2 – 3 ks vepřové slezinky
2 vejce
sůl
pepř
strouhanka
(petrželka nebo šnytlík)
Vepřové slezinky omyjeme a umeleme na jemno na masovém strojku. Kdo ho nemá, naškrábe na prkénku ostrým nožem. Případné kousky nejsou na překážku.
Přidáme vajíčka, pepř, sůl a postupně přidáváme strouhanku, až vznikne tužší těsto.
Tvarujeme kuličky nebo vykrajujeme mokrou lžící a vkládáme přímo do hovězí nebo vepřové polévky.
Pozn: tyhle kuličky jsem začala dělat už v době, kdy nebyly běžně k dostání játra.
Mají trochu výraznější chuť než klasické játrové.
Jana Macůrková
A k tomu jeden, který mne dostal do kolen:
Češi vymysleli novou hru, která je ale určena jen opravdovým chlapům. Pravidla jsou jednoduchá: Zapněte TV, program ČT24. Pohodlně se posaďte, na stůl postavte láhev skotské nebo rumu, a když z TV uslyšíte slovo „koronavirus“, vypijte frťana na ex. Rekord drží Václav Hudeček z Čáslavi s 57 minutami, pak upadl do bezvědomí.
Uuuaaaaa 🙂
Dobrýýý! Myslím oboje. Zavářku i vtip :-).
výbornej!!!! a zavářka taky, jen- kde sehnat slezinu? Globus ji nemá….
Pozor na nářečí!
Dnes v jednom z nejmenovaných pražských obchodních domů vznikla velmi nebezpečná situace kvůli zdánlivé banalitě, jako je nákup za 201,-, placený pětistovkou.
Když zákazník, původem z Olomouce, řekl prodavačce:“to korono mám“, ostatní zákazníci urychleně odhodili své vytoužené zásoby mouky a těstovin a dali se na zběsilý útěk.
Všem lehce a středně zraněným z tlačenice u dveří přejeme brzké uzdravení.
Mimopražské spoluobčany žádáme, aby byli ohleduplní a alespoň v těchto těžkých chvílích se snažili mluvit tak, aby jim i Pražáci rozuměli. Děkujeme. Bude líp…
Tak pro mě je tenhle jeden z těch lepších! 🙂
Babicka je delavala, ale davala majoranku a cesnek.
Majoránku a česnek dávám do vepřové poblivky, pepř a sůl do hovězí a nebo drůbeží.
koumu, že to zkusím z bejčích koulí……
Také jsem slezinu za starého režimu používala místo nedostatkových jater. Syn ujíždí na slezině doteď. Když ji vařím pro pejska, odebere si část pro sebe.
Asi nejkurioznější využití sleziny (tentokrát hovězí) jsem dělala v roce 1979, v té šílené kruté zimě v lednu. Uvařila jsem ji jen ve vodě, nechala vystydnout, umlela a jsem ji smíchala s nesladkou strouhankou a znova prohnala velkým mlýnkem na maso, tak aby ty šištičky dopadaly na prkénko. A opatrně jsem to sypala na krmítko, nemajíc nic jiného. A vidět takového brhlíka, jak si nese plný zobák, až mu to dělalo „Fousy“, to bylo něco.
Tak to bylo roztomilé.
Jinak náš pejsek slezinu i vepřové maso může, ale průjem má z vepřových jater. A po plicích by se utloukl jak on tak i můj syn.
kde tu slezinu kupujete?????
U nás ji mívá celkm běžně v Uhlířských Janovicích u Klepiše.
U řezníka mají pravidelně.
Náš pejsem má ale po ní průjem, ostatně jako po všem vepřovém, tak dostává pouze hovězí plíce a jinak granule nebo konzervičky.
pro Lidu f: No v drogerii bych ji nehledala 😀 , ale u nás ji nemaj ani u řezníka….
No, slezinu jsme doma jídávali vařenou s hořčicí. Psům ji nedávám, bývá po ní běhavka. Knedlíčky asi raději z jater