600 g brambory,
150 krupička (podle potřeby a druhu brambor lze zvýšit),
2 celá vejce,
1x perník na strouhání,
sůl.
Uvařené brambory necháme dobře vychladnout. Nastrouháme najemno, rozdělíme na dvě poloviny.
Do první části přidáme krupičku, vejce, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Zformujeme do podoby polovičního válce.
Do druhé části přidáme nastrouhaný perník, krupičku, vejce, sůl. Dobře promícháme a zpracujeme těsto. Zformujeme do podoby polovičního válce.
Obě části k sobě přitlačíme plochou stranou tak, aby vznikl válec o průměru cca 6 cm a pevně zabalíme do potravinářské fólie. Vaříme v páře cca 25.
Toliko říká Lázničkův recept.
Já jsem nedělala poloviční a poloviční knedlík, jak je vidět na fotografii, ale pohrála jsem si s oběma těsty.
a) rozválela jsem si obě těsta na stejnou sílu asi 1,5 cm, položila na sebe a srolovala. Obě těsta se srovnala do spirály.
b) Jedno těsto (můžete vyrobit obě barevné varianty) jsem vyválela na placku asi
2 cm silnou, z druhého těsta jsem vyválela váleček, který jsem zavinula doprostřed druhého těsta.
c) obě těsta jsem si vyválela na sílu asi 2 cm, nakrájela na hranolky 2x2x15 cm, a na potravinářské folii jsem je srovnala střídavě tak, aby vytvořila ve finále šachovnici.
Perník je dobré strouhat na jemno i když ani na hrubším struhadle to není na škodu. Při smíchání se rozdíl ztratí.
Knedlíky jsem vařila zabalené v potravinářské folii. Výsledek byl velmi chutný,
konzistence lehce tužší, ale ne moc (řekla bych, že nesají tolik máčky jako normální bramborový knedlík), hodí se k např. ke zvěřině, k ragú, já je měla jako přílohu k holouběti na divoko, což je další recept.
Experimentovala: Jana Macůrková
Tak tady máte další knedlík, za chvíli se přiřítí náš mladík a tudíž nebudu mít prostor na počítači. Takže oba zítřejší recepty dávám už teď.
Jani, do té části,kam přidáváš perník, by to asi chtělo méně krupice…prostě zamíchat každou část těsta zvlášť, pak to tužší nebude….
Ony nbyl tuhé, byly takové ty hospodské, které neberou tolik omáčky, byly prostě trochu tužší, než jsem zvyklá u svých obvyklých normálních br. knedlíků. Ale byly fakt dobré a vůvúbec ne sladké, jak jsem čekala.
strouhací perník není tolik slazenej…
Knedlíky vypadají jako cukroví, já bych nepotřebovala žádné maso, jedla bych je samotné jen s opraženou cibulkou. Moc se mi líbí a na tu chuť jsem opravdu zvědavá. Určitě vyzkouším. 🙂
no, jde to i takto , u nás se spíš kupuje perník na strouhání- ne rovnou strouhaný a krájej se z něj kostičky a ty se do bramborového těsta prostě přidají, když už je hotové, do houskových se dává třetina perníku a 2 třetiny housky….
podsejpám strouhaným perníkem i jablka ve štrůdlu…no jo, u nás v Perníkovicích, je to prostě normální 😀 a teď se perníkové koření svaří ve vodě a horkou vodou se zaleje káva…perníkové kafe je teď hit…a k němu se podává rumový perníček..jo a zkuste udělat perníkovej cheessekake, buď zamíchat do náplně nebo strouhanej přidat k drcenejm sušenkám do korpusu…
Přeperníkováno 🙂
Do štrůdlu též používám a na perníkový cheesecake pošli recept, prosím, prosím 🙂 do mailu 🙂
máš to tam…
Do šertúdlu strouhám buď rumový, nebo rovnou tej mikulášovej i s čokoládou.
(Líp mi není, ale koukám, abych byla v obrtlíku)
a k tomu kafi,pardubická káva , je obdoba vídeňské,jen se na tu šlehačkovou čepici,sype strouhanej perník- tedy strouhanej,rumovej perníček 😀
teď to inovovali tím perníkovým kořením
Toto je úplný perníkový ráj, co všechno lidi nevymyslí. 🙂
Já nevím. Perníkový knedlík jsem jedla ke zvěřině, ale jen jednou a naposledy. Vůbec mi nechutnal. Na mě to bylo moc voňavé a přebíjelo mi to všechny chutě. Tak za mě dnes ne.
nesmíš tam toho perníku mít moc, v tom j ecelé kouzlo….. a perník na strouhání sladkej není (asi ho co do medu,šiděj),ty konzumní, jsou sladký až moc….
Tak to někdo dal určitě slazený rumový perníčky, ale ten na stouhání sladký není a aromatický už vůbec ne.
No, a přesto mi nechutnal. Byl dobrý, domácí, ze strouhacího perníku. Je to fakt o chutích každého.
Já taky perník ne. I ten na strouhání mi připadá moc aromatický . Já na perník prostě nejsem. A na sladké taky ne.
Tak ono záleží na tom, jak velký perník nastrouhat, u nás mají 3 velikosti.
Já ho občas používám, ale na sladká jídla.
Být to bez popisu nenapadlo by mě,že jde o knedlíky.Vypadají jako z marcipánu.Tentokrát zkoušet nebudu.Po perníku nijak zvlášť netoužím.