(1597) Zapečený chřest v bešamelu

1 svazek chřestu
4 dg máslo
3 lžíce hladké mouky
700 ml mléka
bobkový list
sůl
pepř
muškátový květ nebo oříšek
jemná strouhanka

Chřest nejprve omyjte, a poté z každého výhonku odřízněte zdřevnatělé konce. Konce lze taktéž jednoduše odlomit. Pokud máte bílý chřest  je nutné ho před přípravou jídla oloupat. Vložte všechen chřest do osolené vroucí vody a povařte přibližně 3 minuty.

Připravte si bešamel. V rendlíku nechte rozpustit máslo, poté přidejte mouku. Míchejte metličkou a opékejte, dokud jíška nezezlátne. Poté přidejte studené mléko a důkladně promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a za stálého míchání vařte přibližně 15 minut, dokud bešamel nezhoustne. Poté vyjměte bobkový list a dochuťte bešamel solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Vymažte máslem zapékací mísu, vysypte ji polovinou strouhanky  a vyskládejte do ní  chřest, který jste předtím osušili. Vyskládaný chřest přelijte bešamelem a nechte v troubě zapéct přibližně 30 minut. Po 20 minutách přidejte několik plátků másla a strouhanku. Na povrchu se vytvoří zlatá kůrka. Poté je pokrm připraven k podávání.

Pozn: napadlo mne, že by takhle šla zapéct i  jiná zelenina, např. růžičkové kapustičky.
Omlouvám se za fotku, byl to jeden z prvních receptů, který jsem dělala a leží mi tu už skoro 3 roky.

Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (1597) Zapečený chřest v bešamelu

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mno, zapečený chřest můžeme, ale …. 3/4 l mléka je dávka na zalití pomalu celého záhonu chřestu. Toto by mi doma nikdo nejedl.
    A ty „4 máslo“ – lžíce, dkg, kostky?

    • Jana Macůrková napsal:

      Tam mi asi vypadla deka, doplnila jsem. Mně se to mléko zdálo taky hodně, ale spotřebovala jsem skoro všechno. Bešamel byl trochu řidší, než jsem zvyklá. Poměry surovin dávám podle receptu, ale nemajíc váhu, tak si je stejně trochu uzpůsobuji. Také jsem toho nedělala kotel.

  2. Iva Janovská napsal:

    Jani, dělala jsem s lehce předvařeným květákem. Taky dobrý! Místo muškátového oříšku jsme přitvrdili, přihodili jsme i špetku chilli, což se rýmuje úplně náhodou, ale my kořeníme hodně. Chápu, že květák má jinou chuť, než chřest – chřest je lepší spíš vyzdvihnout, ale u květáku se koření snese, aspoň u nás.

  3. jarybarka napsal:

    Já nejraději chřest dušený na másle s bylinkama.Tenhle zanoŕený a zapečený v kaši z mouky bych nedala.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..