Tmavé těsto:
500 g máslových sušenek
300 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
200 ml silné kávy
100 ml rumu
strouhaný kokos na zahuštění
Světlé těsto:
250 g strouhaného kokosu
250 g moučkového cukru
250 g másla
strouhaný kokos na podsypávání
Nejprve si připravíme světlé těsto. Smícháme strouhaný kokos s cukrem a změkčeným máslem. Těsto pořádně zpracujeme, aby hezky při sobě drželo a nerozpadalo se. V případě potřeby přidáme ještě kokos nebo jej vložíme do lednice, aby ztuhlo.
Rozdělíme jej na 5 stejných částí.
Poté se vrhneme na tmavé těsto. Sušenky nastrouháme v mlýnku na strouhanku nebo umixujeme. Nastrouhané sušenky poté smícháme s cukrem a kakaem, přidáme rum a postupně podle potřeby vychlazenou kávu. Těsto pořádně propracujeme, pokud by bylo potřeba jej zahustit, můžeme k němu přidat trošku strouhaného kokosu.
Poté rozdělíme těsto na 5 stejných dílů.
Vál vysypeme strouhaným kokosem a rozválíme jeden tmavý díl na obdélník. Na něj naneseme světlý díl a ten tam rovnoměrně rozetřeme vařečkou nebo lžící.
Opatrně těsto zatočíme stejným způsobem jako například štrúdl a zabalíme do alobalu.
Roládu v alobalu schováme do lednice, ať pořádně ztuhne.
Stejným způsobem pokračujeme i u dalších čtyř rolád.
Poté ji ostrým nožem nakrájíme na plátky a můžeme je mít buď jen tak nastojato, nebo je dáme naležato do košíčků.
Nepečená roláda se připravuje chvíli před svátky, vydrží celkem dlouho, je totiž bez vajec a tak se nezkazí. Po nakrájení kousky ukládáme do chladu.
Kokosová roláda je dobrá například z Esíček, Be-Be sušenek, Albertek nebo jiných máslových sušenek bez náplně. Záleží jen na vás, co máte raději.
Lahodnou chuť, kterou tato nepečená kávová roláda má, si zajisté oblíbíte. Tento recept je na 5 menších rolád a tak na 80 – 100 kusů po nakrájení.
Opět vyráběla Ivanka z Dobřně za vydatné pomoci Jirky Hrabeboto.
Tohle máte na ráno,musím si do Sázavy pro důchod a počkat na Vlastika až něco málo nakoupí.
Proč do Sázavy pro důchod? Ty si ho nenecháš posílat na účet? Je to jednodušší. Nemusíš nikam.
Jo a nejbližší bankomat mám 9 km a ne všechny obchody na vesnici berou platbu kartou. A koneckonců, co je ti po tom.
Jen jsem ti to chtěla usnadnit.
Nechci Ti do toho kecat, ale tímto dáváš volno zlodějům. Myslím hned tím prvním příspěvkem.
Miliony doma nemám, přebytky Vlastik ukládá na jeho konto. A vzhledem k ploze našeho bydlení bych to tak dramaticky neviděla.
Roláda vypadá skvěle, mám ráda kokos. Letos jsem jako každý rok dělala roládu z esíček, ta je taky výborná.
Já tuhle roládu zkusím udělat ještě trochu jinak, až vyzkouším dám jako Upečeno podle Bramboračky.
Tak moment! Svetle testo „vložíme do lednice, aby ztuhlo.“ a pak ho „rovnoměrně rozetřeme vařečkou nebo lžící.“? Ztuhly? To bych chtela videt.
Jinak smekam pred pani Ivankou, nedelala bych se s tim ani kdyby me nekdo skrtil 😉
NepečenéCukroví.cz, že? Doslova… 🙁
Zadala jsem si Kokosový suk, a těch skoro stejných receptů bylo hned několik, takže, terý jsem si vzala jako předlohu ti fakt nepovím.
Bílé těsto se trochu sype. Nedávali jsme ho do lednice. Jinak k poslední větě. Iva s tím taky sekla, dodělal jsem to já. Chce to trpělivost.
Co se týká cukru, ošidili jsme dávky asi o čtvrtinu. taky nemusíme hodně sladké.
Tak to jste dobrý, obdivuji to.
V tom případě smekám na druhou 🙂
taky šidím dávky cukru. Do té kokosové náplně dám méně másla a přidám trochu kondenzovaného mléka sladkého. Lépe se to spojí. Ale to je moje zkušenost , nikomu to nenutím aby zase nebylo “ hromobití „. Ahojky všem a zdar experimentům
Já kokosové cokoli moc ráda jenže je děsně sladké a tak ho nedělám ale zobnu si jednu u kamarádky.Ona tyhle roládky dělá a to si vždy pochutnám.
Je to moc hezky udělané a pěnkně nasevrtkované, to si s tím paní musela dal velkikou praci!!???
já bych ten bílej kokos- to těsto, podlila ještě bílým rumem, to se pak rozetře lépe, kokos se napije a jde to a pak to chutná taky svěle..a protože jsem mrcha, semo tamo bych pohodila brusinku nebo kandovanou pomorančovou nebo citronovou kůru, případně morella třešeň….a pak svinula…
PS: obdivuju ty, které to baví 😀
Do toho musíš nastoupit s entuziasmem, tím rumem nešetřit na všechny strany a pracovat tak rychle, abys byla s prací hotová dřív, než budeš hotová z rumu. pak to jde. No a nebo – jako takovýhle – zotročit potomstvo. To nepije a má rádo modelování. 🙂
Rodino Hrabebotova,
máte velký palec nahoru. ???? Jednou jsem toto zkoušela vyrobit a nějak to neklaplo. Nepamatuji si přesně, ale mám pocit, že to děti spráskaly přímo z mísy bez zarulování. To prostě nešlo.
A jak píše Boye, dřív bych naložená v alkahůlu, než bych toto zamotala.
Jestli není lepší to moje maso, poblivky a tak.
A jdu nakládat utopence, to je moje parketa ??
Už máti dělávala téměř totožnou – jen dávka je poloviční a bez kávy. Při vyvalování se podsýpalo moučkovým cukrem. Ale v bílé náplni je jen necelá polovina kokosu, tudíž se hezky roztírá . Já ji dělám minimálně – prostě sladké hooodně omezuji. Dříve byly vynikající kokosové sušenky- takové mastné. Dneska dělám z koka sušenek , nebo esíček a když je základní těsto drobivější, přidám trochu bílku. Válím na potravinové folii (plastovým válečkem) a hned to s ní i ubalím. 😎
Paní Ivu obdivuju, že byla ochotná se kvůli Bramboračce vztekat. Tak nějak slyším větu „Udělej si to sám!“ Ale hezky jsi to umotal Jirko! ?
Jiříku, že ses takhle obětoval, když už i paní Ivanka odmítla poslušnost, si žádá vyslovit aspoň pochvalu před nastoupenou jednotkou. K tomu bych bývala manžela nikdy nepřiměla, i kdyby hrozilo vyobcování od stolu i lože. (Ten stůl by nesl hůř.) 🙂
Takže díky.
Boženko, teď jsi mne odrovnala tím, že odluku od stolu by nesl hůř….!!!
Vím, co jsem měla doma! :-))))
V pozdějším věku asi věštírna mužů