400 g suchého hrachu
česnek
majoránka
sůl
máslo
hladká mouka
houska na opečení nebo krutonky
Hrách na noc namočíme do vlažné vody. Za občasného zamíchání (rád se mrška připaluje) ho uvaříme doměkka. Rozmixujeme skoro na hladko (někdo jen pasíruje přes cedník), přidáme majoránku, prolisovaný česnek, sůl a ještě chvilku povaříme.
lehce zahustíme světlou jíškou, a podáváme s opečenou na kostičky nakrájenou houskou nebo s krutonky (může být i smažený hrášek do polévky recept. č: 1236).
Help: Kam se ztratil suchý zelený hrách? V obchodech nacházím jen žlutý!!!
Domácí hrachovku vařila: Jana Macůrková
To už máte na zítra, od rána od 5 hodin lovíme v obýváku myš. Ve tři mě probudilo hryzání, asi ji Vlastik přinesl v krabici s dřevem na topení. No, když se negruntovalo na Vánoce, někdy to holt přijít muselo.
Myšššištaaaaaa 🙂
Nejde ani tak o myšištu, ale o to, co dělá a jak šílí ten náš černobílej lovec (lovec fšeho….) ???
Mimochodem, zažila jsem myšištu v 8.patře paneláku, přinesenou v pytlíku brambor.
Minulý týden jsme kupovala zelený hrách v K…u – celý neloupaný i půlený loupaný.
Jani, a kočku nemáte? Náš kocour je schopnej hlídat i týden, než potvůrku chytí.
Do hrachovky dávám ještě špek + cibule nadrobno a trochu mouky do toho místo klasické jíšky.
J8 dost často děám hrachovku zároveň s uzeným masíčkem – hrách vařím ve vývaru z uzeného. A špek dávám občas.
Kočku nemáme, náš pesan by ji nesnesl. Jen nám sem teď chodí nějaký toulavý
mourovatý kocour, zabydlel se ve dřevníku, ale dovnitř nejde a ani nesmí. A ani já si s kočkami vůbec nerozumím.
V tomhle taky plachti nejaka slanina ci co, ale v receptu jsi to utajila 😉
Té slaniny tam moc není, jen jsem to trochu přehnala s opečenou houstičkou…? Tu já moc ráda.
Jj, bagetka/houstička nakrájená na malinké kostičky, opečená na máslíčku dozlatova, to je dobrota ….. škoda, že není vidět ta poblivka.
mouku vůbec nedávám, v hrachovce není potřeba, zahustí to hrách…část se ho buď stačí rozvařit nebo ho část vyjmu, ostatní rozmixuju a vrátím vyjmutý zpět….pod těma rohlikama není ta hrachovka vůbec vidět, to je škoda…..
v globusu oba, jak předvařenej půlenej zelenej, tak žlutej, od lagrysu.
Bohužel, Globus trochu hodně z ruky.
Hrachovou polévku mám moc ráda. Taky dávám slaninu, nebo opečenou klobásu – nejlépe pálivou a opečený rohlík, nebo chleba. A díky za typ na zelený hrách. Tady v Albertu mají taky jen žlutý. 🙂
A mně se z toho žlutýho ta poblivka vůbec nelíbí. Je taková nijaká. Chuť výborná, ale ta barva je hrozná. Buďte rády, že pod těmi kousky houstičky není ani vidět.???
ono to není tak děsivý, to jsi se klidně mohla odvážit….
Jani, je i v Penny . Taky mám raději zelenou polívčičku.