(1475) Květákový nákyp

1 květák (může být i z kapusty)
brambory
sádlo
vejce
strouhaný sýr
sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm. Ve slané vodě je povaříme (stačí pár minut do poloměkka, budou se ještě zapékat). Vedle toho si připravíme květákový mozeček. Pekáček vymažeme sádlem, spodní vrstvu tvoří brambory, na ně navrstvíme květákový mozeček (jednou jsem květák neměla, tak jsem na troše sádla podusila nakrouhanou kapustu bez podlévání, jen co by zavadla a dál postup stejný jako u květákového mozečku = přidat vajíčka), na to přijdou opět předvařené plátky brambor a nahoru posypat strouhaným sýrem a zapéct. Je to jednoduché jídlo, ale my ho máme moc rádi.

Recept i foto poslala: Nella

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (1475) Květákový nákyp

  1. jarybarka napsal:

    V jednoduchosti je to kouzlo.
    Jak jsem masožrout tak v takové ňamce mi maso nechybí.Do kapusty bych určitě vpašovala česnek.Pěkný recept.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Jeste bych doporucila: do mozecku jen zloutky a z bilku snih, ale joooo, dobry, mnam.

  3. BOYE napsal:

    U nás je tabu slovo nákyp. To jakmile se vysloví v jakékoli souvislosti, holky ostentativně odchází do krámu a koupí si dvacet deka čehokoli a kukuřičný plátek. Tudíž já to řeším delikatesami, které zovu kyškyš. To aby si někdo nemyslel, že nevim, jak vypadá quiche. Do dortové formy, nebo zapékací misky vymazané dobrým tukem (máslo, nebo sádlo – podle druhu náplně) vyskládám kolečka brambor stejně jako piškoty na nepečené dorty. Do takto vzniklé misky nakladu, co je potřeba. Zeleninu čerstvou, mraženou…jen ne zkaženou… poslední porci pečeného masa, kousky uzeniny, klobásy… jeden druh, směsku, ryby, savce, kořeny, květy šťopky, plody… vejce, sýry – zrající i „s díry“. No, a když je naplněno, šoupnu do trouby. Košťáloviny dostávají muškátový květ a kmín, ostatní zelenina podle nálady a doplňků. Nejmenuje se to nákyp a tudíž to nemá chybu… 🙂

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Technicky dotaz … kde, kdy, jak a proc byla Nella prejmenovana na Danazi?

  5. kveta.batkova napsal:

    To bych si také dala, jen do toho mozečku samozřejmě cibuli. Dobré, jednoduché a odlehčené jídlo.

  6. lida.f napsal:

    Dělám květákový nákyp bez brambor, ale příště je s nimi udělám. Jinak dávám ještě muškátový květ.

  7. kvetula.v napsal:

    Sice teď mají v obchodech květák hezký, ale nečeský nám nechutná. Zato mám v lednici krásnou hlávku české kapusty a už se těším, jak si na ní pochutnáme. Půlka nám k obědu stačí -ta bude zadělávaná, to už je jasné dávno. Teď je jasné i jak bude ta druhá půlka. Udělám nákyp ? Od doby co máme remosku není problém upéct i jen dvě porce 😎

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já bych tam lupla koření, syrové brambory a syrový květák a i trochu šlehny. Ale i toto musí být výborný.
    Talíř krásný, jen nepraktický do mikrovrnky a myčky, co? Také jsem takové měla.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..