0,5 kg mletého krůtího masa,
4 plátky toustového chleba,
2 celá vejce,
1 malá cibulka,
sůl,pepř,
1 lžička koření do mletých mas
Toustový chleba namočím do mléka, vymačkám, smíchám s masem a ostatními ingrediencemi. Když je „těsto“ řídké tak trochu zahustím strouhankou. Vytvořím menší karbanátky, ty obalím v mouce.
Na omáčku:
máslo
trochu oleje,
cibuli nakrájenou najemno,
hořčici (druh podle vaší chuti),
smetana,
sůl
pepř.
Na másle s olejem zpěním cibuli, vložím karbanátky, opeču z obou stran, přidám hořčici navrch karbanátků (asi tak lžičku na porci). Podliju vývarem a dusím pod poklicí doměkka. Pak karbanátky vyndám a dodělám omáčku. Dochutím solí, pepřem a když je třeba přidám ještě hořčici, já dala hrubozrnnou, ale je to na vás kterou máte raději. Nakonec vliju smetanu na vaření, nechám přejít varem a vložím zpět karbanátky.
Příloha: bramborová kaše, rýže nebo těstoviny.
Recept poslala: Helenka Vojtová
Heli, dobrý. Nemám ráda smažené karbanátky, jsou pak na povrchu takové tvrdé, škrabavé a jdou špatně kousat. Raději je peču v troubě na plechu s peč. papírem. Tyto dušené v omáčce, je dobrý nápad, zkusím to tak.
Chystám se na sekanou svíčkovou – retro mého mládí. Mletý mám, musím koupit zeleninu.
Také dnes vařím z mletého masa. Dělám sekanou, jednu šišku jsem naplnila vařenými vajíčky, druhou párkem a sterilovanou okurkou. K tomu bude růžičková kapusta a bramborová kaše.
Koukám, že dneska se to nějak rozběhlo – u nás byla kuřecí roláda bez rolování (v srnčím hřbetu) naplněná sekanou. Brambory s máslem, kompot. Včera byla hrachová kaše s uzeným, zítra dojíme roládu a v pondělí asi budou vdolky.
Mňam – kuřecí roláda. Udělala bych, jen jsem nikdy nevykosťovala kuře a mám z toho obavy. Takže u nás leda z krůtího stehna.
Recept na roládu bez rolování na bramboračce je, tak si ho najdi (č.220). Je to jednoduché, pokud máš formu na srnčí hřbet, je to připravené za 15 minut, pokud ne, tak to zabal do mokrého pečícího papíru.
Jani, děkuju za tip. Zkusím příští neděli.
tak máti dělala taky sekanou,ale ona do ní NAVÍC vmíchává 2 najemno strouhaný mrkve- na kilo mleťocha….je to pak suprově šťavnatý..aby to nebylo sladký,tak připepří bílým pepřem a přidá trochu suchého bílého vína do masového těsta….
Už kolikrát jsem si říkala, že udělám něco s hořčičnou omáčkou a tyto karbanátky se mi líbí, ale budou asi až v pondělí. Dneska u nás králík na paprice a těstoviny – krutony. A zítra budou řízky z králíka. Měla jsem v mrazáku balíčky na dva obědy. Ale nemohla jsem je od sebe odtrhnout. Takže když už byly rozmrazené, proto dnes omáčka a zítra řízky, už jsou naložené a počesnekované.