(1447) Masový koláč se zelím

300 g vařené brambory
300 – 400 g hladká mouka
4 žloutky
1,5 dl mléka
kostka droždí
½  lžičky cukru
1 lžíce oregana
sůl

náplň:
uzené maso mleté
vepřový bůček – pečený umletý
sůl
½ lžičky majoránky nebo oregana
4 bílky
½ hrnku strouhanky
Vše promíchat do konzistence asi jako na karbanátky.

Kysané nebo sterilované zelí. Olej, kmín.

Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, oregano a žloutky. Do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vyběhnout. Nalijeme do brambor, promícháme a postupně přidáváme hladkou mouku tak, aby vzniklo vláčné, ale nelepivé těsto.
Necháme vykynout.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První vyválíme na sílu asi 1 cm a přendáme na dno plechu. Na tuto vrstvu natřeme masovou směs, kterou zasypeme vrstvou zelí.
Druhou polovinou těsta, které jsme rovněž vyváleli na sílu asi 1 cm koláč zakryjeme.
Potřeme olejem, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě pečeme cca 40 minut.
Podáváme horké.

Pozn: brambory v těstě udělají to, že těsto je velmi vláčné a vydrží (pokud se nesežpapká dřív) i dva nebo tři dny měkké.

Pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1447) Masový koláč se zelím

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jo, tak to bych si dala hned. Šiš já mám HLAD! A bufet otvírá až v 7.45 🙁

  2. jarybarka napsal:

    To je teda kombinace!Já takové lahůdky ani nemůžu vyrábět když tu nemám další strávníky.Snědla bych sama celou tu nádheru.A v období pečení cukroví je to poklad.

  3. Jiřina napsal:

    Tato buchta se mi moc líbí, když se začne péct cukroví, jak píše Evička – hotový poklad.

  4. bozena.fialova napsal:

    V rozpočtu jsou uvedeny 4 žloutky, v popisu se pak mluví o bílcích do těsta.. To je zřejmě jen malé nedopatření, bílky přijdou do té masové směsi. Ale recept dobrý, dojde na něj brzy.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Může být dobré. Na můj vkus trochu víc cukru a oregana, ale to si přizpůsobím.

  6. kvetula.v napsal:

    Prý koláč pro chlapy … asi to půjde na víc druhů náplní. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..