hrnek šlehačky
3/4 hrnku cukru
2 hrníčky loupaných na jemno mletých mandlí
1 – 2 tabulky kvalitní čokolády
lžička kakaa
Recept poslala Ivanka a píše k němu:
Nejsem si jistá původem, ale je možné, že jsem to kdysi našla na diskusi na PŽ, každopádně vyzkoušeno.
Svaříme hrnek šlehačky, vmícháme ¾ hrnku cukru. Znovu necháme vařit a přidáme 2 hrníčky mletých loupaných mandlí. Dále přidáme 1 – 2 tabulky kvalitní čokolády.
Mícháme, až to zhoustne a pak buďto rozetřeme na pečící papír nebo, jako já, dáme do malých silikonových formiček na bonbony a já nahoru ještě dala loupané mandle. Po vychlazení v lednici šly bonbony z formiček krásně vyloupnout.
Silikonové formičky (mám 3 různé sady á 15 bonbonů, takže musím dělat dvakrát, minimum je 30 ks/druh) vymažu postupně ve dvou vrstvách čokoládovou polevou. Opravdu dělám dvě vrstvy, nechám první zaschnout a dělám druhou. Vypadá to, že už se tam nic nevejde, ale vejde.
A já připisuji – přidala jsem tento nugát do nugátové bábovky a jen se po ní zaprášilo.
Není mi moc jasné: „Silikonové formičky vymažu postupně ve dvou vrstvách čokoládovou polevou“. Jakou polevou – je to nějaká, která není v surovinách, nebo se tím myslí ta nugátová směs? To se z polevy udělá něco jako skořápka na nugátovou směs?
a ještě …k čemu je ta lžička kakaa?
Někdo to rád hořké, takže se může zamíchat do nugátu, ale není to povinné ;-). Dodá to trošku i barvu, nejenom chuť.
Omlouvám se, poněkud jsem to zestručnila. Ne, poleva není v surovinách. Jde o čokoládovou polevu, kterou si udělám nebo koupím. Ano, vytvoří se z ní skořápka, natřou se nejlépe 2 vrstvy, které se postupně nechají zaschnout. Jinak na fotce jsou bonbóny, které dělám na vánoce, ale i na velikonoce dobrý – jen doporučuju udělat čerstvé :-).
Díky – už je to jasnější 🙂 jen mi to nějak původně nešlo dohromady 🙂