2 ks hovězích líček
4 jablka
2 cibule
olej, máslo
lžička třtinového cukru
sůl
hladká mouka
lžička vinného octa (nemusí být)
Cibuli nakrájíme hodně nahrubo a dáme ji na olej zpěnit. Maso naporcujeme na větší kusy (1 hovězí líčko má cca 0,5 kg), opečeme na cibuli a lehounce podlijeme horkou vodou. Osolíme a necháme asi 1,5 hodiny dusit.
2 jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a vmícháme pod maso. Dusíme spolu s masem až se jablka zcela rozpadnou.
Další dvě jablka omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Každou čtvrtku rozkrojíme ještě na 3 – 4 plátky.
Na pánvi rozpustíme máslo, jablka do něj vložíme a smažíme asi 5 – 8 minut. Poté je lehounce poprášíme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat.
Z omáčky vyndáme maso, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Podle potřeby je možné ji lehce zahustit hladkou moukou, většinou není ale vůbec potřeba.
Maso vrátíme do omáčky, přidáme plátky jablek, lehce pomícháme a necháme prohřát.
Pokud jsou jablka hodně sladká, tak omáčku dochutíme lžičkou vinného octa.
Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Pozn: hovězí líčka jsem dělala poprvé v životě a je to masíčko fantastické. Hodně připomíná kližku, ale je jemnější a kratší. Je měkké už po 1,5 hodině.
Recept vyzkoušela Jana Macůrková
Vypadá to moc hezky, to musím zkusit. Já jsem zatím vždy dělala hovězí líčka na víně. Také moc dobré.
A je to velmi jednoduché, já si udělala základ = hovězí ve vlastní š´távě, a potom už jen rozdělila napůl a měla dva rychlé recepty.
38,3, zimnice jak prase ???
Nashledanou v pondeli
Vem si cokoliv na horečku a zapij to horkým pomerančovým džusem. To se mi osvědčilo nejvíc. Výborný je i čaj z květu černého bezu. A na nohy hodně teplé pomožky a k nim láhev s horkou vodou.
Zajimavy, ok.
A co si myslíš, že jsou ty „zázračný“ sáčky proti chřipce – něco na horečku a k tomu pomerančový nebo citronový suchý nápoj. Zaliješ to horkou vodou a máš totéž, ale podstatně dražší.