsal:

      tak na “ trhosvinensku “ se dělají jen z těch syrových , to máte pravdu. Když jsem je ale udělala prvně tak “ správně “ , no nic moc ohlas. Pak jsem přidala ty vařené , ne tedy půl na půl ale jen tak 1/3 a bylo to ONO.
      Už je jinak nedělám a máme je dost často, jsme milovníci zelí a k tomu jsou fakt móóóc dobré.

    • Jana Macůrková napsal:

      Jako adminka těchto stránek si dovolím připomenout, že žádný recept není ten jediný pravý. Tady si vyměňujeme zkušenosti, jak to která vaří, jak se to mnohdy přd spoustou let naučila, co se nám osvědčilo a co ne. Těch jedině zaručených receptů jsme zažily dost na Proženy. Takže nevím, proč by mne měla něčí maminka hnát za to, že vařím tochu jinak než ona. Že ano, Šárko?

  7. BOYE napsal:

    Tak já taky vstoupim s chlupáčema: Pro mě jsou to ty, ze kterých čouhají bramborové chlupy. Jsem kuchta většinově podlevoční a tak sem z placu „svůj pravý“ recept nepřihodím. Doma se chlupaté vařily jen ze syrových a s polohrubou. Někdy je vařím tak, jindy přidám solamyl, někdy vyměním mouku, jindy dojde i na smíchání s vařenými… Pořád jsou to chlupaté… Někdy vynikající, jindy průměrné. Ano, bývaly doby, kdy šla várka slepicím, ale to se brzy poddalo a děti už to nezažily 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..