těsto:
30 dkg špaldové mouky
20 dkg hladké mouky
150 ml oleje (slunečnicový)
250 ml mléka,
1 kostka droždí (42 g)
1 lžička cukru
sůl
Ze všech ingrediencí zaděláme vláčné těsto, necháme vykynout.
Náplň:
papriky (červenou, zelenou, žlutou)
cibuli větší
sádlo asi tak jednu lžíci,
(podusíme v pánvi a necháme vychladnout)
rajčatové pyré nebo kečup,
30 dkg salámu (Gothaj) nastrouhám na hrubo,
sýr Goudu nebo Eidam na plátky,
provensál. koření nebo koření na pizzu.
Když těsto vykyne tak udělám 2 nohy závinu. Potřu rajčaty, dám paprikový základ, nastrouhaný salám, plátky sýra, posypu kořením.
Závin zatočím a potřu vajíčkem, posypu semínky nebo kořením.
Peču na 180 st. do zlatova.
Těsto je tmavé ale to mu nic nebere na chuti.
Lze použít i mouku grahamovou.
Dobré je to teplé i za studena.
Recept poslala a její vnoučata pojmenovala: Helenka Vojtová
Na zítra mírně červené, čili v rámci tohoto týdne. Ani jsem nemusela měnit pořadí. Kouzlo nechtěného – měla jsem nachystáno aniž bych tušila, že bude červený týden.
Špaldovou mouku nemám, ale grahamovou ano, takže zkusím udělat z ní. Akorát vynechám gothaj (nějak poslední dobou neseženu kvalitní). Milá změna na překus – slané mezi všemi těmi beránky a mazanci :-).
já bych taky dávala něco kvalitnějšího, asi kousek šunkového.
ten špek v gothaji, to chuťově posouvá..v šunkovém ho nemáš….
ten gothaj je trochu víc ochucený než jiný měkký salám , může se ale použít i špekáček nebo špekáčkový salám .Ono se tam dá dát i mleté maso , to když mám víc času tak orestuju mleté maso na cibuli a vychladlé dám do náplně. Chce to trochu experimentovat.