malá kuřátka (Makro cca 50 Kč/kus)
petržel
celer
mrkev
cibule máslo
slanina (špek)
sardelka
kuřecí vývar
Na dvě kuřata dá se půl celeru, půl mrkve, půl petržele, vše na nudličky nakrájené, a jedna na lístky nakrájená cibule a kousek másla na pekáč. Na to se položí, jak v čísle předešlém udáno, připravená, dobře vyslaněná kuřátka, která se mimo to potrou sardelovým máslem (na jedno kuře se čítá jedna sardelka) a nechají se přiklopená přes noc ležeti.
Druhého dne se nechají na této zelenině zvolna dusiti do měkka. Pak se kuřátka z ní vyndají na jiný pekáček, šťáva rozředěná trochou polévky se na ně procedí, přidá se ještě kousek másla a kuřátka se strčí do horké trouby, kde se za častého polévání pekou několik minut do zlatova.
zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autorka Marie Součková.
Pozn: pekla jsem jedno kuřátko, pro mně a Vlastika stačí na oběd. Příloha brambor vařený.
kuřátko jsem důkladně prošpikovala a slaninu a zeleninu vložila i dovnitř.
Jana
…jak v čísle předešlém udáno…
Tak doufám, že vám chutnalo.
Když „alá koroptvička“, tak tam chybí koření na zvěřinu.