400 g hrubá mouka
0,5 l mléko, 2 lžíce másla
2 celá vajíčka, špetka soli
Oloupaná jablka na osminky
Strouhanka, máslo
moučkový cukr, skořice
nasekaných vlašské ořechy
Mléko se solí a máslem přivedeme k varu a pak zuřivě míchajíc přisypeme mouku.Vzniklou hustou kaši necháme zchladnout.Pak vmícháme 2 celá vejce a vzniklou hmotu pŕesuneme na pomoučený vál.Uhňácáme hladké těsto.Vypracujeme váleček naporcujeme na kousky a do těch pečlivě zamotáme kousky jablek.Množstvi těsta mi vystačilo na 22 knedlíků.
Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody asi na 13-15 min. Vyndáme propíchneme.
Na lžici másla opražíme sekané vlašské oŕechy (stači 4-5) a strouhanku.
Knedlíky posypeme maličko skořicí a strouhankou s ořechy,osladíme moučkovým cukrem a polijeme máslem.
Jsou výborné nadýchané.
Jablka jsem krájela na ctvrtky a na osminky napříč aby šly dělat koule.
Dobrou chuť nám všem přeje : Jarybarka
Vypadá to skvěle a jde to tématicky k podzimu :o)
Moji dva vnoucci 8a 11 let strašne rádi “vaří “. Holcicky ani jedna , ale ti kluci by pořad pomáhali a baví je to . A tohle je přesně něco pro ne ??
Věrko to je dobře že to kluky bavi.Mí synové se taky motali v kuchyni od mala a dokázali si vždycky uvařit i upéct třeba bábovku.Takove dovednosti se vždycky hodí.Na děvčata to třeba přije až později.
Moje tchýně pracovala systémem od nevidím do nevidím a tak se kluci (manžel je ze tři kluků) museli postarat sami o sebe. A jak se mu to v dospělosti hodilo, když jsem třeba byla v nemocnici nebo na táboře s jinými dětmi ap.
Jednoho krásného dne jsem svoje děti , dosud nedotčené vařením , zatahla do kuchyně ( bylo jim snad 11 a 14 ) a jako první je naučila palačinky . Bavilo je to a později už to frcelo samo dále . Ty palačinky jsme kutili Crepes podle Francouzske kuchařky . Ty tenke a nutila jsem je obracet jídelním nožem a prstikem. Prošlo mí to a vaření je “chytlo”. Dceru určitě a syna úplného prince Neumětela snad částečně taky ?. Později se ukázalo , ze hlady neumre a uvari si polivku , upece rybu v pekaci spolu s brambory Atd . Takže v jeho případě opravdu úspěch !! Kuchyň jest území , kde vkroči v ohrožení života
Výborný tip, po martinské huse to chce trochu odlehčit! 🙂
balím do bramborového těsta a jablka před zabalením obalím ve skořici a troše třtinového cukru, taky dobré jsou knedlíčky se strouhanými jablky už vmíchanými do tvarohového těsta….
Nedávej odkazy, uvař, vyfoť a pošli.
nestíhám..a pak, tohle mám odvařené, přesně podle toho receptu…jsme netušila,že tu jsou odkazy zakázané….
nic si z toho nedělej, já taky ne ….a to jsem četla i pravidla serveru :o)
V komentářích jsem to psala již několikrát, nechceme reklamy. A ani je nebudeme nikomu dělat.
Myslím, ža už tě na to upozorňovala Haderach, takže ne že to nevíš. Jen po upřesnění – máme web zdarma, těch 400 Kć platíme za místo a udržbu webu. Až tu budeme chtít reklamy, tak stačí říct.
Tady je to fakt supr, recept vypadá úplně úžasně a co nejdřív je vyzkouším. Pravé podzimní a navíc lehké. O víkendu byla husička, ale na tu jsme si zašli do restaurace a jedna odpočívá v mrazáku a dojde na ni o vánocích 🙂
Díky opravdu stojí za vyzkoušení?
Olalá, jídlo podle mého gusta. Z odpalovaného těsta dělám všechny ovocné knedlíky, dají se i zasyrova době zamrazit. Takže za mě joooo a hodně!
Dneska jsem se sekla, na první moment jsem podezírala z receptu tebe, 59.
Rybářko, to ovšem vůbec nesnižuje hodnotu skvělého recepisu 🙂 Naopak přidávám ještě jedno olalá a podotýkám, že jablkové předčí máloco. Ty dělávám výhradně kynuté, ale tohle vypadá vééélmi konkurenceschopně, ne-li vítězně…
Boye a 59 diky.
Vaše olalá opravdu potěší.Já je dělala pouze 2x a byla jsem moc spokojená.Až budu příště dělat ovocňáky budou to opět z odpalovaného.
