(1437) Holoubata na divoko se sušeným ovocem

2 holoubata
200 g anglické slaniny
mletý a celý pepř
1 velká cibule, 50 g másla
půl l drůbežího vývaru
40 g citronu (na šťávu)
50 g sušených meruněk
50 sušených švestek
sůl
Holoubata  osolíme, opepříme, obalíme plátky slaniny a svážeme provázkem.
Já jsem je nepekla v celku, ale podél páteře jsem je rozpůlila.
Vložíme je na pekáč vyložený nadrobno nakrájenou cibulí, přidáme celý pepř, polovinu sušeného ovoce, mírně podlijeme vodou a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C.
Holoubata pečeme pod pokličkou, jakmile změknou, poklici odebereme a dopečeme je do zlatavé barvy.

Šťávu vydusíme do zlaté barvy. Přilijeme vývar, (vývarem jsem podlévala i během pečení) a necháme povařit asi 15 minut. Z holoubat sundáme anglickou  slaninu, rozmixujeme  a dochutíme citronovou šťávou.
Druhou polovinu sušeného ovoce použijeme jako ozdobu do šťávy.

Jako přílohu recept uvádí bramborové nebo máslové noky, já jsem podávala s pardubickým perníkovým knedlíkem.
Pozn: v podobném receptu jsem našla i možnost přidat do omáčky lžičku pomerančové marmelády

Holoubátka pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1437) Holoubata na divoko se sušeným ovocem

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Proc dneska? Nechtelas to jinak?

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holoubě bych leda tak s nádivkou, jinak se toho nikdo nenají.
    A sladké meruňky + sladké švestky + sladké knedle …… to by byl můj hrob.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..