500 g brambor
200 g hrubá mouka
100 g krupička
2 vejce
sůl
1/2 balíčku –
(200 g) zmrazeného hrášku.
Bramboy nastrouháme nebo prolisujeme na jemno, smícháme s dalšími surovinami a vypracujeme těsto, které se nelepí. Vytvoříme šišky, které podle velikosti vaříme cca 18 – 20 minut. Krájíme velice ostrým nožem.
Tentorát neby Lázničkův knedlík, ale okamžitý nápad můj. A chutnal.
Vařila: Jana Macůrková
A k čemu jsi ho podávala?
S něčím, co bych sem ráda dala, ale nemůžu to momentálně najít. Jen vím, že to bylo hovězí.
Hodil by se třeba ke křenové omáčce.
Jani, to hovězí mi k tomu sedí. Já dělám hovězí pečeni na špeku a s novým kořením / mletým / , a k tomu normální br. knedl, ale s tím hráškem to určitě vyzkouším . Hodil by se i ten tvůj perníkový knedl.
Krajela bych spis niti. A klidne bych dala k nejaky drubezi. S krenem mi hrasek moc neladi, promin, Oli 🙂
Na bramborový knedlík mám kráječ, nití krájím kynutý houskový.
Kráječ nemám kam dát, takže nit to jistí všechno 🙂
Taky krájím nití.
U mě si děti hrály na kytáry a od té doby nemám kráječ… Když vyrazim na domácnostní nákup, přinesu vždycky něco, co sice užiju, ale nepotřebuju. A to do těch domácích potřeb vstupuju s tím, že jdu pro kráječ. Někdy ho nemají, jindy jen takový, který nechci a potřetí na něj zapomenu v záplavě cedníků a struhátek. Nicméně, když ho mám, krájím s ním knedlíky bez rozdílu hmoty. Kynuté a houskáče nejvíc. Jednak je tím rovnou lovim z hrnce a bramborové dělám nejčastěji kulaté, tak ty lovim podběrákem typu děrovaná lžíce.
V současnosti krájím všechny pilkovým nožem na dorty. Nějak mi ty nitě nevyhovujou. 🙂
Kráječem se ty kynuté bojím krájet, když jsou pěkně nadýchané, kráječ je akorát tak zmáčkne a ty horké se můžou srazit?
No, nevim. Máma to tak dělala odjakživa a já teprve pětatřicet let bez mačkání a srážení…
A nač ten krajec teda prodávají ? Helen, buď rada, ze nemáš na nej místo
Aby se nesrazily, stačí je před krájením párkrát propíchnout vidličkou. A potom teprve krájet.
A zkusila jsi tenkou strunu?
taky jen nití , kráječ nemám .