Téměř stejné těsto používám na kuliváry – švestkové knedlíky (už jsem ho tun psala). Recept po prababičce. Jen dávám polohrubou mouku a bez tuku. S jabkama mě to ještě nenapadlo zkusit, tak při nejbližší příležitosti, až nebudu vědět, „co roupama dělat“.
JOOOO
Přesně z takového těsta dělám všechny ovocné knedle (kromě švestkových, ty balím do bramborového) a jsou výborné.
Jediné, co tam nedávám, je trocha másla. Vyzkouším až přijede prcek a bude požadovat jahodové či borůvkové knedlíčky ☺
Díky
Odpalované těsto děláš bez tuku? To neznám…
Ano, dám na 1/4 l mléka špetku soli a necelého 1/4 kg mouky hrubé. Mléko se solí nechám vzkypět a potom rychle zamíchat mouku, trochu si jí nechám na podsypání na vál. Zapracuji vajco, vyválím váleček krásně hladkého těsta a krájím kousky těsta, do kterého balím ovoce. Naházet do osolené vařící vody, zamíchat, aby se nepřilepily ke dnu a vařit. Vaříme ještě chvíli po té, co vyplavaly knedle napovrch.
Knedle pomastit, posypat tím, co komu chutná a spapkat ☺
Takto to vždy dělala moje babička, moje maminka, já ftom pokračuju a fšem nám to takto chutná.
S tím tukem jsem nedělala, ale určo vyzkouším
Pokud dělám na ovocné knedlíky, tak bez tuku, na větrníky apod. s máslem nebo jiným tukem.
Představuji si borůvkové knedlíky – 1 knedlík = 1 borůvka. PS: ty dělám zásadně z kynutého.
1 knedlík a do toho borůvky s cukrem a strouhankou …. je jich víc, jak jedna. Balí se docela dobře. ☺
Knedlíky dělám ze stejného těsta, jen dávám míň mouky, 2 žloutky, 1 bílek a máslo tam dávám. Jiné těsto ani nedělám, ale z bramborového bych to zkusit mohla.
tak zase něco co jsem ještě nezkoušela, odpalované těsto mám „fixnuté “ jen na pečení , ovocné knedle dělám z bramborového nebo tvarohového těsta. Posypku mám ráda i ze strouhanky a tím že se dá trochu ořechů tak je to luxusnější .
Heli, já zase nevím, co se dá péct z odpalovaného těsta. Napiš mi. Tu posypku ze strouhanky a ořechů neznám. Vyzkouším.
Jo, větrník a věnečky. To je ale trochu jiné těsto.
No vida, zase jsem se něco přiučila ☺️. Zkusím, jen co mě popadne mlsná. A jak se znám, dlouho to trvat nebude ?
Tedy já z odpalovaného těsta dělala jen větrník na plech. Tyhle ovocné knedle bych taky mohla zkusit. Ale hodně mne zaujala ta posýpka- strouhanka s ořechama . To bych mohla zkusit na bramborové šišky, které mám nejradši s opraženou strouhankou smíchanou s krystalovým cukrem (kdo chce dostane mák, tedy pokud si ho namele). 😎
No právě opražené vlašáky a strouhanka ?
Pohlreich říká, že strouhanka je nejoblíbenější české koření 🙂
Taky mám nejraději šišky se strouhankou. Na slano i sladko. S mákem nudle a škubánky. A to s ořechama zkus určitě. Je to luxusní záležitost. My jak bezlepkujem Dorostenku, tak používáme na její sypání oříškovou mouku (lískáčovou) a její zbytek sypu do naší strouhanky. Onehdy jsem v tom, v podstatě omylem, obalila kuřecí řízky. Bylo to skvělý.
Jůůůů tak to budou řízky zase jinak. Zkusím do strouhanky nenápadně přimíchnout oříšky a uvidím, jestli to mužskej pozná. On teď preferuje drcené kukulupínky, ale oříšky taky budou křupat 😉
Jinak já nudle ráda se skořicovým cukrem 😎
Když obsluhu vánočního kapra, míchám strouhanku z čerstvého super Sandwiche napůl s mletými mandlemi. Taky to není marný. A smažím samozřejmě na přepuštěném másle.
Ježkovy voči, kapra neobsluhuju, ale obaluju ?
Holky, jdu se ožrat, jsem KO z kolbenky, tak hezký večer a myslete na mne jen v dobrém. Pa
😮 ty se spouštíš holka……… Tak doufám, že to přežiješ ve zdraví . 🙂
Přežila jsem ve zdraví, po první sklence jsem odpadla do peří a byla pohoda ☺
Jak velká byla ta sklenka? ☺☺☺
Jedna nómální dvoudecka, bílé suché, Rulanda šedá ☺
V dobrém???? To jedině, kdyby ses namzazala s námi – když soukromničíš, tak budu jen závidět!!!
No vidíš, měla jsem Tě pozvat ☺